Legyőzni a hatalmukkal visszaélő erőszaktevőket

Publikálás dátuma
2017.10.16 07:02
Harvey Weinstein mindent tagad. FOTÓ: AFP/VALERY HACHE
Noha Magyarországon is létezik a szereposztó dívány fogalma, konkrét esetek eddig nem igazán kerültek a nyilvánosságra. A Weinstein-ügy ebben jelenthet fordulópontot.

Néhány hónapja ugyan egy vidéki színházban dolgozó színésznő posztolt a közösségi oldalon arról, hogy az igazgatója miként zaklatta őt, a posztot néhány nap múlva törölte, mondván, hogy az írás fikció, egy készülő novelláskötet része, a megvádolt pedig perrel fenyegetőzött.

A napokban viszont többen névvel is vállalták a velük megesetteket. Sándor Erzsi újságíró, aki korábban színésznő volt, lapunknak részletesen el is mesélte az ő egyik történetét. A nyolcvanas évek elején (1983) a kecskeméti színházban volt társulati tag. Akkoriban a teátrumot a Gyurkó László, Jancsó Miklós, Hernádi Gyula legendás triumvirátus vezette. A színészházban a színésznő szomszédja volt Gyurkó, aki egy délután becsöngetett hozzá és azt kérte, vigyen át egy üveg csemegeuborkát, majd el is tűnt: visszament a saját lakásába, nyitva hagyva az ajtót maga után. Erzsi átvitte az uborkát, de mivel nem látta Gyurkót, az előszobából bement a konyhába, és ott letette az üveget. Ekkor hallotta maga mögött csukódni az ajtót, s azt is, amint kulcsra zárják azt. Megfordult és azt látta: Gyurkó letolt gatyával áll az előszobában, és az előtte lévő kis asztalra dob egy kulcscsomót meg egy revolvert. A színésznő úgy emlékszik, azt a frappáns mondatot sikerült kinyögnie: ne hülyéskedj, Laci! Gyurkó erre megjegyezte: most már rajtad múlik minden – majd kilépett a már letolt gatyájából, és bement a hálószobába. Sándor Erzsi azt mondja, hirtelen egy krimiben érezte magát, ujjlenyomatok jutottak az eszébe, és az, hogy mi van, ha amíg keresgéli a kulcsot, Gyurkó lelövi. Nagyon kínosan és sokáig matatott, mire sikerült kijutnia a lakásból. Este, mire beért a színházba, a próbatáblán kicserélték a következő bemutató szereposztását, és azon az ő addigi szerepe mellett már más neve szerepelt. Másnap délelőtt Jancsóval próbálta a Jöjj Délre, cimborám című darabot. Jancsó azzal kezdte, hogy utasította a kellékest: hozzon egy revolvert, és az legyen Sándor Erzsi kezében, amikor bejön a színpadra. A jelenetnek pontosan annyi értelme volt revolverrel, mint anélkül, de nyilván Jancsó nem légből kapta az ötletet, hiszen a nézőtéren eközben Gyurkó ült mellette. A Jancsó-időszak alatt Sándor Erzsi nem dolgozott többet a színházban. Nem tett feljelentést, nem kért vizsgálatot, de bosszúból mindenkinek, mindig elmesélte a történetet.

Az egyik kereskedelmi televízióban Papadimitriu Athina beszélt arról a minap, hogy legkisebb gyermekét Rékát szexuálisan zaklatták és megalázták a Színművészeti Egyetem felvételijén. „Az én gyerekemet egy nő zaklatta felvételi közben. Föl is hívtam a rektort, beszéltem vele. Ő nem volt jelen, hüledezett, azt ígérte, utánanéz. Aztán azt hallottam, ez nem újdonság, és nemcsak az én gyerekemmel történt.” Kerestük a Színház és Filmművészeti Egyetem több vezetőjét, de a hétvégén nem értük el őket.

