Jövő hónaptól oltják ingyen a lányokat

Publikálás dátuma
2017.10.17. 19:47
Fotó: Shutterstock

Novemberben ismét megkapják a hetedik osztályos lányok a HPV elleni védőoltást. A méhnyakrák-elleni vakcinát a 12. életévüket betöltött lányoknak térítésmentesen biztosítja az állam, de miután nem kötelező oltásról van szó, a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermekük megkaphatja a készítményt – erről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszélt kedden a sajtónak.

Ha szülő nyilatkozata beérkezett az iskolába, akkor a lányok ingyen megkaphatják a vakcinát. A vírus elleni védettség csak akkor alakul ki, ha az érintett kamaszoknál hat hónap múlva, még a tanév befejezése előtt megismétlik az oltást. A politikus beszélt arról is, hogy az oltással nem váltható ki a szűrés, csak a kettő együtt jelenthet biztonságot a méhnyakrák ellen.

Az iskolai kampány célja, hogy még az első szexuális érintkezés előtt beadják az oltást, mert így a leghatékonyabb a vírus elleni védelem. Miután a HPV vírusra nem „emlékszik” az immunrendszer, így ugyanazt a HPV vírust többször is el lehet kapni, azaz mindenképpen érdemes az oltást kérni.

A méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb megbetegedés és a 9. leggyakoribb halálok. Ha időben fölfedezik, tökéletesen gyógyítható. Magyarországon évente mégis átlagosan 407 nő halálát okozza ez a betegség. A méhnyakrákot vírus okozza, az emberek (nők, férfiak) 50-80 százaléka élete során akár többször is megfertőződik. A vírusfertőzés észrevétlenül, tünetmentesen lezajlik tízből kilencszer, egynél pedig kialakul a daganat. Gyakran a férfiak hímvesszője a vírus közvetítője.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több száz típusa van, közülük 13 okozhat méhnyakrákot. Ez a vírusfertőzés nagyon gyakori, könnyen átvihető egyik emberről a másikra szexuális előjátékkal, bőr-bőr érintkezéssel, hüvelyi, végbél- és orális aktussal.

Ezt oltást 2014 óta ajánlja fel térítésmentesen az állam a 12 éves korúaknak. Már az első tapasztalatok kedvezőek évente az érintett korcsoport 74-76 százaléka kéri és kapja meg a vakcinát.

Szerző

Péntek 13 - A pincészet szerint nem találkozott a DK és a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.10.17. 18:33
Forrás: Gréczy Zsolt, Facebook
Sem Gréczy Zsolt, sem Horváth István, sem Horváth Kálmán nem járt nálunk – nyilatkozta Heimann Ágnes, a szekszárdi Heimann pincészet egyik tulajdonosa a Népszavának. - Molnár Gyula: a felelőst (Nyakó Istvánt a szerk.) a mai nappal felmentettem a munkavégzés alól.

Gréczy Zsolt az ellenzéki Demokratikus Koalíció szóvivője, a két másik személy pedig fideszes: Horváth István jelenleg Kósa Lajos államtitkára, korábban Szekszárd „trafikbotrányba" keveredett polgármestere volt, Horváth Kálmán pedig Tolna megye kormánymegbízottja. A szekszárdi MSZP-sek Facebook-oldala azt állította, hogy a három politikus október 13-án, pénteken találkozott a „Heimann pince homályában".

A szekszárdi szocialistákból dőltek a kérdések: „Vajon miről egyeztetett Gréczy Zsolt a Fidesszel? Hogyan verjék szét végleg az MSZP-t? Netán a 2018-as ellenzéki bukás áráról? Esetleg valami egyéb üzletről?"

Gréczy erre közölte, hogy soha életében nem járt az említett pincészetben, a két szóban forgó fideszes politikussal sem találkozott még soha. Állította, tanúk tucatjaival tudja igazolni, hogy a kérdéses napon Budapesten tartózkodott. Éppen ezért jogi eljárást indított a „rágalmazó" szekszárdi MSZP-sekkel szemben.

A szocialista párt válaszközleménye javasolta, hogy foglalkozzanak inkább Orbán Viktor leváltásával. „Ha minden, az MSZP számára sértő és igaztalan Facebook-bejegyzés után feljelentenénk a DK-t, akkor Handó Tündének külön táblabíróságot kellene felállítani az ügyek tárgyalására. Ám az MSZP ilyet soha nem tett" – írták a szocialisták.

Ezt követően hívtuk fel Heimann Ágnest, aki a lehető leghatározottabban kijelentette: a péntek 13-ai találkozó már csak azért sem jöhetett létre, mert a három politikusból egyik sem járt náluk. Heimann azt a másik híresztelést is teljesen alaptalannak nevezte, hogy két évvel ezelőtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szintén ebben a pincészetben találkozott volna.

Molnár Gyula: a felelőst a mai nappal felmentettem a munkavégzés alól
Az a célunk, hogy az Orbán-kormányt leváltsuk, hogy igazságosabb Magyarországot teremtsünk - írja közösségi oldalán az MSZP elnöke.
Ezt a célt szövetségben érhetjük el, szövetséget kötni pedig csak jóhiszeműen lehet. Ez a jóhiszeműség és bizalom sérült egy helyi vita kapcsán ma átgondolatlanul kiadott rossz stílusú közlemény miatt. Most a jövőt építjük, ezt múltbéli vélt vagy valós sérelmek miatt nem engedhetem kockáztatni. Ezért a felelőst a mai nappal felmentettem a munkavégzés alól - zárul a bejegyzés. 

Szerző
Frissítve: 2017.10.17. 23:06

Az MSZP Gréczynek: Foglalkozzunk inkább Orbán leváltásával!

A Magyar Szocialista Párt Közleménye.

Ha minden, az MSZP számára sértő és igaztalan Facebook bejegyzés után feljelentenénk a DK-t, akkor Handó Tündének külön táblabíróságot kellene felállítani az ügyek tárgyalására. Ám az MSZP ilyet soha nem tett.

Ha azonban Gréczy úr úgy érzi, hogy az ő szava nem elég, és bírói döntés kell arról, hogy soha nem járt a szekszárdi pincészetben, lelke rajta – a bíróság dönteni fog.

Szerző