Újabb milliárdokat kapott ajándékba Andy Vajna

Publikálás dátuma
2017.10.12. 10:14
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Hatalmas adóoptimalizációs tranzakciót hajtott végre Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinómágnás Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter engedélyével. Az ügylet nyomán pedig milliárdokkal kevesebb adót fizethet – írja a Magyar Nemzet.

Cégbírósági dokumentumok alapján szeptember 30-i hatállyal ugyanis Andy Vajna két kaszinóüzemeltető cége egyesült: az LVC Gold Kft. beolvadt az LVC Diamond Kft.-be, előbbit már törölték is, utóbbi pedig általános jogutódként működik tovább. A kaszinókra vonatkozó koncessziós szerződés szerint – erről tanúskodnak a cégbírósági papírok is – a beolvadáshoz a nemzetgazdasági miniszter előzetes engedélye kellett. Az LVC Diamond a koncessziós szerződés alapján három kaszinót üzemeltethet: az óbudai Atrium Eurocentert, a Széchenyi téri Sofitelt és a zuglói Atlantist. Az LVC Goldhoz pedig a Corvin sétányon lévő és a belvárosi Tropicana kaszinó tartozott. Most már mind az ötöt az LVC Diamond Kft. üzemelteti.

Adószakértő által ellenőrzött számítások szerint a beolvadást az indokolhatja, hogy így sokkal kevesebb játékadót kell fizetnie az LVC Diamondnak, mint amit eddig kellett a két különálló cégnek. A tavalyi adatok szerint a Diamondnak 2016-ban 14,2 milliárd forint árbevétele volt. A kaszinók játékadója 10 milliárd forintig 30 százalék, a 10 milliárdon felüli résznek pedig 10 százalék. Így a 14,2 milliárd forint árbevétel után 3,4 milliárd forint játékadót kellene fizetnie a cégnek.

Csakhogy a koncessziós díj levonható a játékadóból, és a három kaszinó után összesen 2,3 milliárd forint volt 2016-ban a koncessziós díj, így maradt összesen 1,2 milliárd forint játékadóként.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Megússza az uszító tanácsadó

Publikálás dátuma
2017.10.12. 07:07

Továbbra is fővárosi közhivatalnok maradhat a kormánymédiában menekültsegítő civilek likvidálásáról beszélő Földi László, a Fidesz-közeli exhírszerző.

A városháza alkalmazottja maradhat, ám többé nem nyilatkozhat a médiának a menekülthelyzetről. Mindössze ennyi lett a következménye annak, hogy Földi László exhírszerző nemrégiben az Echo Tv Informátor című műsorában úgy nyilatkozott a menekültsegítő civilekről, hogy azok „kollaboránsok, háborús bűnösök”, akik – mivel Földi szerint Magyarországon ma háború dúl – bírósági eljárás nélkül, szabadon likvidálhatóak.

„Soha többet nem szólalhat meg a nyilvánosság előtt ilyen témában. Ha mégis megszólal, akkor elköszönünk egymástól” – válaszolta lapunknak Tarlós István főpolgármester arról, hogy mi lesz a következménye Földi tévés nyilatkozatának. Tarlós szerint számára nem kellemetlen a kérdés, de Földinek van munkaköri leírása, ez alapján neki nem a migránsokról való nyilatkozgatás a feladata és nem ezért kapja a fizetését sem.

Az egykor az Információs Hivatal (IH) műveleti igazgatói posztját is betöltött Földiről a Heti Válasz derítette ki, hogy az év eleje óta bruttó 700 ezer forintért és 200 ezer cafetériáért a Fővárosi Önkormányzat főtanácsadója, közigazgatási és biztonsági szakreferense. Földi a pártállam idején a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje és az MSZMP tagja volt, majd a rendszerváltás után a hírszerzés tényleges operatív tevékenységének közvetlen irányítója volt. Az atlatszo.hu elemzése szerint a leszerelése óta különféle Fidesz-közeli cégeknél feltűnt, majd jó ideje a kormánysajtó biztonsági sztárszakértőjeként futtatott, gyakran zavaros összeesküvés elméleteket hangoztató Földi városházi feltűnése egybeesik azzal, hogy a főváros vezetése egyre gyakrabban kezdett a különféle problémák, így a metróajtók sorozatos meghibásodása vagy akár a botrányos online tömegközlekedési jegyrendszer botránya kapcsán "szervezett szabotázsakciókat" emlegetni. Biztonságpolitikai forrásaink szerint viszont Földi Echo Tv-ben eleresztett állításai szakmailag sem igazak. „Nincs olyan háborús törvény, amely megengedné a bírósági eljárás nélküli likvidálást – fogalmazott egy általunk megkeresett szakértő, hozzátéve: "háború esetén a kémek és szabotőrök is hadbíróságra kerülnek.”

