Tarlós: értelmetlen a mobilgátról szóló népszavazás kérdése

Publikálás dátuma
2017.10.11 13:10
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Fotó: /
A Fővárosi Választási Bizottság ügyetlen és szakszerűtlen érvelésének köszönhető, hogy a Kúria úgy döntött: lehet népszavazás a római-parti mobilgát ügyéről – jelentette ki Tarlós István e heti sajtótájékoztatóján. Bár a főpolgármester azt mondta, a Kúria döntésével "nincs különösebb baja", szerinte a népszavazási kérdés értelmetlen, majd azt is felvázolta, mi lett volna szerinte a helyes kérdés.

Tarlós a Budapestinfón felidézte az ellenzék által megfogalmazott kérdést: „Akarja-e, hogy az áprilisi határozatát a közgyűlés visszavonja?” A főpolgármester szerint a kérdésből semmi nem következik, hiszen az nem ad alternatívát, iránymutatást a jelenlegi tervekre, és egyébként is ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, körülbelül hétszázötvenezer embernek kell szavaznia, ami - mint mondja - kétséges, hogy összejön.

„Mért nem tudnak ezek az emberek őszinték lenni? Én mindig nyíltan vállaltam a véleményemet, még akkor is, mikor úgy tettek, mintha az én személyes mániám lenne a védvonal. Miért nem őszinték, miért nem úgy teszik fel a kérdést, hogy akarja-e, hogy a Nánási út–Királyok útján épüljön a védmű? Azért, mert ők maguk is sejtik, hogy erre nem kapnának pozitív választ – leszámítva a tiltakozó kemény magot – idézi a városvezetőt a Hír TV. Tarlós hozzátette: a következőkben meggondolják, mi a teendő a jövőben, de a Kúria döntését tudomásul vették.

Mint ismert, tegnap a Kúria megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést. A Kúria átküldi a döntését a választási irodának, nekik 5 napjuk van arra, hogy kiállítsanak számunkra egy mintaívet. Miután ezt megkaptuk, teljes gőzzel indul az aláírásgyűjtés - mondta a Népszavának Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke, aki Béres Andrással, a Párbeszéd elnökségi tagjával nyújtotta be a kérdést.

Azt akarják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni. Tarlós István főpolgármester tegnap még úgy reagált a döntésre, hogy már nem bánja, ha népszavazás dönt a kérdésben, nem az eddig megjelent zagyvaságok. Hozzátette ugyanakkor: össze kell gyűjteni több mint százezer aláírást a kezdeményezőknek a népszavazás mellett. Az aláírások számából szerinte ki fog derülni, hogy hány embert érdekel ez a téma. Pataki azt reméli, hogy minél többet. „Január előtt mindenki azt mondta, lehetetlen egy fővárosi népszavazási kezdeményezéshez összegyűjteni 138 ezer aláírást, a NOlimpia kapcsán mégis sikerült kétszer ennyit is. Óvatos optimizmus van bennünk, hiszen az elmúlt hónapokban kiderült: érdekli az ügy a fővárosiakat” - fogalmazott az Együtt budapesti elnöke, hozzátéve: a Római-part kicsit a Városligetről és az Orczy-kertről is szól, valamint minden további olyan ügyről, amelyben egy szűk ingatlan tulajdonosi lobbi érdekében valamit elvenne a kormány Budapest lakóitól.

Lásd még: Népszavazás jöhet a Rómairól

Szerző
2017.10.11 13:10
Frissítve: 2017.10.11 14:26

Trükkösen szed pénzt a Halászbástyán egy luxusétterem

Publikálás dátuma
2018.09.25 08:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Kétszer kell fizetnie annak, aki minden irányból megcsodálná a panorámát.
Kétszer is fizetnie kell annak, aki a Halászbástyáról minden irányba megcsodálná a panorámát, ugyanis a műemlék egy részét üzemeltető luxusétterem is pénzt szed a turistáktól, párhuzamosan a hatósági belépődíjjal. Ettől egyszer már eltiltották, de sajátos megoldással legalizálta a díjat: egy üdítőt is ad a kilátás mellé, így már vendéglátásnak számít a szolgáltatás  – írja a hvg.hu. A portálnak egy csalódott turista elmondta: vettek jegyet az erre kijelölt helyen, a Szent István-szobornál található jegypénztárnál fejenként 1000 forintért, ezzel mentek fel a Halászbástyára megnézni a kilátást. Utána sétáltak át a nevezetesség Hilton szálloda mögötti részére, ahol szintén szerettek volna felmenni a sarokbástyára, hogy innen is lássák a főváros északi részének panorámáját.
„Csakhogy a lépcső le volt kordonozva, mert a Halászbástya Étterem 3 eurós díjat szedett a belépésért. Miközben ott volt nálunk az 1000 forintért már megvett jegy, de azt mondták, az ide nem jó”
– tette hozzá.
A portál is ellenőrizte, valóban pénzt kér-e az exkluzív Halászbástya Étterem a turistáktól. Mint írják, a budapesti látványosság északi, a Halászbástya Étterem feletti, illetve melletti része valóban le van zárva, és nem euróban meghatározott, hanem 840 forintos díjat kell fizetnie annak, aki onnan is gyönyörködne a kilátásban. A díjban benne van a „panoráma kilátás”, az ott kiállított mini Budapest-makett és „1 db üdítő”.

