Előfizetés

Visszavonul a kézis Nagy László a válogatottságtól

Publikálás dátuma
2017.10.09. 12:09
FOTÓ: Szalmás Péter
 Nagy László visszavonul a válogatottságtól - döntését a csapatkapitány a Magyar Kézilabda Szövetség hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be.  A 36 éves jobbátlövő elmondta, nem hivatkozik sérülésekre vagy családi elfoglaltságra, egyszerűen azért határozott így, mert a posztján a szegedi Balogh Zsolt és a veszprémi Ancsin Gábor "továbbviheti a stafétabotot".

Az indok nagyon egyszerű, személyükben megoldott ez a poszt a válogatottban, mindketten bizonyították a nemzeti csapatban és a klubjukban is, hogy nemzetközi szintű a játékuk - nyilatkozta Nagy László, aki megköszönte a korábbi szövetségi kapitányok meghívását. Rengeteg kellemes emlékem és élményem fűződik a válogatottbeli szerepléshez. Felemelő érzés volt az a szeretet, ami körbevett minket - tette hozzá.

A jobbátlövő 1999-ben a Pick Szeged játékosaként mutatkozott be a felnőtt válogatottban, majd a Barcelonába igazolt, amellyel kétszer Bajnokok Ligáját nyert. Három évig (2009 és 2012 között) nem lépett pályára nemzeti színekben, de a londoni olimpia előtt Veszprémbe igazolt, és azóta ismét ő volt a csapatkapitány. Pályafutása során 199 válogatott mérkőzésen 728 gólt szerzett. Az athéni (2004) és a londoni olimpián (2012) negyedik, valamint a 2003-as és a 2009-es vb-n hatodik helyezett csapatnak is kulcsembere volt. Ötszörös magyar és négyszeres spanyol bajnok, háromszoros világválogatott, Magyarországon négyszer választották az év legjobbjának.

Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya - egyben a Telekom Veszprém vezetőedzője - közölte, elveszítettek egy bálványt, a fiatalok példaképét, de elfogadja Nagy László döntését. Edzőként nagy veszteség, és bár most nehéz, de előre kell tekintenünk. Remek pályafutást tudhat maga mögött, nehéz lesz pótolni a világ egyik legkiválóbb jobbátlövőjét, ám több jó játékosunk van a posztján - nyilatkozta.

Durva baki - Hibás emléktáblát avatott fel Németh Szilárd

Publikálás dátuma
2017.10.09. 11:16
Az eredeti emléktábla az Aradi vértanúk és a Szentmiklósi út kereszteződésében, Csepelen Forrás: Google Street View
Október 6-án az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékeztek, és emléktáblát is avattak Németh Szilárd ünnepi beszédével kísérve. A fideszes országgyűlési képviselőnek, volt csepeli polgármesternek és a többi jelenlévőnek csak az nem tűnt fel, hogy a táblán több adat is hibásan szerepel - szúrta ki a 444.

csepel.hu és a kormánypárti csepel.info szövege szerint sem tűnt fel senkinek, hogy az emléktáblát sikerült elrontani, méghozzá két helyen is: az első sorban azt írják, hogy 1848. október 6-án végezték ki az aradi vértanúkat, holott a kivégzések 1849-ben voltak, és alul Kazinczy Lajosról is azt írják, hogy nem 1849-ben, hanem már jóval a világosi fegyverletétel előtt, 1848. október 25-én meghalt.

Az eredeti emléktábla az Aradi vértanúk és a Szentmiklósi út kereszteződésében, Csepelen Forrás: Google Street View

Az eredeti emléktábla az Aradi vértanúk és a Szentmiklósi út kereszteződésében, Csepelen Forrás: Google Street View

A portál megjegyzi, hogy az eredetileg 2001-ben felavatott emléktábla egy méterrel került kijjebb, és az első verzión még helyesen szerepeltek az évszámok.

Orbán testvére egy offshore-hátterű cég tulajdonosa?

Publikálás dátuma
2017.10.09. 11:04
Illusztráció: Népszava
A miniszterelnök egyik testvére, ifjabb Orbán Győző közvetett módon tulajdonosa egy offshore-hátterű cégnek, amelynek korábban voltak munkái Kazahsztánban és Nigériában, valamint van érdekeltsége Csecsenföldön is - írja a Direkt 36.

Az már régóta ismert, hogy a miniszterelnök apjának és testvéreinek vállalkozásai érdekeltek a kőbányászatban és a betontermékek gyártásában, néhány éve pedig a szállítmányozásban is egyre erősebb pozíciókra tettek szert. Orbán Győző résztulajdonában lévő cég azonban tavaly december óta egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt birtokol egy eddig elsősorban külföldre dolgozó műszaki vállalatot is. Ezt a céget Yntergy Zrt.-nek hívják, és saját üzleti beszámolói szerint a cégnek korábban az egyik legnagyobb megrendelője a kazahsztáni LKZ vonatösszeszerelő üzem volt, de megjelentek az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, valamint voltak nigériai megbízásaik is.

Papp András Zoltán, az Yntergy Zrt. vezetője és résztulajdonosa a Direkt36-nak azt mondta, az Adrere Limited tulajdonosa egy orosz magánszemély, akinek a kilétét nem kívánta felfedni. Ifjabb Orbán Győző a Gamma Analcont Kft.-n keresztül szerzett részesedést az Yntergyben. A Gamma Analcont egy műszaki eszközöket gyártó vállalkozás, amelyben 2015 januárjában lett résztulajdonos a kormányfő testvére. Ennek a cégnek a vezetője és résztulajdonosa is Papp András Zoltán, aki a portálnak azt mondta, régi, személyes ismeretség fűzi ifjabb Orbán Győzőhöz. 

A portál emlékeztet, hogy tavaly augusztusban közel 300 millió forintot kaptak egy megújuló energiával foglalkozó projektre, előtte bő fél évvel pedig 57 millió forintos támogatáshoz jutottak a cég termelési kapacitásának bővítésére.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor korábban heves bírálója volt az offshore-cégek használatának, és a 2010-es választási kampányában ígéretet is tett arra, hogy az ő kormányzása alatt vége lesz az offshore-lovagok világának.