Új csúcson a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 225,01 pontos, 0,58 százalékos emelkedéssel, 39 119,89 ponton zárt hétfőn, ami új történelmi csúcs. A részvénypiac forgalma 10,1 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött a pénteki záráshoz képest.

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek elmondta, hogy általánosságban jó hangulat jellemezte a tőzsdét, a magyar részvényindex átlagon felüli teljesítményt nyújtott, régiós szinten a lengyel és cseh részvényindexet is felülmúlta. Kiemelte, hogy ismét új csúccsal zárt a BÉT.

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője kifejtette: jó volt a hangulat külföldön és Magyarországon is. Az emelkedést az OTP vezette, amely már csak karnyújtásnyi távolságra van a 2008-as válság előtt felállított 10 970 forintos történelmi csúcsától. Úgy vélekedett, mivel a makrogazdasági környezet a régióban nagyon jó, a magyar bankpapír árfolyamának emelkedése a következő hónapokban is folytatódhat, de lassabb ütemben. A Mol is jól szerepelt, annak ellenére, hogy már a múlt héten is nagyon erős, 6 százalék feletti emelkedést produkált, még nem fogytak el a vevők - tette hozzá. Az olajpapírnak a vezető elemző szerint segíthetett az is, hogy az olaj ára 1 százalék feletti mértékben emelkedett.

A Mol 14 forinttal, 0,44 százalékkal 3186 forintra - új éves csúcsra - erősödött, 1,9 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 80 forinttal, 0,76 százalékkal 10 655 forintra nőtt, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,41 százalékkal 480 forintra csökkent, forgalma 252,5 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 36 forinttal, 0,55 százalékkal 6561 forintra emelkedett, forgalmuk 2,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3195,11 ponton zárt hétfőn, ez 52,74 pontos, 1,68 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

A BÉT áruszekciójában hétfőn nem változott a takarmánykukorica ára, a termény novemberre továbbra is 45 060 forintba kerül tonnánként.

Szerző
Témák
tőzsde BUX

Hiába exhumálták Salvador Dalít

Publikálás dátuma
2017.10.16. 17:33
Pilar Abel állítását nem igazolta a DNS-vizsgálat. FOTÓ: LLUIS GENE / AFP
Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí világhírű festőművész volt.

A bíróság arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy az elvégzett DNS-vizsgálatok nem igazolták a rokonságot. Egyúttal kötelezte az asszonyt az eljárás költségeinek megtérítésére. A határozat ellen Pilar Abel fellebbezéssel élhet.

Az apasági per óriási botrányt kavart Spanyolországban. Nagy médiaérdeklődés közepette július 21-én nyitották fel a 28 évvel ezelőtt elhunyt művész kriptáját, hogy mintát vegyenek a vizsgálatokhoz.

A figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született.

A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet, és elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehetett DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

A művész örökségét kezelő alapítvány, a Gala-Salvador Dalí Alapítvány szerint az exhumálást elrendelő bírói döntés nem volt megalapozott, és már korábban közölte: elképzelhető, hogy ha a DNS-vizsgálat nem igazolja Dalí apaságát, az exhumálási költségeket kifizettetik Pilar Abellel.

Szerző

Október 23. - Verdi Requiemje a Szent István-bazilikában

Az 1956-os forradalom hősei emlékére Giuseppe Verdi gyászmiséje, a Requiem hangzik el október 23-án a Szent István-bazilikában. A hangversenyen, amely egyúttal halottak napi megemlékezés is, Virágh András karmester vezényel - hangzott el az állami televízióban. 

A karnagy szerint mindig fontos és megható pillanat, amikor Verdi gyászmiséjét egy "exponált" pillanatban adhatják elő, ilyen előadás lesz október 23-án a forradalom hőseire emlékezve. A karnagy ismertetése szerint ezt követően november 3-án Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét adják elő a Szent István-bazilikában, december 22-én pedig Händel Messiás című oratóriumát.  Mind három koncerten a Monarchia Szimfonikus Zenekar, valamint az ETUNAM Vegyeskar működik közre. Az október 23-i estén pedig négy fiatal, tehetséges szólistát, Gheorghita Orsolyát, Gion Zsuzsannát, Kálmán Lászlót és Najbauer Lórántot is hallhatja a közönség a Szent István-bazilikában.

Szerző