Menekülni próbált a Las Vegas-i merénylő

Publikálás dátuma
2017.10.05 21:14
FOTÓ: TONY TRIP/ANADOLU AGENCY
Fotó: /

Az amerikai rendőrség továbbra is sötétben tapogatózik azzal kapcsolatban, miért követte el tettét a Las Vegas-i tömeggyilkos, Stephen Paddock, aki magyar idő szerint hétfőn 59 embert lőtt agyon. Joseph Lombardo rendőrfőnök azt közölte, a férfi titokzatos életet élt, s több évtizeden keresztül gyűjtötte fegyvereit. Csak 2016 októbere és 2017 szeptembere között 33 fegyvert vásárolt.

A nyomozók azonban úgy vélik, Paddocknak segítője is lehetett. Egyedül aligha csempészhetett egy valóságos fegyverarzenált a hotelszobába, ahonnan a gyilkos lövéseket leadta. Lombardo elmondta, Paddock élve akart kimenekülni a szállodából, nem akarta megölni magát, ám a rendőrség gyorsan lépett, s így a tettes hamar zsákutcába került. Azért is megmagyarázhatatlan tette, mert korábban nem volt büntetve, s arra sincs utalás, hogy pszichés betegséggel küzdött volna. Barátnője, Marilou Danleys kihallgatása sem segített az ügy felgöngyölítésében.

Szerző
2017.10.05 21:14

Nem szavaztak bizalmat a svéd miniszterelnöknek

Publikálás dátuma
2018.09.25 11:16
Stefan Löfven
Fotó: AFP/ ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY
A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott.
Nem szavaztak bizalmat Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek a parlamentben, így távoznia kell posztjáról – írja a Reuters. A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott. Svédországban a parlamenti választások után kötelező bizalmi szavazást tartani a kormányfő személyéről. Jelenleg – a szeptember 9-i választás eredményeként – egy politikai erőnek sincs abszolút többsége.  
2018.09.25 11:16
Frissítve: 2018.09.25 11:22

Elzárná a kritikus médiát az információtól az osztrák belügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:51
Herbert Kickl
Fotó: AFP/ Michael Gruber
Herbert Kickl ugyanazt szeretné megvalósítani, ami Magyarországon már bevett szokás: bizonyos lapokkal a minimumra csökkentené a kommunikációt.
Négyoldalas levélben adta ki a követendő kommunikációs stratégiára vonatkozó utasításokat a tartományi rendőr-igazgatóságoknak Herbert Kickl osztrák belügyminiszter. A Der Standard című lap által megszerzett levélben a szabadságpárti tárcavezető azt írja: egyes médiumok – maga a Der Standard, a Kurier és a Falter magazin – nagyon egyoldalúan és negatívan írnak a minisztérium vagy a rendőrség munkájáról, illetve bizalmas információkat szivárogtatnak ki.  Ezért aztán a miniszter szerint ezekkel a lapokkal a szükséges – törvényileg még elfogadható –  minimumra kell csökkenteni a kommunikációt, és nem szavad őket például exkluzív értesülésekhez juttatni. Van persze pozitív példa is: a miniszter megemlíti, hogy az ATV nevű kereskedelmi tévécsatornán januártól fut majd egy sorozat a rendőrség mindennapjairól, amelyben pozitív képet festenek majd a rendőrségről, és azokról a témákról lesz szó, amelyeket a minisztérium meghatároz.  A rendőrségi sajtóreferensek a Der Standard szerint már el is kezdték megvalósítani Kickl egy másik utasítását: e szerint minden esetben konkrétan meg kell nevezni a gyanúsítottak állampolgárságát és jogi státuszát – ez azért fontos a bevándorlásellenes Szabadságpártnak, hogy fel lehessen mutatni, ha külföldi, például menekült követ el bűncselekményt. Az igazságügyi minisztérium állásfoglalása szerint azonban ez nem törvényes: a bőrszínre, etnikai és vallási hovatartozásra ugyanis csak akkor lehet hivatkozni, ha az az ügy megértéséhez feltétlenül szükséges. 
2018.09.25 09:51