A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament ülését

Házastársak válásához hasonlították a spanyol belpolitikai válságot a Barcelonában megkérdezett járókelők csütörtök reggel, és párbeszédre sürgették a spanyol és a katalán vezetést, hogy mielőbb mozduljanak el a holtpontról, amire a vasárnapi függetlenségi referendum után jutottak a felek - tudósít az Euronews.

A katalán elnök még hajlana is a dialógusra, ám a madridi kormány elutasítja ezt az opciót, felszólítva Puigdemont elnököt arra, hogy a lehető leghamarabb törölje a függetlenség egyoldalú kinyilvánításának tervét.

Olyan ez mint egy válás, nincs belőle visszaút. Nem lehet ma elválni, holnap meg újraházasodni. Az utolsó kártya van a kezükben és nagyon jót kell rakniuk – hangzott egy vélemény.

A helyzet nagyon feszült. Elérkeztünk arra a fokra, amikor a spanyol és a katalán kormánynak muszáj enyhítenie rajta, párbeszédet folytatni, másképp nem megy. Le kell ülniük, de az nem vezet sehová, ha az egyik fél a törvényt akarja betartatni, a másik meg homlokegyenest más utat járna be. Tárgyalniuk kell és gondolkodni: mondjuk, a nemzetközi közvetítést nem válna hátrányára a dolognak. Mert ha nincs megegyezés, akkor vagy a bíróságra megyünk, vagy egy harmadik fél közvetítését kérjük – vélekedett egy másik barcelonai.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament jövő hétfői ülését.

Az alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka szavazott és ebből 90 százalék támogatta az elszakadást.

Szerző
2017.10.05 19:32

Trump főtanácsadója: Irán "pokoli árat fog fizetni", ha keresztbe tesz

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:15
John Bolton, amint éppen Iránt fenyegeti.
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Hazug és csaló, és ezért komoly következményekkel számolhat az iráni rezsim - jelentette ki Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója.
"Pokoli árat kell fizetnie" Iránnak, ha károkat okoznak az Egyesült Államoknak, az amerikai állampolgároknak vagy a szövetségeseinek, figyelmeztette Iránt John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója azután, hogy az elnök "káosz, halál és pusztítás" okozásával vádolta az országot - írja a BBC után a 444.hu.
Bolton szerint "a teheráni mollák gyilkos rezsime" komoly következményekkel számolhat, ha továbbra is "hazudik, csal és megtéveszt". Bolton ezzel arra utalhatott, hogy az amerikaiak szerint Irán megsérti az atomalkut, amit Donald Trump amúgy már egyoldalúan felmondott, és amit az alku többi aláírója és a nemzetközi szervek szerint Irán eddig betartott.
Haszán Róháni iráni elnök válaszában "ellenségességgel" vádolta Trump kormányát: szerinte az Egyesült Államok nemzetközi kapcsolataiban zsarnokként viselkedik, a hatalmával, nem pedig a joggal próbál nyomást gyakorolni más nemzetekre.
Bolton, aki George W. Bush kormányának is az egyik legharciasabb tagja volt, már többször is katonai csapást sürgetett Irán ellen. Megszólalása előtt néhány órával Trump az ENSZ-ben védte döntését az atomalku felmondásáról. Trump azzal érvelt, hogy Irán nem tiszteli a szomszédait, vezetői korruptak, és "káoszt terjesztenek a Közel-Keleten és azon is túl". Vádjaival nehéz vitatkozni, ám az atomalku, amit felmondott, nem is ezekkel a kérdésekkel foglalkozott. A Trump által felvetett problémák miatt párhuzamosan vannak szankciók Irán ellen.
Az Egyesült Államok augusztusban vezetett be újra szankciókat, melyek célja az iráni kereskedelem és pénzforgalom korlátozása. Novemberben jöhet a szankciók második köre Irán olajipara ellen. Közben az atomalku többi aláírója, így az EU is azon dolgozik, hogy a dollárban folyó kereskedelmet egy cseremechanizmussal váltsa fel, hogy az európai cégek az amerikai szankciók fenyegetése nélkül folytathassák a kereskedelmet Iránnal.
2018.09.26 08:15

Tovább vergődik az Aquarius menekülthajó

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:52

Fotó: /
Mareilles-ben sem köthet ki a Földközi -tengeren utolsó, civilek által működtetett menekülteket segítő hajó, az Aquarius. A francia pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy azért nem adnak kikötési engedélyt a hajónak, mert koherens menekültpolitikát szeretnének. „Tiszteletben kell tartanunk az európai szabályokat. Szerintem Franciaország kellőképpen kiveszi a részét a menedékkérők befogadásában, tavaly százezeren érkeztek”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanakkor Franciaországnak ragaszkodnia kell elveihez, és menedékjoggal kell védelmeznie a veszélyben lévőket. A menekülthajó kikötését és a rajta lévő menekültek biztonságba helyezését eddig Olaszország, Görögország és Málta is megtagadta, a napokban pedig Panama,a melynek zászlaja alatt hajózott az Aquarius, visszavonta az engedélyt. A portugál kormány tegnap közölte: Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet az Aquariuson tartózkodó 58 bevándorló közül.
Szerző
2018.09.25 20:52