Véget ért a hét hónapos kormányalakítás

Publikálás dátuma
2017.10.10 07:34
Fotó: AFP/Robin Utrecht/ANP
Fotó: /

Hét hónappal a holland parlamenti választás után alakulhatott meg a holland kormánykoalíció. A két liberális és két konzervatív párt képviselői hétfő reggel, Hágában állapodtak meg a koalíciós szerződés részleteiről.

Nem siették el a pártok az új kabinet megalakítását: soha ilyen hosszú ideig nem tartott a folyamat az ország története során. Az eddigi csúcs 208 nap volt. A várakozásoknak megfelelően a kabinet vezető ereje a március közepén megrendezett voksolás győztese, a Mark Rutte miniszterelnök által vezetett liberális VVD lesz. Rutte harmadik kormányfői megbízatásának legfontosabb feladata a populisták visszaszorítása lesz. Ebben a kereszténydemokrata CDA, a baloldali liberális D66 és a kis Keresztény Egység segíti majd. Nem lesz könnyű kormányoznia, mert a négyes koalíció mindössze egyetlen fős többséggel kormányozhat. A koalíciós szerződést még a frakcióknak is meg kell szavazniuk. Az új kormányt várhatóan két hét múlva mutatják be.

A márciusi választáson komolyan fenyegetett a veszély, hogy Európában elsőként egy nyíltan szélsőséges párt nyer. A Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) azonban a vártnál rosszabbul szerepelt, s a VVD a jósoltnál nagyobb előnnyel nyert. Pedig még néhány héttel a voksolás előtt több közvélemény-kutató is a PVV-t látta az élen, 2016 decemberében például az egyes irodák azt jósolták, hogy a párt több mint tíz százalékkal utasítja maga mögé a VVD-t. A legrosszabb forgatókönyv nem vált valóra, így Wilders bejelentette: ellenzékbe vonul.

Az új koalíció csekély többsége azonban nem sok jót vetít előre, s azt is jelzi, hogy a populista veszély még messze nem múlt el. Hollandiában a kormányalakítást az is nehezíti, hogy a politikai paletta rendkívül szétforgácsolt: összesen 13 párt juttatott képviselőt a parlamentbe.

Szerző
2017.10.10 07:34

Felújítanák az Hajógyári-szigetre vezető hidat

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:16
Illusztráció: Google Maps
Fotó: Google Maps/
A harmadik kerületi polgármester arra kérte az úgynevezett K-híd kezelőjét, újítsa fel a leromlott állapotú átjárót. A Budapest Közút Zrt. válaszában azt írta, a felújítási tervek már elkészültek, amint rendelkezésre állnak az anyagi források, el is kezdik a kivitelezést.
Az Óbudai-, közismert nevén Hajógyári-szigetet  az úgynevezett K-hídon keresztül lehet megközelíteni. Ezen – a Sziget fesztivál idején különösen, de amúgy is – jelentős az áthaladó forgalom. Az átjáró  igencsak elhasználódott, a járda például nyáron be is szakadt. Ezt ugyan a Budapest Közút hamar kijavította, de a városrész lakóinak biztonságos közlekedését és pihenését szem előtt tartva Bús Balázs polgármester azt kérte az üzemeltető cégtől, újítsák fel a hidat: tűnjenek el a töredezett járdák, és kapjon új felületet a rossz állapotban lévő gépjárműsáv, a használaton kívüli sínpárat pedig távolítsák el - írta az Óbuda.hu.
A BKK Zrt. azt válaszolta, az átjáró bekerült a hídfelújítási programba, a rekonstrukció terveit már el is készíttették, már csak a szükséges források rendelkezésre bocsátására kell várni, hogy megkezdődjenek a munkálatok. 
2018.09.25 09:16

Sándor Mária: Talán ér annyit az egészségügyisek munkája, mint a politikusoké

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:08

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
„Ebben a pillanatban nem lehet szakembert elengedni, nem lehet feltölteni a rendszert” – jelentette ki.
Tisztességes, becsületes betegellátásért harcoltam három évvel ezelőtt – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában „a fekete ruhás nővérként” ismertté vált Sándor Mária, hozzátéve, hogy „a betegek, akik a legkiszolgáltatottabbak, ők nem álltak bele”. Ennek oka szerinte az, hogy az ápolók túl vannak terhelve, azokra pedig ez még hatványozottabban igaz, akik valamivel méltányosabb bért akarnának és túlóráznak, ők nagy valószínűséggel kiégnek. A pácienseknek velük emiatt negatív tapasztalataik vannak. Egy olyan beteg, aki nem részesül megfelelő bánásmódban, nem fog kiállni az ápolóért, nővérért – vonta le a következtetést. Kitért arra is, hogy a tisztességes, becsületes ellátásért folytatott harcában az egészségügyisek is magára hagyták – ők szerinte azért, mert egyszerűen nem hittek neki. Sándor Mária azzal kapcsolatos dokumentumokat is mutatott a műsorban, melyek szerint ugyanazon végzettséggel rendelkező nővérek egyike 170 ezer, másik pedig 350 ezer forintot keres.
„Nem lehet az alapján megkülönböztetni a béreket, hogy én egy profitot termelő osztály vagyok, én meg nem tudok kikényszeríteni pénzt a haldokló pácienstől”
– jelentette ki.
Úgy véli, a bérkülönbségekért a politikán túl az intézményvezetők a felelősek, mert nagyon sokat számít az, hogy ki mennyit tesz a becsületes betegellátásért. Szerinte 260-270 ezer forint már elfogadható bér lenne.
„Talán ér annyit a munkájuk, mint a politikusoké”
tette hozzá.
Sándor Mária – utalva az ajkai kórházban történt felmondásokra – azt mondta: „ebben a pillanatban nem lehet szakembert elengedni, nem lehet feltölteni a rendszert”.
2018.09.25 09:08
Frissítve: 2018.09.25 09:08