NB I - A listavezető nem bírt a sereghajtóval

A listavezető Videoton 1-1-es döntetlent játszott a sereghajtó Balmazújváros otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 12. fordulójában, szombaton.

A két csapat a nyitófordulóbeli összecsapása Felcsúton ugyanezzel az eredménnyel ért véget. A Balmazújváros immár nyolc forduló óta nyeretlen az élvonalban.

OTP Bank Liga, 12. forduló:
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-Videoton FC 1-1 (1-1)

Balmazújváros, 1438 néző, v.: Erdős
gólszerzők: Andric (43.), illetve Scepovic (11.)
sárga lap: Andric (44.), Zsiga (79.), Horváth L. (cserekapus, 80.) illetve Vinícius (79.)

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő:
Pogacsics - Habovda (Zsiga, 70.), Tamás, Rus, Póti, Uzoma - Vajda, Sigér, Haris - Arabuli (Maisuradze, 72.), Andric (Rácz, 86.)

Videoton FC:
Kovácsik - Fiola (Géresi, 65.), Vinícius, Juhász, Stopira - Nego, Varga J. (Szabó B., 80.), Hadzic, Suljic - Scepovic, Henty

A várakozásoknak megfelelően a listavezető fehérváriak birtokolták többet a labdát az első félidőben, és korán vezetést is szereztek. Ennek ellenére összességében a hazaiak dolgozták ki a veszélyesebb helyzeteket, s megérdemelten egyenlítettek a szünet előtt.

Szinte rögtön a fordulás után egy hatalmas helyzetet puskázott el a Balmazújváros - a gólszerző Andric lőtt fölé -, majd újfent a hazaiak előtt adódott nagy lehetőség.

Ezt követően újra a fehérváriak kerültek fölénybe, de nem tudtak komoly gólhelyzetet kialakítani. A hajrában sem született újabb találat, így akárcsak a nyitófordulóban, most is 1-1-re végeztek a felek.

Szerző

Mundruczó filmje tarolt Katalóniában

Publikálás dátuma
2017.10.14. 19:04
Mundruczó Kornél FOTÓ: Vajda József
A katalóniai Sitges-ben 50. alkalommal megrendezett nagy presztízsű filmfesztiválon a fődíjat és a legjobb effektek díját is elnyerte a Jupiter holdja, rendezőjét, Mundruczó Kornélt pedig különdíjjal is kitüntették a hétvégén - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A fantasztikus filmek legnagyobb fesztiválja 255 alkotás felvonultatásával, Guillermo del Toro, Susan Sarandon, William Friedkin, Dario Argento, Udo Kier, Johnnie To és Mundruczó Kornél részvételével ünnepelte 50. születésnapját. A katalóniai filmünnep Mundruczó Kornélt rendezői munkássága elismeréseként Time Machine díjával tüntette ki péntek este, majd szombaton bejelentették, hogy a versenyprogramban szereplő Jupiter holdjáért a magyar rendező veheti át a fesztivál fődíját és a legjobb effektekért járó trófeát is - írták a közleményben, hozzátéve, hogy Mundruczó Kornél a díjakat személyesen veszi át szombat este Sitges-ben. 

Mint hangsúlyozták, a Jupiter holdja, amelynek májusban Cannes-ban tartották a világpremierjét, és amelyet 45 országban vásároltak meg a helyi forgalmazók, világszerte kiemelkedő sikerrel szerepel a nemzetközi filmversenyeken. Az elmúlt hetekben Norvégiában, Belgiumban, Franciaországban, Macedóniában és Grúziában is rangos díjakkal jutalmazták.

A Jupiter holdját Norvégia elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, Haugesundban a nemzetközi zsűri az Ökumenikus Filmdíjjal tüntette ki, indoklásuk szerint "eredeti, ambiciózus és egzisztencialista alkotás" született. A szakmai ítészek mellett a diákzsűri is a magyar filmet díjazta Haugesundban.

A párizsi Forum des Images-ban immár 23. alkalommal megrendezett L'Etrange filmfesztivál fődíjával jutalmazta Mundruczó Kornél alkotását szeptember közepén.

A belgiumi Ostende filmfesztiválján a magyar rendező csillagot kapott, olyan világhírű alkotók nyomdokaiba lépve, mint Charlotte Rampling, Mathias Shoenaerts és a Dardenne-fivérek. Ugyanezen a fesztiválon a Jupiter holdja operatőrét is díjazták.

Rév Marcellt az operatőrök legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiválján, a macedóniai Bitolában is elismerték: a szakmai zsűri a Jupiter holdja operatőrét tüntette ki az Arany Kamera 300 fődíjjal, az indoklásban kiemelve Rév Marcell "megdöbbentő vizuális energiáját és kitűnő kreativitását".

Grúziában a Batumiban megrendezett nemzetközi filmfesztiválon szeptember végén pedig a Jupiter holdjában nyújtott alakításáért Merab Ninidze nyerte a legjobb színész díját.

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant, meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

"A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Zuhanunk. Elfelejtettünk felfelé nézni. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság nincs iránytűnk ahhoz, hogy hogyan kell helyes döntéseket hozni. Engem a legjobban az foglalkoztat, hogy létezik-e közös hit, ami összeköthet még minket. Van-e megváltódás? Mi adhat reményt a legnehezebb időkben?" - teszi fel a kérdést Mundruczó Kornél legutóbbi filmjével.

A Jupiter holdja című film magyar-német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Szerző

Életveszélyes hibát találtak a Teslában

Publikálás dátuma
2017.10.14. 10:14
FOTÓ: AFP / SUN XINMING / IMAGINECHINA
Nem ez az első eset, hogy a Tesla visszahívja az autói egy részét. Most a második sor üléseivel támadtak gondok, ezért 11 000 Model X-et hívnak vissza - írja a hvg.hu.

A cég bejelentése szerint mintegy 11 ezer autót kell visszavinni a Tesla szerelőihez (azokat, amelyeket tavaly gyártottak le), ezúttal a második sorban található ülések miatt. A Tesla által elvégzett tesztekből kiderült, hogy az említett ülések kábelezését rosszul végezték el a szerelők. Emiatt a baloldali ülés háttámlája elmozdulhat egy baleset során, ami komoly balesetveszélyt jelenthet az autós számára.

A probléma a járművek körülbelül 3 százalékát érinti, de a Tesla úgy döntött, önkéntes visszahívást indítanak el. A javítás nagyjából 10 percet vesz igénybe.

Szerző