Hiába vitatják az új gyógyszertendert

Publikálás dátuma
2017.10.12 07:03
TÉNYLEG VAK LESZ A LICIT? - Onkológiában nem versenyeztetnek FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Fotó: /

Hiába kéri a Gyógyulj Velünk Egyesület az onkológiai gyógyszerek új típusú tenderének felfüggesztését, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint a betegszervezet beadványának nincs halasztó hatálya az eljárásra. Így alig egy hét múlva, október 19-én eredményt hirdetnek. Ekkor derül ki, hogy mely innovatív szereket adták a legolcsóbban a tüdő-, a prosztata-, a mell-, a vastagbél, továbbá a bőrdaganatos betegek terápiájához. Az onkológusoknak pedig már az e tenderen nyertes készítménnyel kell majd az új betegek kezelését elkezdeni. S csak ha ez nem vált be, akkor nyúlhatnak másik készítményhez. Minderről a NEAK által szervezett sajtóháttér-beszélgetésen volt szó szerdán, ahol a finanszírozó a közönség megnyugtatására szánt adatokat is ismertetett.

A Gyógyulj Velünk Egyesület szerint szakmailag teljességgel megalapozatlan új gyógyszertámogatási szabályozás, amely kiveszi a döntést az orvosok kezéből a terápiák megválasztásában. Beadványukban a közbeszerzés visszavonását követelték a NEAK közbeszerzési és beszerzési főosztályától. Erre tehát biztosan nem kerül sor, de a hivatal megnyugtatásul közölte: válaszol a betegszervezet által felvetett kérdésekre. Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója és Bidló Judit főtanácsos szerint a tender körül amúgy is sok a félreértés. Mindketten hangsúlyozták: az új eljárással nem a betegeken akarnak spórolni, csupán ez ad lehetőséget arra, hogy további új készítményekhez juthassanak a rászorulók.

Tavaly 10 ezer egyedi méltányossági kérelmet bíráltak el, idén ez a szám eléri a 12 ezret. A nagyon súlyos betegek új gyógyszereire 70 milliárdos keret van, ebből az összegből kell biztosítani a speciális beszerzésű, nagy értékű medicinákat. Bidló Judit szerint az új eljárás mellett az, akiknek már elkezdték valamelyik készítménnyel a terápiáját, továbbra is megkapja ugyanazt a gyógyszert, amit eddig. Ennek érdekében írtak ki a vaklicites eljárás mellett egy másik tendert is, amelyben az innovatív árversenyben érintett 35 gyógyszerből vásárolnak több mint egy évre elegendő mennyiséget.

A háttérbeszélgetésen résztvevő Poór Gyula, a reumatológiai szakmai tagozat vezetője és Rubovszky Gábor onkológus szerint a szakma számára elfogadható az innovatív szerek vaklicites versenye. Rubovszky ehhez hozzátette: ő arról, hogy az onkológia tagozat egységes véleményt fogalmazott volna meg, arról nem tud. Más onkológusok azonban lapunknak korábban azt mondták: az innovatív gyógyszerek esetében még nem történt egyenértékűsítés, vagyis ebben a körben a világon sehol nem mondták még ki két készítményről, hogy ugyanazt tudja, azaz egymással versenyeztethető.

Arra kérdésünkre, ha ez így van, akkor milyen evidenciák alapján választották ki az egymással árban versenyeztetett készítményeket, Bidló Judit azt mondta: miután egyidejűleg, és párhuzamosan zajlik az ilyen szerek fejlesztése, valóban nincsenek, nem is lehetnek összehasonlító klinikai vizsgálatok. Ám miután nagyon hasonló betegkörön tesztelik a molekulákat, indirekt összehasonlítás viszont zajlik, és egyébként ez a befogadásoknál a költségszámítás alapja is. A hazai biztosítónak ugyanakkor e készítményekkel kapcsolatban van egyéb tapasztalata is, mert az ilyen terápiában részesülőkről nagyon részletes, úgynevezett betegregisztert vezetnek az onkológusok. Ebbe számtalan adat kerül, melyekkel már mérhető, összevethető az egyes terápiák eredményessége is. A főtanácsos elmondta, hogy például a sokizületi gyulladásra ható molekulák esetében 4000, a vastagbéldaganatos terápiában 1000-1500, a tüdődaganatra ható szereknél 800 beteg adatai vethetők össze.

Szerző
2017.10.12 07:03

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29