„Jegyárusítás nem folyik”

A csalódott turista megkereste V. Naszályi Mártát, a Párbeszéd Magyarországért I. kerületi önkormányzati képviselőjét is az ügyben, aki kikérte az ügy dokumentumait a Budavári Önkormányzat jegyzőjétől. Ezek egyike egy még márciusban küldött hivatalos felszólítás az „illegális jegyárusítás” miatt, amelyet maga Nagy Gábor Tamás polgármester írta alá. Ebben emlékeztetik a Magyar Halászbástya Étteremüzemeltető Kft.-t, hogy a műemlék északi, Hilton szálloda mögötti részét „rendeltetésszerűen éttermi tevékenység végzésére” kapta használatba. „Munkatársaink azt tapasztalták, hogy Önök a megállapodásban foglaltaktól eltérően is használják a bérleményt, a kilátóra jegy vásárlása ellenében engedtek fel turistákat, akik nem az étterem vendégei”, ezért felszólítják a céget, hogy ezt a gyakorlatot „azonnal szüntesse meg”, és a jövőben is tartózkodjon ettől. Ha nem, akkor kilátásba helyezik, hogy azonnali hatállyal felmondják velük a bérleti jogviszonyt. Ezt követően született meg a sajátos megoldás: elkezdtek egy más összegű díjat szedni, de ebben már egyebek közt benne volt az üdítő. Augusztusban az önkormányzat jegyzője, Herpai-Nagy Teodóra már azt közölte a PM-es képviselő kérdésére, hogy a márciusban kiküldött felszólításuk óta „jegyárusítás nem folyik”. Az üzemeltető céggel kötött szerződésben meghatározottak szerint „az étterem feletti kilátót továbbra is a fogyasztó vendégek használják”. A portál nem tud arról, hogy újabb felszólítást küldtek volna az átvariált díj miatt, ahogy a felszólításban belengetett felmondást sem kezdeményezték. A végeredmény így az, hogy a teljes Halászbástyát megtekintő turistáknak kétszer is fizetniük kell – teszi hozzá a hvg.hu. Maga az étterem bérleti joga 2027 júliusáig az üzemeltető cégé. 

Reagált az étterem

Pázmándi András, a Magyar Halászbástyta Kft. ügyvezetője a hvg.hu-val közölte:   „Cégünk nem a kilátásért kér pénzt, hanem vendéglátásért és turisztikai szolgáltatásért. A Halászbástya északi részén lévő teraszon egy kávézót működtetünk, amelynek helyszínét a cég 2007-től bérli. A bérleti szerződés lehetőségét a társaság nyílt pályázaton nyerte el. A szerződéskötés feltétele volt a Halászbástya északi részének rekonstrukciója, egy exkluzív étterem kialakítása, valamint a használat alatti állagmegóvás. A Budapestre látogató turisták több mint 90 százaléka eljön a Várba, és mi ennek tudatában dolgozunk azon, hogy maximális tartalommal töltsük meg számukra ezt az élményt. Tudjuk, hogy kivételes helyen működünk, a Halászbástya egy ablak Magyarországra. A belépéskor kért összeg miatt eddig nem voltak nézeteltéréseink a turistákkal. Tapasztalatunk szerint a látogatók nincsenek tisztában azzal, hogy a Halászbástya ezen része nem egy ingyenes kilátóhely, hanem egy étterem és hozzá tartozó kávézóterasz. A műemlék nem a magyar adófizetők pénzéből lett felújítva, hanem egy általunk finanszírozott, 650 millió forintos beruházás eredménye. Korábban 280 forintot kértünk belépéskor a vendégeinktől vendéglátó szolgáltatásra. Erről tértünk át a 840 forintos díjra, amely teljes egészében lefogyasztható, valamint amelyért cserébe, megtekinthetnek egy modern, 3D-s makettet is a fővárosról. Korábbi tapasztalataink alapján, több szemeteléssel, illetve rongálással járt, ha nem kértünk pénzt a belépéskor. A kilátó állagmegóvásán túl azt is fontosnak tartom, hogy vendégeink nyugodt körülmények között élvezhessék az általunk nyújtott szolgáltatásokat. Nekünk a vendégeink nyugalmát is biztosítani kell, akik a kávéjukat sem tudnák nyugodtan meginni, ha percenként elözönlené a helyet egy külföldi turistacsoport selfie-botokkal hadonászva.” 

2018.09.25 08:47
Frissítve: 2018.09.25 08:51

Áramkimaradás miatt szünetel a határforgalom Záhonyban

Publikálás dátuma
2018.09.25 08:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.
A záhonyi közúti határátkelőhelyen áramkimaradás miatt szünetel a határforgalom kedden 7 órától – írja a police.hu. Az  Ukrajnába utazók figyelmét a rendőrség arra hívta fel, hogy az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében válasszák inkább a legközelebbi barabási, beregsurányi vagy a lónyai közúti határátkelőhelyeket.
2018.09.25 08:38
Frissítve: 2018.09.25 08:39