Sárosdi Lilla színésznő is a Facebookon osztotta meg saját, húsz évvel ezelőtti történetét, amely során egy „nagy rendező” és annak 45-50 közötti barátja kocsikázni vitték. „Úgy, de úgy meg akartam felelni és persze büszke is voltam, hogy befogad egy pillanatra a színházi elit. Következő pillanatban egy fehér BMW-ben ültem, mellettem a nagy rendező, a kedves barát a volánnál. A Margit-hídnál – sosem feledem a képet – oldalra nézek, látom a Parlamentet és előttem a nagy rendező térdel a kocsiülésen, letolt sliccel, pici, löttyedt hímtagja limbál a szemem előtt. Puszild meg – hallom az instrukciót.” A színésznő elsírta magát, a rendező megsértődött, a barát pedig egy félreeső helyen kielégítette magát – Sárosdi Lilla szeme láttára, aki magát szégyellte, amiért nem sikerült megfelelnie az elvárásoknak. A színésznő azt mondja: a nagy rendező ma is fiatalokat tanít.

A vallomásra reagált Sárosdi Lilla férje is. Schilling Árpád úgy fogalmaz: „Hatalmukkal rendszeresen visszaélnek a művészvilág nagyjai. Természetesen nem mindenki él a megfélemlítés eszközével, de ettől még nem kell leborulnunk azok előtt, akik normálisan viselkednek.” A rendező szerint gyakori módszer a színészek megalázása: rendező minősíthetetlen hangon, személyességig menő sértegetéssel préseli ki a delikvensből az eljátszott karakter igazságát. „Gyakori eset, hogy színészeket a filmes casting során aláznak meg, ezzel is azt vizsgálva, mennyit bír az illető.”

A rendező szerint a megtévesztett, megzavarodott, megfelelni akaró fiatalok legtöbbször úgy lesznek szexuális zaklatás áldozatai, hogy arról nem is tudnak: fogalmuk sincs arról, hogy ami velük történik, az egyáltalán nincsen rendben.

A szexuális zaklatás, erőszak áldozatai az eset után magukat hibáztatják, szégyellik. A többség azért nem áll elő a történetével, mert úgy érzi: ebből is ő jönne ki vesztesen. Ez, elnézve a kommenteket, nagyon is érthető. Az áldozathibáztatás általános jelenség, gyakran még nők is lenézően reagálnak, ha valaki be meri vallani, mi történt vele. Emlékezetes, hogy a Kiss László-ügy kapcsán sokan azzal voltak elfoglalva: mit keresett az áldozat egy szinte vadidegen férfi albérletében. Mintha azzal, hogy valakinek belépünk a lakásába, feljogosítanánk arra, hogy erőszakot tegyen rajtunk.

Sokaknak nem ártana megjegyezniük, amit Schilling ír a posztja végén: „A hatalom nem erő. Az ismertség nem tudás. A tisztelet nem örök.”

Utolsó tangó
Abszurd, de arra is akad példa, amikor az erőszak a kész filmben is látható. Bernardo Bertolucci Az utolsó tangó Párizsban című kultfilmjének leghíresebb jelenetében az idősödő Marlon Brando vaj segítségével erőszakolja meg análisan a 19 éves Maria Schneidert. A rendező elmondta: „fogalma sem volt róla, mi vár rá. Azt akartam, hogy Maria ne csak eljátssza, hanem át is élje a haragot és megaláztatást a vásznon”. A 2011-ben elhunyt Schneider így idézte fel az esetet: „megalázva éreztem magam. Olyan volt, mintha Brando és Bertolucci is megerőszakolt volna”.

Harvey Weinstein bukása

Harvey Weinstein producer 1952-ben született. Testvérével alapította a Miramax stúdiót (ma Amazon Studios), amelynek első kasszasikere Tarantino Ponyvaregénye volt, de hozzájuk köthető Az angol beteg, a Good Will Hunting, a Csokoládé, a Szerelmes Shakespeare, a Kill Bill 1-2., az Aviátor vagy a Django elszabadul is. Számos fotó kering róla a neten, amelyeken csinos színésznőkkel, modellekkel pózol. A látszat azonban csal. A szakmában jó ideje szóbeszéd tárgya, hogy Weinstein nőket zaklat és erőszakol meg. A The New York Times-ban és a New Yorkerben most tucatnyi színésznő vállalta arccal és névvel, miként viselkedett vele a producer.