Hétfőn indul az aláírásgyűjtés a Rómaiért
A Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt elkezdi az aláírásgyűjtést a Római partról szóló helyi népszavazáshoz, de több civil szervezet is beleáll az akcióba. Így például Vágó Gábor, a Korrupció Ellenes Szövetség (Kellesz) alapítója, aki az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéséhez már nyár óta gyűjti a szignókat. Vágó lapunknak elmondta: most a Római-parti referendumhoz is elkezd aláírást gyűjteni.
A pártoknak és a civileknek 30 napja lesz arra, hogy összegyűjtsék a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírást. A kérdés arra irányul, akarják-e a főváros lakosai, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatályon kívül helyezze a Csillaghegyi-öblözetet védeni hivatott mobilgát tavasszal már elfogadott parti nyomvonaláról szóló határozatot. Az ellenzék azt reméli, a népszavazással rákényszerítheti a főváros vezetését, hogy a parti nyomvonal helyett a Királyok útja- Nánási úton húzódjon a védvonal. A referendum egyik kezdeményezője, Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja közpénz-kímélési okokból azt szorgalmazza, hogy tavasszal, az országgyűlési választásokkal egyszerre tartsák meg a fővárosi népszavazást.
Ellenben Tarlós István főpolgármester lapunknak úgy fogalmazott: a népszavazás inkább csak időhúzás, amivel „valakik” azt akarják elérni, hogy minél később kezdődjön el a mobilgát beruházása. A Jobbik pedig csak a Fidesz hatalomtechnikai mesterkedését látja abban, hogy a Kúria - mint azt megírtuk - kedden zöld fényt adott a népszavazás előtt, mivel szerintük a kormánypárt így akar megszabadulni a mind népszerűtlenebb Római-parti beruházástól. - B.Z., Z.Á.

Kiárusítanák Pécs vagyonát

A pécsi közgyűlésnek határozatot kellene hoznia arról, hogy nem adja el az önkormányzat stratégiai értékű vagyonát – mondta Szakács László, az MSZP Baranya megyei parlamenti képviselője, a párt frakcióvezető-helyettese Pécsett. Ismert, hogy a város 7 és félmilliárd forintos adósságot halmozott fel, s az önkormányzat cégeinek tartozása is jelentős, a szocialisták úgy tudják, eléri a 20 milliárd forintot. Szakács megkérdezte a parlamentben Orbán Viktort, hogy milyen módon kívánja segíteni a bajba jutott várost, de a szocialista honatya szerint a kormányfő kitérő választ adott.

Arról már korábban kiszivárogtak hírek, hogy Pécs fideszes városvezetése az önkormányzat értékes vállalkozásainak, így közműcégeinek és repterének eladását mérlegeli. Orbán konkrét segítséget nem ígérő válaszából így Szakács arra következtetett, hogy Pécs valóban ezek értékesítése révén próbálja majd adósságát törleszteni. Ha így lesz, akkor a város lemond hosszú távú bevételeiről – mondta a szocialista politikus, ezért kezdeményezi azt, hogy pécsi közgyűlés jogszabályba rögzítse a stratégiai vagyonelemek elidegenítési tilalmát. Szakács biztosra veszi, hogy ha a város eladná fontos vagyonelemeit, akkor azok a fideszes oligarcháknak hoznának hasznot.

Szakács László megemlítette, hogy Orbán nem volt képben, amikor Pécsről beszélt, hiszen a városvezetés sikereit hangsúlyozta a parlamentben, így szóba hozta például azt a 3,5 milliárd forintba kerülő pécsi buszvárlást is, aminek gyanús részleteit a holland és a magyar nyomozók mellett már a szerbek is vizsgálják. A buszvásárláson a város 900 milliót bukott, mivel az üzletbe érthetetlen módon belépett egy holland közvetítőcég. Ez a holland hatóságoknak tűnt fel először, s ennek hatására a magyar ügyészség is megmozdulni látszik. A szerbek azért kezdtek nyomozni Szakács szerint, mert a buszügyben érintett cégek egyike utóbb áttelepült déli szomszédainkhoz, s ebből az feltételezhető, hogy a vállalkozást fantomizálni szeretnék.