"Lefizethették Orbánt az azeriek"

Publikálás dátuma
2017.10.07 07:12
İlham Əliyev/AFP
Fotó: /
Nincs olyan ok, amiért Európa keresztény bajnoka, Orbán Viktor cserben hagyná a Föld első keresztény országát, Örményországot, hacsak nem neki és kormányának fizettek azért, hogy így cselekedjen - nyilatkozta Frank Engel a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt (EPP) luxemburgi tagja a Budapest Beaconnak a „baltás” néven elhíresült Ramil Safarov 2011-es magyar kiadatásáról. 

A 2004-ben örmény katonatársát álmában, baltával legyilkoló Safarovot a magyar bíróság életfogytiglanra ítélte. Az azeriek kezdettől erőteljesen lobbiztak Safarov kiadatása mellett. A kereszténydemokrata képviselő emlékeztet rá, hogy Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont is megkeresték az azeriek, ám nekik eszük ágában sem volt kiadni a baltást. „Gyurcsány elmondta nekem, miszerint azért nem tették ezt meg, mert minden okuk megvolt azt feltételezni, hogy Safarov Azerbajdzsánban azonnal szabadulna.” 2010-ben azonban minden megváltozott. „Akkor jött Orbán, és csodálatos módon Safarov épp egy hivatalos azerbajdzsáni állami látogatást követően pár héttel már otthon is volt."

Engel látta azokat a dokumentumokat, amelyeket az azeri helyettes igazságügyi miniszter küldött meg Magyarországra, és amelyek alapján kérték Safarov átadását az azeri igazságszolgáltatásnak. „Ha valaki elhiszi, ami azokban a dokumentumokban állt, akkor vagy elment az esze, vagy jó oka volt elfogadni valamit, ami egyébként teljes mértékben elfogadhatatlan lenne” - fogalmazott a képviselő. Bár Engel szerint nem zárható ki, hogy az azeriek "csak" alaposan átverték az ügyben Orbánékat – nagy összegű befektetéseket ígértek Safarovért cserébe, ami azután nem valósult meg. Azonban nemrégiben az is kiderült, hogy Safarov kiadatásával egy időben titkos budapesti bankszámlákra ömleni kezdett az azeri pénz, összesen 8-9 millió dollár, ami aztán eltűnt. Engel szerint ez "nagyon úgy néz ki, mint zsebbe fizetett pénz egy szívességért cserébe. De, hogy azt ki kapta meg, természetesen nem tudjuk”.

Egy pillanatig sem hiszem el – teszi hozzá -, hogy az csupán véletlen egybeesés, hogy épp Orbán bakui látogatását követően kezdenek egy éven át érkezni a pénzek Azerbajdzsánból. Safarov közben biztonságban hazatért, szabadon sétálgathat, kitüntetést kap, lakást és feleséget. Aztán egyik pillanatról a másikra már nem jönnek a pénzek, és onnantól senki nem tud semmit az ügyről. Ez elég egyértelmű jele, hogy Safarov kiadatása nem arról szólt, amit nekünk hivatalosan mondtak, legalábbis nem arról, amit itt az EP-ben mondtak akkoriban, miszerint az őszinte magyar tárgyalófeleket csúnyán átverték. Senki ne mondja nekem, hogy ennek nem volt köze a pénzhez - szögezte le Frank Engel.

2017.10.07 07:12

Eldőlt, mégis Tarlós lesz a Fidesz jelöltje 2019-ben

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A főpolgármester régóta lebegteti, hogy vállal-e újabb öt évet. Állítólag megbeszélte a kormányfővel és teljesülnek a legfontosabb feltételei.
Már csak a kormány és a főváros között létrejött megállapodás bejelentésének körülményei kérdésesek, tartalmi ügyekben megszületett az egyezség – több egymástól független forrásból is erről értesült a Népszava. Információink szerint Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközt is tárgyaltak egymással, a több körös megbeszélések eredményeként teljesült a főpolgármester két legfontosabb feltétele: nem változtatnak Budapest közigazgatási rendszerén, és jelentős fejlesztési pénzekhez jut majd Budapest – még ha ezek nagy része a Miniszterelnökségen keresztül, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyeletével is érkezik majd. Szerdán ülést tart a Fővárosi Közgyűlés, ezt követően Tarlós István Szentpétervárra utazik, így információink szerint legkorábban a jövő hét elején jelenthetik be a megállapodást. A Fideszben úgy látják, Tarlós Istvánnak nincs esélyes kihívója a baloldalon, egy másik forrásunk azt mondta, a főpolgármesternek „gyakorlatilag minden feltételét teljesítették”. Tarlós két hónapja még azt mondta a Népszavának, hogy valószínűleg nem vállal még egy ciklust. Azt persze akkor is hozzátette, hogy erről lesz még egy beszélgetése a miniszterelnökkel, illetve csak úgy indul, ha marad a főpolgármesteri tisztségnek legitimitást adó közvetlen választás.
2018.09.26 08:00
Frissítve: 2018.09.26 08:00

Lázár megszerezte, most vezetheti is a mezőhegyesi állami ménesbirtokot

Publikálás dátuma
2018.09.26 07:45
Lázár János
Fotó: / Molnár Ádám
A visszavonulása óta már a második pozícióval találják meg Lázár Jánost, augusztus elején dohányzásügyi miniszterelnöki biztosnak nevezték ki.
2018.09.26 07:45