Megússza az uszító tanácsadó

Publikálás dátuma
2017.10.12 07:07

Fotó: /
Továbbra is fővárosi közhivatalnok maradhat a kormánymédiában menekültsegítő civilek likvidálásáról beszélő Földi László, a Fidesz-közeli exhírszerző.

A városháza alkalmazottja maradhat, ám többé nem nyilatkozhat a médiának a menekülthelyzetről. Mindössze ennyi lett a következménye annak, hogy Földi László exhírszerző nemrégiben az Echo Tv Informátor című műsorában úgy nyilatkozott a menekültsegítő civilekről, hogy azok „kollaboránsok, háborús bűnösök”, akik – mivel Földi szerint Magyarországon ma háború dúl – bírósági eljárás nélkül, szabadon likvidálhatóak.

„Soha többet nem szólalhat meg a nyilvánosság előtt ilyen témában. Ha mégis megszólal, akkor elköszönünk egymástól” – válaszolta lapunknak Tarlós István főpolgármester arról, hogy mi lesz a következménye Földi tévés nyilatkozatának. Tarlós szerint számára nem kellemetlen a kérdés, de Földinek van munkaköri leírása, ez alapján neki nem a migránsokról való nyilatkozgatás a feladata és nem ezért kapja a fizetését sem.

Az egykor az Információs Hivatal (IH) műveleti igazgatói posztját is betöltött Földiről a Heti Válasz derítette ki, hogy az év eleje óta bruttó 700 ezer forintért és 200 ezer cafetériáért a Fővárosi Önkormányzat főtanácsadója, közigazgatási és biztonsági szakreferense. Földi a pártállam idején a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje és az MSZMP tagja volt, majd a rendszerváltás után a hírszerzés tényleges operatív tevékenységének közvetlen irányítója volt. Az atlatszo.hu elemzése szerint a leszerelése óta különféle Fidesz-közeli cégeknél feltűnt, majd jó ideje a kormánysajtó biztonsági sztárszakértőjeként futtatott, gyakran zavaros összeesküvés elméleteket hangoztató Földi városházi feltűnése egybeesik azzal, hogy a főváros vezetése egyre gyakrabban kezdett a különféle problémák, így a metróajtók sorozatos meghibásodása vagy akár a botrányos online tömegközlekedési jegyrendszer botránya kapcsán "szervezett szabotázsakciókat" emlegetni. Biztonságpolitikai forrásaink szerint viszont Földi Echo Tv-ben eleresztett állításai szakmailag sem igazak. „Nincs olyan háborús törvény, amely megengedné a bírósági eljárás nélküli likvidálást – fogalmazott egy általunk megkeresett szakértő, hozzátéve: "háború esetén a kémek és szabotőrök is hadbíróságra kerülnek.”

Hétfőn indul az aláírásgyűjtés a Rómaiért
A Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt elkezdi az aláírásgyűjtést a Római partról szóló helyi népszavazáshoz, de több civil szervezet is beleáll az akcióba. Így például Vágó Gábor, a Korrupció Ellenes Szövetség (Kellesz) alapítója, aki az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéséhez már nyár óta gyűjti a szignókat. Vágó lapunknak elmondta: most a Római-parti referendumhoz is elkezd aláírást gyűjteni.
A pártoknak és a civileknek 30 napja lesz arra, hogy összegyűjtsék a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírást. A kérdés arra irányul, akarják-e a főváros lakosai, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatályon kívül helyezze a Csillaghegyi-öblözetet védeni hivatott mobilgát tavasszal már elfogadott parti nyomvonaláról szóló határozatot. Az ellenzék azt reméli, a népszavazással rákényszerítheti a főváros vezetését, hogy a parti nyomvonal helyett a Királyok útja- Nánási úton húzódjon a védvonal. A referendum egyik kezdeményezője, Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja közpénz-kímélési okokból azt szorgalmazza, hogy tavasszal, az országgyűlési választásokkal egyszerre tartsák meg a fővárosi népszavazást.
Ellenben Tarlós István főpolgármester lapunknak úgy fogalmazott: a népszavazás inkább csak időhúzás, amivel „valakik” azt akarják elérni, hogy minél később kezdődjön el a mobilgát beruházása. A Jobbik pedig csak a Fidesz hatalomtechnikai mesterkedését látja abban, hogy a Kúria - mint azt megírtuk - kedden zöld fényt adott a népszavazás előtt, mivel szerintük a kormánypárt így akar megszabadulni a mind népszerűtlenebb Római-parti beruházástól. - B.Z., Z.Á.

