Énekelni jobb, mint államelnöknek lenni

Publikálás dátuma
2017.10.12 21:25
Fotó: Peer Grimm/DPA-Zentralbild
Fotó: /
A színpadon lehengerlő, a katedrán kíméletlen. Thomas Quasthoff óráira csak a legjobbak juthatnak be.

- Mikor hitte el először, hogy képes lesz énekesi karriert építeni?

- Már háromévesen készült rólam felvétel, amelyen énekelek – ráadásul jól. De azt hiszem, tizennégy éves korom körül hittem el, hogy realitása van az álmaimnak, amikor Charlotte Lehmann professzor azt mondta: van valami izgalmas ebben a hangban.

- Mit hallgat, ha egy kis megnyugvásra van szüksége?

- Az ízlésem Stevie Wondertől Schubertig terjed. Mindig hallgattam dzsesszt, de ha kedvem tartotta, Bartókot is. Sokáig énekeltem kórusban, emiatt Kodályhoz is kötődöm. Sinatra éppúgy közel áll a szívemhez, mint a romantikus repertoár. 

- Hol érzi magát igazán boldognak?

- A hely mindegy, ha ott a családom. A feleségemmel nagyon boldogok vagyunk, van egy csodálatos és okos lányunk – mi kell még? Egyébként szeretek Berlinben élni. Németországban bátran kimondhatom, amit gondolok, és ez olyasfajta luxus, amit imádok. Sok országban jártam, láttam bőven ellenpéldát is.

- Turistaként is szeret utazni?

- Nagyon. Magyarországon is úgy jártam először: 1989-ben a barátaimmal elautóztunk Görögországba, én pedig szerettem volna látni Magyarországot, így a kedvemért jókora kitérővel jöttünk haza. Az egyik legkedvesebb utazási emlékeim közé tartozik ez a túra: át Jugoszlávián, aztán Debrecen, Budapest. Azok a teljesen sík, vad mezők! Hiszi vagy sem, már akkor is volt a levegőben valami nyitottság, pezsgés, és ez engem, politikailag érdeklődő fiatalt megrészegített. Sok csodálatos magyar muzsikussal és karmesterrel dolgoztam már – bármelyik ország büszke lehetne arra a rengeteg nagyszerű művészre, amennyi önöknek van!

Fotó: Harald Hoffmann

Fotó: Harald Hoffmann

-Tudom, hogy nem ad magánórákat, de tegyük fel, hogy bekopogtatok az ön iskolájába.

- Várjon, épp pár hónapja tartottam mesterkurzust a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem néhány hallgatójának. Volt közöttük egy lenyűgözően tehetséges mezzoszoprán, akit később meg akartam keresni, de meghackelték a telefonomat, és sajnos elvesztek a kontaktjaim. Beleírná a cikkbe, hogy keresem ezt az énekesnőt?

- Még szép!

- Köszönöm. Szóval mit mondott, ön milyen szinten van?

- Szerintem bátran mondhatjuk, hogy a nullán. De lelkes vagyok!

- Sajnálom, de akkor nem tudok önnel foglalkozni. Csakis felvételi útján lehet bekerülni hozzám. Tudja, van, ami minden országban ugyanúgy megy: az állam legelőször a kultúrából és az oktatásból von el pénzt, ha gáz van. Szóval muszáj tartanom a színvonalat.

- Akkor tegyük fel, hogy elképesztően tehetséges és képzett vagyok, sőt: fel is vesznek. Mit tanítana meg elsőként?

- A helyes állást. A megfelelő légzéstechnikát. És kapna néhány régi olasz áriát, hogy fejlesszük a hangja rugalmasságát.

- És mit kellene tudnom a technikán kívül?

- Hogy az egész a szenvedélyről szól. Ez egy rengeteg munkát igénylő szakma. És, hogy az életforma miatt borzasztóan nehéz életben tartani a barátságainkat. Szólistaként utazgatni nagyon-nagyon magányos dolog.

- Most viszont nem egyedül turnézik, hanem egy dzsessztrióval. Jobb így?

- Nos, én imádok színpadon állni. Ennél csak az jobb, ha olyanokkal zenélhetek, akik nem csak kollégák, de a barátaim is. Mi nem azért álltunk össze, hogy új kocsit vehessünk, hanem mert mindannyian imádunk zenélni.

- És hogyan győzhető le a szólóénekesek magányossága?

- Fegyelmezettnek kell lenni. Nagyon fegyelmezettnek. De ez a világ legcsodálatosabb foglalkozása. Mi lehet szebb, mint boldog emberek előtt állni esténként? Sokkal jobb, mint, mondjuk, államelnöknek lenni.

