Előfizetés

Lex CEU - Aláhúzta kritikus véleményét a Velencei Bizottság

Publikálás dátuma
2017.10.06. 20:10
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Elfogadta végleges állásfoglalását a magyar felsőoktatási törvényről pénteken a Velencei Bizottság, megerősítve a testület előzetes véleményében foglaltakat, amelyek szerint a jogszabály alapvetően megfelel a bevett európai gyakorlatnak, de több "rendkívül problematikus" követelményt tartalmaz a már Magyarországon működő külföldi egyetemekre vonatkozóan.

Palkovics László oktatási államtitkár pénteki telefonos interjújában "egyértelműen pozitívnak" nevezte az állásfoglalást, amelyben világosan kimondták, hogy az államoknak a területükön működő külföldi intézményekkel szemben is joguk van követelményeket támasztani.

Vita egyedül abban van, hogy a Velencei Bizottság szerint ki kellene vonni az országban már korábban letelepült külföldi egyetemeket az új szabályozás bizonyos előírásai alól, de a kormány úgy látja, hogy a magyar törvényeknek mindenkire vonatkozniuk kell, aki Magyarországon kíván működni - mondta Palkovics, aki Kecsmár Krisztián igazságügyi államtitkárral együtt részt vett a testület pénteki ülésén.

Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára kijelentette: fenntartják azon korábbi véleményüket, miszerint nem lenne összhangban a nemzetközi sztenderdekkel, ha a törvényt a már működő egyetemekre is alkalmaznák. A német alkotmányjogász elmondta, remélik, hogy ha nem is módosítják, a magyar hatóságok "legalább pragmatikusan fogják alkalmazni a jogszabályt, hogy a már letelepült intézmények folytathassák a működésüket".

Mint az állásfoglalásban írták, a már működő intézményekre vonatkozó új szabályok, szoros határidők és szigorú jogi következmények "rendkívül problematikusnak" tűnnek a jogállamiság és az alapvető jogok szempontjából". Ajánlásokat is megfogalmaztak a magyar hatóságok számára, például az országban már jelen lévő egyetemek kivonását sürgették azon előírások alól, amelyek megkövetelik az anyaországi campus és az előzetes államközi szerződés meglétét, valamint megtiltják, hogy magyarul és idegen nyelven azonos néven működjön két intézmény. Emellett biztosítani kell, hogy a munkavállalási engedélyek kiadásáról szóló szabályok ne érintsék aránytalanul az akadémiai szabadságot - emelték ki.

A Velencei Bizottság arra is kitért, hogy egy átláthatóbb és a felek fokozottabb bevonásával megvalósuló törvényalkotási folyamat erősíthette volna a demokratikus legitimációt. Továbbá kiemelte: bár a törvény szövegében nem neveztek meg egyetlen intézményt sem, a szabályváltozás főként a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érinti közvetlenül. Az Európai Bizottság szerdán úgynevezett kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak a felsőoktatási törvény ügyében, pontosításokat kérve a kifogásolt jogszabályra vonatkozóan. Magyarországnak két hete van a válaszadásra, és ha azt nem találja kielégítőnek a brüsszeli testület, akkor az Európai Bíróságon folytatódhat az ügy.

Maradhat a CEU Budapesten?

A Közép-Európai Egyetem (CEU) kedden tájékoztatott arról, hogy megállapodást kötöttek a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathassanak New York államban. A CEU "szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól", hogy elősegítse a tárgyalások sikerét, arról azonban értesültek, hogy azok "megteremtették a megegyezés alapját" - olvasható a közleményben. Kiemelték: várják, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

A lex CEU-ról vitáztak a Házban

Palkovics László oktatási államtitkár szeptember 20-án az Országgyűlésben azt mondta, Maryland állammal szakmai alapon folyt a tárgyalás, és abszolút szakmai alapon tárgyalnak New York állammal is, ebben "nincs politikai rész". Hozzátette: New York állammal a tárgyalások tartanak, és véleménye szerint azok hamarosan lezárulnak. Ha a CEU teljesíti a feltételeket, akkor ezt a megállapodást is aláírják - mondta. 