2017.10.12 07:07

Gender-ügy: közzétette a CEU a Magyar Rektori Konferenciának írt válaszát

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:30

Fotó: Népszava/
A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, ráadásul hamis érvekre hivatkozva tenné ezt a kormány.
Közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban - írja a hvg.hu.
A Társadalmi Nemek Tudománya képzést következetlenül, több irányból támadja a kormánykommunikáció - ezek egyike, hogy a Fidesz képzeletében létező gazdaságban ez nem egy "hasznos" tudás. Semjén Zsolt például még hétfőn nyilatkozta: "senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell".
A CEU a levélben hangsúlyozza, hogy ez egyszerűen nem igaz. Mint írják:
"A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot".
Emellett tényszerű tévedésen is kapták az EMMI-t és az Igazságügyi Minisztériumot. Ezek előterjesztésükben azt írták, az egyetem évi 1-4 diákot vesz fel a szakra; holott az évi átlag 16, és gyakorlatilag lemorzsolódás sincs a hallgatók között.
Témák
genderCEU
2018.08.16 20:30

Milliárdos visszaélést gyanít Hadházy

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:12

Fotó: /
Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a független képviselő, ugyanis egy határozatból kiderült, hogy a BKK olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárdos plusz megrendelést, amit egyszer már kifizetett.
Feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt Hadházy Ákos független képviselő, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly év végi határozatából kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárd forintnyi plusz megrendelést a T-Systemsnek, amiért egyszer már fizetett a közcég.
A BKK még 2013 őszén kötött szerződést a T-Systemsszel, utóbbi azt vállalta, hogy jegykiadó automaták telepít 5,5 milliárd forintért. 2017 őszén azonban arra hivatkozva, hogy „rongálás” során sorozatosan eltömítődtek az automaták, szerződést módosítottak az automaták gyors megjavítása érdekében: legfeljebb 2,5 milliárddal megemelve a szerződéses keretösszeget. Azonban a döntőbizottság szerint ez jogszerűtlen volt, mivel a T-Systemsnek az eredeti szerződés alapján eleve a lehető leggyorsabban el kellene hárítani az ilyen jellegű "üzemzavarokat". Sajátos körülmény, hogy a BKK éppen néhány héttel azután volt ilyen gáláns a céggel, hogy az súlyos presztízsveszteséget okozott a közcégnek: tavaly nyáron ugyanis súlyos biztonsági problémák miatt bedőlt a T-Systems-nek a BKK számára fejlesztett online jegy-és bérleteladási szolgáltatása. Hadháy éppenséggel azt gyanítja: így kárpótolták a céget a jegyeladások elmaradt hasznáért. Mint emlékezetes, tavaly nyáron az úszó vb nyitányára időzített online jegyrendszer egy hét után lebénult, közben több ezer vásárló privát adatai kerültek ki a hálózatból. A BKK webshopja azóta sem működik. Bár az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódott, a rendőrök sajátos módon arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a BKK csak bérleti díjat fizetett volna a T-Systemsnek az online szolgáltatásért, ám mivel az online jegyeladó rendszer beszakadt, végül nem is utalt át pénzt a cégnek. Azaz: senkit sem ért kár. Hadházy szerint azonban az indoklás sántít, a hatóságok ismét csak a korrupciót mosdatják: a közbeszerzési döntőbizottság ezt a beszerzést is jogsértőnek látta, ezért 80 millió forintra büntette a BKK-t, azaz nagyon is kár érte a közösséget. Az viszont a képviselő szerint megdöbbentő, hogy a rendőröknek nem szúrt szemet a T-Systems-szerződés (döntőbizottság által is jogsértőnek talált) 2,5 milliárdos módosítása sem. Az online jegy-és bérlet rendszer kialakítása és a T-Systemsnek plusz milliárdokat hozó beszerzés is ugyanannak a kontraktusnak a része, azaz: szerintük a rendőröknek látniuk kellett a mutyit.

2,4 milliárdból újítják meg a kisföldalattit

A Főmterv Zrt tervezheti meg az M1-es metró fejlesztését, és a cég faladata a szükséges engedélyek megszerzése is. Minderre, a BKK 2,49 milliárd forintot szán. A teljes, öt kilométeres szakasz fejlesztését három ütemre osztották, így az elsőben felújítanák a meglévő vonalat, illetve meghosszabbítanák a Vigadó térig, a másodikban a Kassai térig (amihez meg kellen nyújtani a 3-as villamos jelenlegi pályáját is) bővítenék a pályát, végül pedig a XV. kerületi Marcheggi hídi csomópontig vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

2018.08.16 20:12