Névjegy
Háromszoros Grammy-díjas német basszbariton. Hildesheimben született 1959. november 9-én. Miután bejárta a világot az egyik legavatottabb dalénekesként, a dzsessz felé fordult: péntek este is trió-jával lép fel a Müpában. Karmesterként is működik. Egyike a „thalidomid-babáknak”: édesanyja egy azóta betiltott gyógyszert kapott terhessége alatt, emiatt Quasthoff végtagjai nem fejlődtek ki rendesen. A zeneakadémiára nem vették fel, mert testalkata miatt nem tud zongorázni. Ma ő a világ egyik legelismertebb énektanára.

Felhívás!
Keressük azt a mezzoszopránt, aki nemrégiben Thomas Quasthoff mesterkurzusán járt! Ha az énekesnő magára ismer, vegye fel a kapcsolatot Quasthoff-fal – vagy írjon a Népszava kultúrrovatának, és mi összekötjük a művésszel.

2017.10.12 21:25

A soul királynőjének élete képekben

76 éves korában, családtagjaitól körülvéve elhunyt Aretha Franklin, az amerikai pop leghíresebb női alakja.

Szerző

Megosztás
2018.08.17 10:52
Frissítve: 2018.08.17 11:54
Aretha baptista lelkész édesapjával, és nővérévelAFP/NEW BETHEL BAPTIST CHURCH/
Tizennégy évesen indult a szólókarrierje, a középiskolát már a második évben otthagytaAFP/Ina/ Daniel Lefevre
Kirk Douglas-szel az 1994-es Kennedy Center Honors gálán.AFP/ JOSHUA ROBERTS
Több mint negyven éve, nőként a legelsőként iktatták be a Rock and Roll hírességek csarnokábaAFP/ JOYCE NALTCHAYAN
Luciano Pavarottival egy 1998-as zenei és humanitárius díjátadónAFP/ HENNY RAY ABRAMS
Csökkenő népszerűségének jót tett a Blues brothers című film. 44 Grammy-díjra jelölték, melyekből tizennyolcat nyert elAFP/ TIMOTHY A. CLARY
1999-ben többek között neki is odaítélték a legmagasabb szintű, művészeknek szánt állami kitüntetést, a National Medal of Arts eAFP/ STEPHEN JAFFE
Fellépet a 2003-as NFL bajnoki döntőjének élő showjánAFP/ TIM SLOAN
BUsh elnöktől átvette 2005-ben az Elnöki Szabadság-érdemrendetAFP/ MANDEL NGAN
Hangja együtt erősödött a polgárjogi mozgaloméval, amelynek egyik arca lettAFP/ TOBY JORRIN
Az amerikai pop királynője hetven éven át minden zenét sikerre vitt, amihez csak nyúlt, a nagy fekete dívák közül is az egyik leAFP/ SAUL LOEB
A családok fesztiválján Ferenc pápa előtt énekelt PhiladelphiábanAFP/ TONY GENTILE

Schell Judit: Női csizma az asztalon

Publikálás dátuma
2018.08.17 10:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A következő évadtól Schell Judit lesz a Thália Színház művészeti vezetője. Bővítené a társulatot, új rendezőkkel is dolgozna. A Mikroszkóp helyén létrejövő Thália Télikert hamarosan nyit.
Népszava

Eddig úgy tűnt, hogy nincsenek vezetői ambíciói, vagy csak jól titkolta?

Schell Judit

Tényleg nem voltak. Már az is meglepett, hogy Csányi Sándor úgy döntött, átadja másnak a Thália Színház művészeti vezetését.

Népszava

Erről önök beszéltek egymással?

Schell Judit

Hogyne, hiszen egy színházban játszunk, partnerek is vagyunk. Sanyi azt mondta, elfáradt, saját karrierjével szeretne a továbbiakban foglalkozni.

Népszava

És akkor hogyan jött szóba Ön?

Schell Judit

Teljesen váratlanul ért, amikor május közepén Kálomista Gábor, a színház ügyvezetője felhívott, hogy szeretne velem beszélni, mert fontos mondanivalója van. De amit mondott, arra nem számítottam.

Népszava

Kért időt a válaszra?

Schell Judit

Hogyne, erre nem lehet azonnal válaszolni, ha csak nincs az emberben egy évek óta meglévő erős késztetés, hogy vezetői állást töltsön be. Azt a két napot azzal töltöttem, hogy megbeszéljem azokkal, akiket én fontosnak tartok. Elsőként persze a családomat kérdeztem meg. Másrészt felhívtam kollégáimat, hogy támogatnának-e engem ebben az új pozícióban. Házon belül először Molnár Piroskával beszéltem, majd Szervét Tibor véleményét is kikértem. Bennük nagyon megbízom, mind a ketten támogattak.

Népszava

Mit kért öntől Kálomista Gábor?

Schell Judit

Azt kérte, amit Csányi Sanyi elkezdett. Az én feladatom lesz az évadterv kialakítása, a rendezők felkérése és a szereposztások.

Népszava

De gondolom ez nem a most kezdődő évadra vonatkozik, hiszen annak a tervezését ön készen kapta.

