Merkel az FDP-vel és a Zöldekkel tárgyal

Angela Merkel szombaton hivatalosan is bejelentette, hogy úgynevezett Jamaica koalíciót kíván létrehozni a liberális FDP, valamint a Zöldek kormányzati részvételével. A kancellár Drezdában, a másik uniópárt, a CSU ifjúsági szervezetének rendezvényén kijelentette, nehéz tárgyalásokra van kilátás, de arra törekszik, hogy felelős kormány jöjjön létre. A koalíciós szerződésről a CDU rendkívüli kongresszusán születik majd döntés.

Merkel ígéretet tett arra saját pártjának, hogy részletesen elemzik a váratlanul rossz választási eredmény okát. Bár az uniópártok megnyerték a szeptember 24-én megrendezett német választást, 32,9 százalékkal, ez mintegy nyolc százalékos visszaesés a 2013-as szerepléshez képest, ráadásul még röviddel a voksolás előtt is ennél sokkal jobb eredményt jövendöltek a CDU/CSU számára. A kancellár ugyanakkor azt közölte, továbbra is harcolni fognak azokért a választókért, akik a voksoláson nem a CDU, illetve a CSU neve mellé tették az ikszet.

Merkel vasárnap ült tárgyalóasztalhoz Horst Seehoferrel, a CSU elnökével, hogy közös nevezőre jussanak a vitás kérdésekben a koalíciós tárgyalások megkezdése előtt. A két párt közötti legvitatottabb kérdés a keresztényszociálisok azon követelése, amely szerint felső határban kell meghatározni, hány menekültet engedhessenek be Németország területére. Alexander Dobrindt, a CSU képviselőcsoportjának vezetője visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a CSU egyre kevésbé követeli e feltétel teljesülését. Az FDP és a Zöldek is elutasítják a felső határ bevezetését.

Jürgen Trittin, a Zöldek koalíciós főtárgyalója kétkedését fejtette ki egy Jamaica-koalíció létrejötte kapcsán. Szerinte az uniópártok a gyenge választási eredmény után láthatóan képtelenek a gyümölcsöző tárgyalásokra. A menekültekre kivetett felső határral kapcsolatban pedig úgy foglalt állást, hogy ezzel megsértenék a német alkotmányt, ezért erre egyértelműen nemet mondanak.

Szerző
2017.10.09 07:33

Trump főtanácsadója: Irán "pokoli árat fog fizetni", ha keresztbe tesz

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:15
John Bolton, amint éppen Iránt fenyegeti.
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Hazug és csaló, és ezért komoly következményekkel számolhat az iráni rezsim - jelentette ki Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója.
"Pokoli árat kell fizetnie" Iránnak, ha károkat okoznak az Egyesült Államoknak, az amerikai állampolgároknak vagy a szövetségeseinek, figyelmeztette Iránt John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója azután, hogy az elnök "káosz, halál és pusztítás" okozásával vádolta az országot - írja a BBC után a 444.hu.
Bolton szerint "a teheráni mollák gyilkos rezsime" komoly következményekkel számolhat, ha továbbra is "hazudik, csal és megtéveszt". Bolton ezzel arra utalhatott, hogy az amerikaiak szerint Irán megsérti az atomalkut, amit Donald Trump amúgy már egyoldalúan felmondott, és amit az alku többi aláírója és a nemzetközi szervek szerint Irán eddig betartott.
Haszán Róháni iráni elnök válaszában "ellenségességgel" vádolta Trump kormányát: szerinte az Egyesült Államok nemzetközi kapcsolataiban zsarnokként viselkedik, a hatalmával, nem pedig a joggal próbál nyomást gyakorolni más nemzetekre.
Bolton, aki George W. Bush kormányának is az egyik legharciasabb tagja volt, már többször is katonai csapást sürgetett Irán ellen. Megszólalása előtt néhány órával Trump az ENSZ-ben védte döntését az atomalku felmondásáról. Trump azzal érvelt, hogy Irán nem tiszteli a szomszédait, vezetői korruptak, és "káoszt terjesztenek a Közel-Keleten és azon is túl". Vádjaival nehéz vitatkozni, ám az atomalku, amit felmondott, nem is ezekkel a kérdésekkel foglalkozott. A Trump által felvetett problémák miatt párhuzamosan vannak szankciók Irán ellen.
Az Egyesült Államok augusztusban vezetett be újra szankciókat, melyek célja az iráni kereskedelem és pénzforgalom korlátozása. Novemberben jöhet a szankciók második köre Irán olajipara ellen. Közben az atomalku többi aláírója, így az EU is azon dolgozik, hogy a dollárban folyó kereskedelmet egy cseremechanizmussal váltsa fel, hogy az európai cégek az amerikai szankciók fenyegetése nélkül folytathassák a kereskedelmet Iránnal.
2018.09.26 08:15

Eldőlt, mégis Tarlós lesz a Fidesz jelöltje 2019-ben

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A főpolgármester régóta lebegteti, hogy vállal-e újabb öt évet. Állítólag megbeszélte a kormányfővel és teljesülnek a legfontosabb feltételei.
Már csak a kormány és a főváros között létrejött megállapodás bejelentésének körülményei kérdésesek, tartalmi ügyekben megszületett az egyezség – több egymástól független forrásból is erről értesült a Népszava. Információink szerint Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközt is tárgyaltak egymással, a több körös megbeszélések eredményeként teljesült a főpolgármester két legfontosabb feltétele: nem változtatnak Budapest közigazgatási rendszerén, és jelentős fejlesztési pénzekhez jut majd Budapest – még ha ezek nagy része a Miniszterelnökségen keresztül, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyeletével is érkezik majd. Szerdán ülést tart a Fővárosi Közgyűlés, ezt követően Tarlós István Szentpétervárra utazik, így információink szerint legkorábban a jövő hét elején jelenthetik be a megállapodást. A Fideszben úgy látják, Tarlós Istvánnak nincs esélyes kihívója a baloldalon, egy másik forrásunk azt mondta, a főpolgármesternek „gyakorlatilag minden feltételét teljesítették”. Tarlós két hónapja még azt mondta a Népszavának, hogy valószínűleg nem vállal még egy ciklust. Azt persze akkor is hozzátette, hogy erről lesz még egy beszélgetése a miniszterelnökkel, illetve csak úgy indul, ha marad a főpolgármesteri tisztségnek legitimitást adó közvetlen választás.
2018.09.26 08:00
Frissítve: 2018.09.26 08:00