Rose McGowan színésznő elmondta: hiába jelezte az Amazon Studiónak, hogy Weinstein megerőszakolta, senki sem hitt neki, nem történt semmi. Asia Argentót 1997-ben, egy hotelszobában erőszakolta meg. A zaklatottak listája rémisztően hosszú és napról napra gyarapodik: Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow (akinek akkor barátja, Brad Pitt számon is kérte Weinsteint) Angelina Jolie is arról számolt be, hogy Weinstein szexuálisan zaklatta őt. Weinstein minden vádat tagad.

A botrány kirobbanása óta felesége, Georgina Chapman elhagyta, az Amerikai Filmakadémia kitagadta – Weinstein, aki amúgy brit és francia állami kitüntetések birtokosa sokat veszített, ám a lavina nem áll meg, és nem csupán Weinstein temeti maga alá. A producer igen jó viszonyt ápolt az amerikai kormánnyal is, úgyhogy Julian Assange például Hillary Clintonon kérte számon, miként fogadhatott el pénzt kampányához a producertől. A Twitter felfüggesztette Rose McGowan színésznő fiókját, aki képmutató haszonlesőnek nevezte Ben Affleck színész-rendezőt, mert szerinte tudott Weinstein ügyeiről, most mégis olyan közleményt adott ki, mely szerint mélyen megdöbbent a hírek hallatán. És ez még nem minden: felkerült a netre egy nyomasztó felvétel, amelyen Affleck egy riporternőt fogdos. Sharon Wrap amerikai újságíró szerint Russel Crowe és Matt Damon évtizedeken át falazott Weinsteinnek: amikor a New York Times megszólaltatta a producer egyik áldozatát, az anyag nem jelent meg, mert a két színész kezeskedett Weinsteinért. Tarantino közölte: megtört szívvel követte a híreket, időre van szüksége a feldolgozásukhoz. Emma Thompson színésznő nyilatkozatban jelezte: közel sem Weinstein az egyetlen ragadozó Hollywoodban. Lisa Guerrero időközben Steven Seagalról állítja, hogy 1996-ban zaklatta – s neki sem ez az első ilyen ügye: Jenny McCarthy már 1998-ban ugyanerről számolt be. A következmények tehát egyelőre beláthatatlanok.

Szerző
Frissítve: 2017.10.16 10:03

Tölgyessy Péter: kiderül, hogy negyedszerre is a rossz oldalra állt-e az ország

Publikálás dátuma
2019.02.20 21:32
Fotók: Vajda József
A rendszerváltásban tevékenyen részt vevő egykori politikus szerint Orbán révén - a két világháború és a hidegháború után - ismét szembekerültünk a Nyugattal, és óriási árat fizethetünk, ha ez hibás döntés.
"Magyarország száz év alatt negyedik alkalommal hagyta el a nyugati utat" - mondta Tölgyessy Péter a szerdai, „Beteljesületlen reménység – 1989 csodája, majd kudarcba fordulása” címet viselő előadásában, amely alapvetően a rendszerváltást járta körül - írja a hvg.hu. Azonban - ahogy az a fenti mondatból is kiderül - akadtak benne azért aktuálpolitikai megállapítások is.

