Orbán egyházának is fontos lesz a sport

Publikálás dátuma
2017.10.07 07:04
EGYEZSÉG - Orbán Viktor és Bogárdi Szabó István az október 4-i megállapodás aláírása után. Mellettük Balog Zoltán és Semjén Zso
Elhalmozza támogatásokkal a kormány Orbán Viktor kedvenc egyházát. A reformátusokkal kötött megállapodásból kihagyták a menekülteket, a sport viszont jócskán bekerült.

Nagy volt a felhajtás. Miniszterek színe és java vonult fel – Balog Zoltán, Lázár János, Trócsányi László, Varga Mihály –, hogy személyes tanúbizonyságot tegyen arról, mennyire fontosnak tartja a kormány és a református egyház szerződését. Az ünnepélyes aktusnak külön rangot adott az újdonsült tárca nélküli miniszter, Kósa Lajos megjelenése, és nem maradhatott távol a hatalom ideológiai dárdahegye, a KDNP első embere, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sem.

Az úgynevezett átfogó megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Bogárdi Szabó István püspök, a református zsinat lelkészi elnöke írta alá a minap a Parlamentben. Az előzőt még 1998-ban, az első fideszes kormány idején kötötték. A reformátusok honlapján a püspök a társadalmi-jogi környezet megváltozásával és – egyebek mellett – az Európai Unióhoz való csatlakozással magyarázta, miért volt szükség a „kontraktus” megújítására.

Csak éppen a díszlet nem árulkodott arról, hogy Magyarország az EU tagja. A piros-fehér-zöld zászlóerdőben véletlenül sem lehetett látni uniós lobogót. (Kénytelenek vagyunk az MTI fotóira hagyatkozni: nincs jele annak, hogy a világi média más képviselője is meghívást kapott volna az eseményre.) A kormány oldalán is közzétett megállapodás a tiszteletkörökön túl – jellegéből adódóan – főként finanszírozási kérdésekről szól.

A Horn-kormány által tető alá hozott vatikáni egyezmény vállalta, hogy a katolikus egyház közoktatási és szociális intézményei ugyanolyan költségvetési támogatást kapnak, mint az államiak. Aztán a többi egyház finanszírozását is ehhez igazították. A mostani református megállapodás – amely terjedelmesebb a 19 évvel ezelőttinél – nem elégszik meg ennyivel, hanem plusztámogatásokról is rendelkezik. A kormány elismeri például, hogy a református egyház fenntartásában működő (oktató, nevelő, tudományos és közgyűjteményi feladatokat ellátó) „történelmi kollégiumok” annyira egyedülállóak, hogy „speciális támogatásban” is részesülnek.

A megállapodás rögzíti, hogy a református felsőoktatási intézmények támogatása nem lehet kevesebb évi 8,5 milliárd forintnál. A kormány egyetért azzal, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem „kiemelt egyetemmé”, a pápai és sárospataki teológiai akadémia pedig, ha megfelel a feltételeknek, egyetemmé váljon. (A reformátusoknak Debrecenben is van egyetemük.) A református „felzárkózási intézmények” – például: gyerekházak, tanodák, roma szakkollégiumok – számára a kormány más egyházi támogatásoktól elkülönített, a kormány „önálló és tartós” támogatást nyújt.

Abban nincs változás, hogy a református egyház által gyűjtött adományokról állami, önkormányzati vagy közigazgatási szervek még csak adatokat sem kérhetnek. Az 1998-as megállapodásban ugyanakkor a menekültekről való gondoskodás is szerepelt az állami feladatok között, amelyek teljesítésében a református egyház kész közreműködni. (Akkor még a Fidesz is a „menekült”, és nem a „migráns” kifejezést használta.) A menekülteket a 2017-es szövegben már hiába is keresnénk: „természeti és társadalmi katasztrófák” kerültek a helyükre.

A megújított megállapodásban a környezetvédelem is szerepet kap, de – a korszellemnek, illetve a miniszterelnök preferenciáinak megfelelően – kellően sok szó esik a sportról is. A „sport” vagy a „sporttevékenység” a preambulumon kívül négy cikkelyben is helyet kapott.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző