Gyáván elszökünk

Publikálás dátuma
2017.10.12 07:46
Fullajtár Andrea, Elek Ferenc, Fekete Ernő és Rajkai Zoltán Fotók: Horváth Judit
Fotó: /
A Katona József Színház Háztűznézője néhol meglepően harsány, de azért a történet és a figurák különböző rétegeit is felfedezhetjük.

Khell Zsolt agglegény szobát ábrázoló díszlete sokáig szinte egyedül leköti a néző figyelmét a Katona József Színházban, ahol Gogol Háztűznézőjét vitte színre Ascher Tamás. A háttérben kopottas tapéta, és rengeteg egymásra hányt tárgy. A káosz rendkívül pontos kivetítése. Középen egy ágy, melyen a főhőst, Padkaljoszint alakító Fekete Ernő nekünk, nézőknek beszél. Kibeszél. Ezt a megoldást más szereplők esetében is használják az előadásban. Igencsak jó ötlet, hiszen így mi is még inkább érintve érezzük magunkat. A monológok pedig jól kiegészítik a pörgő, nyelvileg nagyon is mainak ható dialógusokat. (Fordító, dramaturg: Radnai Annamária). Padkaljoszin arról vall, hogy mégis csak meg kellene nősülnie, mert így minden csak besavanyodik. még azt sem vette észre, hogy itt a tavasz. (Sőt már az ősz is.). Ám valahogy mindig halasztja a dolgot, végül jó lenne ez neki így is. Minek ez a nagy sietség. De jön az igencsak vehemens házasságközvetítő (Fullajtár Andrea) és egy ugyancsak hangosan agresszív alkalmi kerítő, a barát Kacskarjov (Rajkai Zoltán), és innen már nincs visszaút.

Jöhet a háztűznéző. Fekete Ernő plasztikusan mutatja az udvari tanácsos, Padkaljoszin önmagával viaskodó ingadozását. Már mi is szinte lebeszélnénk az egészről, ám felemelkedik Khell Zsolt díszlete, megérkezünk az eladósorban lévő Agafja Tyihonovna (Jordán Adél) házába, ahol viszont több kérő is megjelenik. Gogol műve eleve abszurd, a figurák karikatúraszerűek, de Ascher erre néhol rá is erősít. Fokozza a hatást, olykor a bohózatig is elmegy. A színészek egy része pedig ezt nagyon is élvezi. Főként a kérőket alakítók, Bezerédi Zoltán, Vajdai Vilmos és Keresztes Tamás. Valamennyien bravúrosan hozzák a saját karakterüket, rá is licitálnak egymásra. Jól is áll nekik ez a kitettség, mert meg tudják mutatni széles színészi eszköztárukat. Jordán Adél is több tónusban képes megszólalni, kipróbálhatja az erősen hisztérikus hangot is, de talán akkor a legmegkapóbb, amikor arról beszél, hogy mennyire nehéz választanunk, sokszor szinte képtelenség.

Szirtes Ági Agafja nagynénjeként kiválóan hátterez a lánynak, emlékezetesek a gesztusai. A harsányabb jeleneteket jól ellenpontozza Padkaljoszin szinte néma szolgáját játszó Elek Ferenc, gesztusai mindent elmondanak a ragaszkodásról, az alázatról, a szeretetről, ő nincs gondban a választással. Dargay Marcell zenéje is ellenpontoz, olyan a hangulata, mintha egy sötét krimiben lennénk. De itt a krimi annyiban áll, hogy Padkaljoszin meggondolja magát, mégsem nősül, megszökik egy ablakon át. Visszaereszkedik a színpadra és minden folytatódik, úgy mint a háztűznéző előtt. Az előadás jobb pillanataiban, bár a színlapon az áll, „teljességgel valószínűtlen történet két részben”, szembesít gyengeségeinkkel, megingásainkkal, az igazi téttől való félelmeinkkel.

Infó:

Gogol Háztűznéző

Katona József Színház

Rendezte: Ascher Tamás

2017.10.12 07:46

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00