Az LMP népszavazást kezdeményez Paks 3 ügyében

Az elmúlt hónapokban teljesen egyértelművé vált, hogy a magyar emberek maguk akarnak dönteni az ország jövőjét évtizedekre meghatározó paksi bővítés kérdésében: a kormány azonban ahelyett, hogy engedne a népakaratnak tovább provokálva választókat bejelentette, hogy megkezdik a Paks 3 projekt előkészítését - írja közleményében Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja. 

Az LMP tovább folytatja a harcot a népszavazás kiírásáért, ezért ma a párt az új blokkok megépítésére vonatkozó kérdéseket adott be. Néhány napja Süli János elismerte, hogy bő egy évvel csúszhat a Paks2 projekt megkezdése: ezzel a kormány bizonyította, hogy nem csak a többezer milliárd forint beruházására, de még az előkészítésére is alkalmatlan. Ráadásul az évszázad üzletének csúfolt orosz-magyar atompaktum miatt a csúszásból következő minden anyagi felelőség a magyar felet terheli. A kormány azonban ahelyett, hogy elismerné alkalmatlanságát és felmondaná a paksi hitelszerződést bejelentett, hogy szükség van a Paks 2-t követő új blokkok tervezésének megkezdésére. Az LMP szerint az atomenergia hazai használatáról csak és kizárólag a magyar emberek dönthetnek: a párt ezért a tervezett Paks 3 projekt kapcsán is népszavazási kérdéseket nyújtott be a mai napon. Mivel ezek még biztosan nem tartoznak nemzetközi szerződése hatása alá, így az NVB-nek nem lesz más lehetőség, mint átengedni a kérdést - zárul a közlemény.

Szerző

Erős fény- és hanghatással járó munkálatokra figyelmeztetnek

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. hétfőn reggel végez majd ilyen, erős fény- és hanghatással járó munkálatot Dunakeszi és Gödöllő térségében - írja a hazai nagynyomású földgázszállító rendszer üzemeltetőjére hivatkozva az MTI.

Az FGSZ a közlemény szerint fáklyázással - a technológiai rendszer nyomásmentesítésével - járó karbantartási munkát végez a Zsámbok-Pilisvörösvár nagynyomású földgázszállító vezetéken október 16-án 7 és 11 óra között. A várhatóan 4 órás munkálat helyszínei a dunakeszi szakaszolóállomás (a település Budapest felőli része, a 2-es főút mellett) és a gödöllői gázátadó állomás (az M31-es autópálya és a 3-as számú főút kereszteződése) melletti fáklyák lesznek. 

A fáklyákat több településről is látni lehet majd. A művelet nem veszélyezteti a lakosságot, és emiatt nem lesz gázszünet, azonban erős fény- és hanghatással jár majd. Az FGSZ a munkálatokról tájékoztatta a területileg illetékes hivatalokat és szerveket, így például az érintett önkormányzatokat, a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, a tűzoltóságot, a légügyi hivatalt.

Szerző

Jön a hétvége, és nem romlik el az idő, sőt!

Publikálás dátuma
2017.10.13. 19:03
Akár kerti parti is lehet - Shutterstock illusztráció
Szombaton hajnalban pára- és ködfoltok képződhetnek. Napközben sok lesz a napsütés és csak helyenként élénkülhet meg a légmozgás. A leghidegebb órákban 3-9 fok lehet, napközben 16-21 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap sok napsütés ígérkezik, csapadék továbbra sem valószínű. Gyenge, mérsékelt lesz a nyugatias légmozgás. A hűvös hajnalt követően délután 19-23 fokra van kilátás.

Hétfő hajnalban főként az Alföldön és helyenként délnyugaton képződhetnek pára-, ködfoltok. Délután azonban már szinte felhőtlen időre készülhetünk. Gyenge, mérsékelt lesz a délnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 20-24 fok között valószínű.

Kedden is folytatódik a kellemes, októberi idő, reggel azonban többfelé képződhet pára, köd, mely helyenként csak lassan oszlik majd fel. Ezeken a tájakon 20 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet, máshol 20-24 fokot is mérhetünk.

Szerző
Témák
időjárás