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka úgy válaszolt Palkovicsnak, hogy egy "kényszermegállapodásról" van szó, amelyre csak azért volt szükség, mert a Fidesz a "Soros-hadjárat" részeként elhatározta, hogy ellehetetleníti, megszünteti vagy legalábbis kiűzi az országból az üzletember által alapított Közép-Európai Egyetemet. A Fidesz "CEU elleni támadása" és a felsőoktatási törvény módosítása sajnos másik öt intézmény működését is érintette, köztük a javaslatban szereplő McDaniel College-ot, amely így "ártatlan elszenvedője lett egy gyáva és szégyenteljes akciónak, amely újabb sötét fejezetet jelent Orbán Viktor illiberális rezsimjének fejlődésében" - fogalmazott az Országgyűlés szeptemberi ülésén a szocialista politikus.

Szimbólum, ami a Népszabadsággal történt

Publikálás dátuma
2017.10.06. 20:00
Fotó: Csortos Szabolcs
Szimbólum, ami a Népszabadsággal történt tavaly ilyenkor, de az nem az eleje és nem a vége egy folyamatnak – egyebek mellett erről is beszél Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője a Népszava holnap megjelenő számában.

- Most éppen a nem létező Soros-tervről kampányolnak.
- Azt nem gondoltam tavaly sem, hogy feladják, de azt sem, hogy ilyen vehemenciával folytatják. El tudtam képzelni a Fidesz fejével egy olyan állapotot, ahol maradnak nem Fidesz-közeli megyei lapok, vagy ahol a Rádió 1 mellett virágozhat más is. Mindig optimista vagyok és naiv, pedig semmi okom rá. A hatalom szerint az a legjobb, ha mindenhol ők a leghangosabbak, mindenki más meg nagyon halk lesz.

- Vagy kivégzik, mint egy éve a Népszabadságot.
- Szimbólum, ami a lappal történt, de nem eleje és nem vége egy folyamatnak. Ha valamit nem tippeltem volna meg még 2014-ben sem, az a Népszabadság, vagy bármilyen más médium ilyen brutális beszántása. Ez stílusváltás a kormány részéről. Annyiban a folyamat logikus volt, hogy Heinrich Pecinára finoman szólva sem tekintett senki úgy, mint a médiapiac avatott értőjére. Így már tudjuk, hogy az a három megyei lap, amelyik most nála pihen, abban a pillanatban, ahogy megtermeli a neki beígért pénzt, még közelebbi, még megbízhatóbb kézben fog landolni.

Részletek a Népszava szombaton megjelenő számában.

Őcsény miatt indítottak petíciót Hajós Andrásék

Publikálás dátuma
2017.10.06. 19:44
Őcsény a Google Street View-on
Öt ismert ember – Veiszer Alinda műsorvezető, Beer Miklós váci püspök, Hajós András zenész-tévés, Gundel Takács Gábor tévés és Gégény István, a Szemlélek blog elindítója – kezdett petíciót, amelyhez azok csatlakozását várják, akik megvédenék az emberséges társadalom határait - szúrta ki a hvg.hu.

A petícióban bár konkrétan nem említik Őcsényt, a szöveg egyértelműen a Tolna megyei faluban történtekre utal:  "az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok."

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Tolna megyei Őcsényben menekült gyermekek táboroztatása ellen tiltakoztak a lakosok. A helyiek annyira felháborodtak, hogy a menekülteket elszállásoló panzió tulajdonosa kocsijának kerekeit is kiszurkálták. Az elszabadult indulatok miatt lemondott Fülöp János, a falu polgármestere. Orbán Viktor ezután támogatásáról biztosította a helybélieket. Közölte: „semmi kivetnivalót” nem talál ebben. Okfejtése szerint „a magyar ember szereti a gyerekeket”, szívesen segíti az elesetteket, de „annyit hazudoztak migránsügyben”, hogy nem hiszi el, tényleg csak gyerekek fognak jönni. 

A petíció szerint Veiszer, Beer, Hajós, Gundel Takács és Gégény olyan országban akarnak élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekeznek megoldani. Mint írják:  "Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, számukra ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak, a jó szándékra halállal fenyegetéssel válaszolnak. Mindannyiunk közös érdeke, hogy megvédjük hazánkat, hogy a határainkat ellenőrizzük, hogy tudjuk, kik jönnek hozzánk, kikkel osztjuk meg az életünket. Ugyanígy közös érdekünk, hogy megvédjük az emberséges társadalom határait. Az elmúlt napokban ezt az intézményt érte olyan támadás, amely ellenreakció nélkül önpusztító folyamatok sorát eredményezheti."

Olyan aláírókat várnak, akik – hozzájuk hasonlóan – ellentmondanak az emberséges társadalom lerombolását célzó törekvéseknek. "Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek" - idézi a petíciót a portál.

A petíciót ide kattintva írhatja alá!