Tölgyessy szerint Magyarország, amely a 20. században mindig a "rossz oldalon" állt,
a rendszerváltással történelmi esélyt kapott, hogy visszatérjen a nyugati világhoz. "De amit a történelem az egyik kezével adott, a másikkal rögtön el is vette"
– fogalmazott az SZDSZ (1990-1996), majd a Fidesz (1998-2006) egykori parlamenti képviselője.
A szabad demokraták volt elnöke úgy véli, a magyar néplélekben Mohács óta benne van a pesszimizmus. A bajok ma is óriásiak, de a közhangulat rosszabb a valós helyzetnél. Az utolsó kettő-négy év a társadalom felső részében jelentős növekedést hozott, azonban a 40 százaléka roncstársadalom ebben a „félsiker-félkudarc történetben". Az aktuálisabb témákra rátérve úgy fogalmazott, egy rendszernek 25 év alatt be kell bizonyítani, hogy működik, a magyar demokrácia esetén ezért felvetődik a Jobbik 2006-os megerősödésének az oka. 2010 óta pedig új rendszerváltás zajlik, amely révén jelenleg "a kínai berendezkedés nyugati szélén vagyunk". Azt is mondta, a "rendszerben vannak tartalékok”, a Fidesz és Orbán Viktor pedig érzi, hogy mi kell a magyaroknak, miközben gazdaságilag kísérletezni kezdett – és sikereket ért el, tette hozzá.

Tölgyessy szavai szerint mégis olyasmi zajlik le, ami már háromszor megtörtént. Válságban van a nyugat, Orbán ráérzett a trendre, övé lehet a jövő, mégis a magországokkal szembeni útra terelte az országunkat, jogi, társadalmi, politikai és gazdasági értelemben is.
Megtörtént ez már akkor, amikor a németeket követte az ország mindkét háborúban, majd amikor a szovjet oldalon volt az ország. Most saját erőből van a másik oldalon az ország.
Az előadás végén Tölgyessy meglehetősen vészjóslóan azt vázolta, ha tényleg a nyugat alkonya van itt, Orbánnak lesz igaza,
viszont, ha a nyugat csak átmeneti válságban van, akkor a miniszterelnök a rossz oldalra állt, és vele együtt - megint - Magyarország is. Az elmúlt száz évben negyedszer tértünk el, kevesen tudják, hogy ennek mekkora ára lehet, ha a nyugat meg tudja oldani a válságát.

