Újra tárgyal a Hamász és a Fatah

A két palesztin szervezet, a radikális Hamász és a Fatah ma Kairóban kezdik meg a tárgyalásokat a megbékélésről. 

A Fatah részéről Madzsed Faradzs titkosszolgálati vezető, valamint a Gázai övezet Fatah-képviselője, Fadzsesz Abu Eita vesz részt a megbeszéléseken. A Hamász részéről pedig helyettes vezetője, Szalah al-Arurilesz jelen, valamint a regionális milíciát irányító Dzsahia Szinvar.

A Hamász 2007 óta uralja a Gázai övezetet, miután megnyerte a 2006-os parlamenti választást Mahmúd Abbász mérsékeltebb pártja ellen. A Fatah Ciszjordániát kormányozza. A két szervezet Egyiptom nyomására kezdte meg a tárgyalásokat az egységkormányról és a választások megrendezéséről.

Szerző
Témák
Hamász Fatah

Már May sem bízik a megállapodásban

Publikálás dátuma
2017.10.10. 11:34
FOTÓ: Geoff Pugh / POOL / AFP
Annyira lassan és eredménytelenül haladnak Brüsszelben a britek Európai Unióból való kilépéséről szóló tárgyalások, hogy Theresa May bejelentette: előkészületeket kell tenni a megegyezés nélküli Brexitre. 

A brit miniszterelnök a parlamentben azt közölte, bár London alapvető érdeke lenne, hogy sikerrel záruljanak a tárgyalások, a legrosszabb lehetőséggel is számolni kell.

A Brexit-megbeszélések ötödik fordulója kezdődött el hétfőn, Brüsszelben. Áttörés azonban nem várható. A két fél ugyanis egymásra vár, hogy megtegye az első lépést. Sem London sem Brüsszel nem mutatkozik azonban késznek jelentősebb engedményekre. A britek a 2016 júniusi Brexit-referendumon voksoltak Nagy-Britannia EU-ból való kilépésére.

Szerző

Macron 10 ezer menekültet vesz fel

Publikálás dátuma
2017.10.10. 11:31
FOTÓ: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP
Franciaország a következő hetekben menekültirodákat hoz létre az afrikai tranzitországokban, Nigerben és Csádban, hogy már itt vizsgálják meg, letelepedési engedélyt adjanak-e a menedékkérőnek, vagy sem. 

Emmanuel Macron francia elnök szerint így akadályozható meg, hogy tömegesen Franciaországba menjenek azok, akik kizárólag gazdasági okok miatt hagyják el lakóhelyüket. Ezt az ENSZ menekültügyi biztosával, Filippo Grandival folytatott megbeszélésein jelentette ki. Az Elysée-palota közlése szerint október végén érkeznek Nigerbe az Opfra menekültügyi hatóág első munkatársai.

Macron azt közölte, hogy Franciaország a következő két évben 10 ezer menekültet vesz fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) programja keretében. 

Szerző