Schell Judit

Igen, a most kezdődő évad kilencven százalékban kész, mármint a tervezése. Egy két kiegészítésre lesz szükség csupán. a 2019/20-as évadban viszont lesz lehetőség a mostani 14 fős társulati létszám növelésére. Idén Morócz Adrienn érkezik a társulathoz.

Népszava

A színházban a nyáron rekonstrukciós munkák folynak. Mi változik?

Schell Judit

A nagyszínpadon októbertől játszunk újra. Megújul a hűtés-fűtés rendszer, a lámpapark és a hangosítás. A Mikroszkóp Színpadból egy új játszóhely jön létre Thália Télikert néven saját kamaraprodukciókkal. A nagyszínpad ezentúl is a minőségi szórakoztatás jegyében működik majd. Az Arizona Stúdió befogadó helyszín marad a jövőben is. Az eddigi Új Stúdiót pedig próbahelyszínné alakítottuk.

Népszava

Mi az, amit ön módosítana az eddigi gyakorlaton?

Schell Judit

A Thália látogatottsága kifejezetten magas, ezen semmiképp nem szeretnék változtatni. Szeretném tovább emelni a Thália saját fesztiváljainak az ázsióját. Jó lenne esetleg bizonyos külföldi színházakkal csereprogramot létrehozni, ebbe beletartozhat előadások meghívása kölcsönösen, illetve külföldi rendezőkkel való együttműködés.

Népszava

A szomszédban van több hasonló profilú színház, mint az önöké, például a Centrál. Megférnek egymás mellett?

Schell Judit

Abszolút, sőt inspiráló ez a helyzet. Ami fontos, hogy nem egymás ellen vagyunk.

Népszava

A zenés irány jelenthet önöknek bővülést?

Schell Judit

Nem kizárt, viszont a szintén közelben lévő Operettel, vagy a Madáchcsal nem szeretnénk konkurálni. Meg kell nézni, milyen zenés műfajban lehetünk unikálisak.

Népszava

Mennyire kap szabad kezet a művészeti kérdéseket illetően?

Schell Judit

Teljesen, természetesen nem egyedül fogok dönteni, a lényeges ügyekben egyeztetek az ügyvezetővel és kikérem a jóváhagyását. De hozzám tartozik majd a marketing, a pr és a jegyértékesítés is.

Népszava

Ez gondolom teljesen új az ön számára.

Schell Judit

Valóban, de szeretek tanulni. Egy teljesen új perspektívából is megismerhetem a színházat.

Népszava

Van olyan darab, vagy rendező ami, illetve aki már a fejében van?

Schell Judit

Igen már vannak álmaim. Remélem teljesülnek.

Népszava

A Thália Télikertnek mi lesz a specialitása?

Schell Judit

Ez egy 160 főt befogadó játszóhely lesz. Itt lehetőség lesz komolyabb lélegzetvételű, illetve kísérleti jellegű előadások színrevitelére. Fontos az is, hogy a Thália Télikert koncerteket, kiállításokat befogadó összművészeti térként működjön majd. Szorosabb együttműködést tervezünk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel.

Népszava

A társulat tagjai rendszeresen szerepelnek televíziós sorozatban, olyanokban is, amelynek a producere a színház ügyvezetője. Ebben lesz változás?

Schell Judit

Az elv mindig az, hogy első a színház. Minden csak utána jöhet. Ebben nem lesz változás.

Népszava

Budapesten egyre több a női színház vezető. Ezek szerint egyre jobban elfogadottabbak a hölgyek a teátrumok élén, vagy a vezetésben?

Schell Judit

Bár ebben a kérdésben még mindig eléggé az előszobában járunk, azért megerősíteném, hogy én művészeti vezető leszek és nem színigazgató. Sok mindenen múlik, hogy ki mennyire fogadja el a nőt, mint vezetőt. Ebben az is meghatározó szerintem, hogy kinek milyen volt a neveltetése, milyen viszonyban volt az édesanyjával, vagy az édesapjával. Itt a színházban, amikor kiderült, hogy én leszek az új művészeti vezető, úgy tapasztaltam, hogy nyolcvan százalékban örültek. És nem azt kérdezték, hogy mit keres egy női csizma az asztalon.

Népszava

A színészi pályáját hogyan befolyásolja az új pozíció?

Schell Judit

Ez egy nappali munka lesz, tehát az estéim továbbra is az előadásoké. A következő évadban én is próbálok majd új produkciókban, ezt az időszakot kell majd jól beosztani.

Névjegy

1995-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Ezt követően a Radnóti Színházhoz szerződött, ahol nyolc évig volt tag. 2003-ban a Nemzeti társulatához került. 2012 óta a Thália együtteséhez tartozik. 2018-tól a színház művészeti vezetője.   

2018.08.17 10:00
Frissítve: 2018.08.17 10:00