Kamu sportnapok félmilliárdért

Publikálás dátuma
2019.02.20 20:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
Megalakult, majd nem sokkal később csaknem félmilliárd forintot nyert egy kispesti óvónő vezette, s egy bihari kis faluba bejegyzett alapítvány sportnapok rendezésére az ország legszegényebb régióiban. Halmajon egy cigány önkormányzati sportnapra „repültek rá.”
- Három ember gumilabdával focizik egy deszkabudi előtt - egymillióért. Nem lesz ennél egyértelműbb képi illusztrációja annak, hogy miért kell Európai Ügyészség – írta ki közösségi oldalára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki eheti korrupcióinfóján mutatta be, szerinte hogyan lopják el Magyarországon az uniós pénzeket egyre torokszorítóbb módon. Elmondta, hogy a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 450 millió forintot nyert sport-napok és egészségügyi szűrések szervezésére, s azt vállalta, hogy 459 faluba viszi el ezeket, vagyis településenként nagyjából 1-1 milliós költséggel lehetett számolni. Az alapítvány közösségi oldalán rendre meg is jelentettek fotókat ezekről az eseményekről, s így borult ki a bili: a zömmel észak-, és kelet-magyarországi, hátrányos helyzetű kistelepüléseken ilyen sportnapként adminisztrálták például, hogy három ember focizik egy fabudi előtt, másutt a szőlőből kivezényelt munkások nyújtóztatták karjaikat, a harmadik településen egy cigarettázó férfi biciklizik, a negyediken zöldségesládák között szlalomoznak. A Facebook-oldal délutánra már el is tűnt. Elmentünk az egyik „kedvezményezett településre”, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Halmajra, hogy megkérdezzük, miként zajlott a tavaly július 21-re beharangozott, az uniós előírásoknak megfelelően kiplakátolt, meghirdetett, „Sportolj a harmadik évezredben” hangzatos nevet viselő esemény. - Sportnap? Nem emlékszünk. Biztos volt, mert nyaranta nálunk beindulnak a programok, de külön júliusi sportnap nem dereng - ezt mondják a községházán bent lévő ügyintézők, akik épp annak örvendenek, hogy visszajött az áram: új utcai lámpákat szerelnek odakint, nem merjük megkérdezni, vajon ki nyerte a tendert. Elirányítanak a Dankó Pista utcába, ahol két egyesület elnöke is lakik, pár háznyira egymástól. Horváth Elemért a délutáni szunyókálásból zavarjuk fel, dörgöli a szemét, de sportnapra ő sem emlékszik. Pedig működtet egy tanodát, harmincöt gyerekkel, egyikük biztosan mondta volna, ha focizni mennek egy ilyen napon. Egymillió forintból – amennyi fejenként egy-egy falura jutott – ráadásul már látványos akciót lehet szervezni, teszi hozzá, hiszen ő feleennyiből kihozott egy 75 kilométeres, kétnapos, ráadásul határokon átívelő biciklitúrát a szlovákiai Nagyidára, úgy, hogy még Edelényből kellett kerékpárokat bérelni, mert a halmaji gyerekeknek nemigen van ilyen hosszú útra megfelelő járgányuk. Budai Lászlót, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét épp kazánhegesztés közben találjuk a hátsó kertben. Ő sem emlékszik olyan sportnapra, amit a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány szervezett volna. Aztán bevillan valami. Valóban volt egy sportnap Halmajon – mondja -, júliusban, több, mint háromszáz ember részvételével, csakhogy azt éppenséggel maga a cigány önkormányzat szervezte. Minden évben meg szokták rendezni, tavaly is így tettek, idén is így fognak, meg jövőre is. A saját költségvetésükből állják a pénz nagy részét, vagy pályáznak, s a helyi önkormányzat is besegít, így tudnak babgulyást főzni, meg hangosítani. Tavaly a szikszói kistérségi központban egy rendezvényen megkérdezték Budai Lászlót, nem tudnak-e besegíteni a sportnapba, ő meg azt válaszolta, hogy dehogynem, minden segítség jól jön. - Aznap eljött ide a szikszó cigány önkormányzat egyik képviselője, hozott 25 ezer forintot, és azt mondta, majd valaki jön, és fényképeket is készít arról, hogy fociznak a gyerekek. Nem sokkal később előkerült egy olyan uniós tábla, amire rá szokták írni, ha megnyernek valamilyen pénzt, és azt leszúrták ide a sportpálya mellé. Gondoltam, hadd szúrják, minket az nem zavar, a huszonötezer forintból meg vettünk üdítőt a gyerekeknek – tette hozzá. Budai László sem akkor, sem azóta nem találkozott a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány képviselőjével, azt sem tudta, hogy létezik ilyen szervezet, de utólag összeállt neki a kép. „Rárepültek a mi sportnapunkra” - összegezte férfiasan. Az alapítvány egyébként szerda délutánra törölte az összes Facebook-fotót és videót, sőt, magát az oldalt is, pedig délelőtt még több száz felvétel burjánzott a „sportnapokról”. Korábban a botrányról elsőként hírt adó 444.hu lementett párat a képekből, épp attól tartva, hogy a felvételek viharos gyorsasággal eltűnnek. A pályázatokat felügyelő emberierőforrás-minisztérium később a hírportálnak – kérdésük nélkül - közleményben jelezte: mint minden támogatott programot, ezt is szigorúan ellenőrizni fogják, és ha a támogatás felhasználása kapcsán szabálytalanságot, visszaélést tapasztalnak, intézkednek. A 168 Óra megtalálta Glückné Márton Gyöngyit, a Hajdú-Bihar megyei Kismarjára bejegyzett alapítvány vezetőjét, egy kispesti óvoda óvónőjét, aki közölte: nem nyilatkozik, mert egyedül nincs felhatalmazva erre. Az alapítvány egyébként szerdán kora délután még közleményben reagált a korrupciógyanús felvetésekre, cáfolva, hogy egymilliót költöttek volna egy-egy sportnapra, szerintük egy átfogó egészségügyi programot hajtanak végre, de később ez a közlemény is eltűnt, a közösség oldalukkal együtt.
Témák
sportnap