Előfizetés

Hatalom és erőszak - Neves színházi és filmes szakemberek petíciója

Publikálás dátuma
2017.10.18. 16:20
Börtönbújócska (Sade Fiction) RS9 Színház - Forrás: Színházi és Filmes Emberek Csoportja/Facebook
A felhívás a petíció.com oldalon jelent meg, ahol természetesen lehet csatlakozni. 

Alulírottak a színházi és filmes szakma nevében szeretnénk szolidaritásunkat kifejezni Sárosdi Lilla és mindenki iránt, akivel szemben szexuális, mentális vagy bármilyen más nemű erőszakot követtek el. Lilla bátorsága reményeink szerint kiáltás lehet a többi áldozatnak, hogy nincsenek egyedül, és figyelmeztetés a molesztálóknak, hogy bizonyos bűnök a mi szemünkben nem évülnek el, és a cinkos vagy tehetetlen hallgatás időszaka véget ért.

Fontosnak tartjuk, hogy minden intézmény és egyén tartson önvizsgálatot, hogy hallgatásával nem segíti-e elő további hasonló esetek létrejöttét. Ezzel a nyílt levéllel lehetőséget igyekszünk biztosítani a színházi és filmes szakma képviselői számára, hogy aláírásukkal támogassák az áldozatok ügyét, valamint elhatárolódjanak attól a kétségtelenül létező jelenségtől, ahogy néhány kollégánk pozíciójával és hatalmával visszaél.

Meggyőződésünk, hogy ilyen személynek semmilyen oktatási vagy szakmai intézményben nincs helye, velük közösséget mi, aláírók nem vállalunk. Aláírásunkkal minden áldozatot arra bíztatunk, hogy vegyenek részt abban a társadalmi diskurzusban, amelynek során sérelmeiket kibeszélhetik, feldolgozhatják és akár jogi útra is terelhetik.

Enyedi Ildikó, rendező

Gigor Attila, rendező

Janisch Attila, rendező, egyetemi oktató

Szöllősi Barnabás, forgatókönyvíró, egyetemi oktató

Kezét törte a kerékpáron, ezért lemondta a koncertet

Publikálás dátuma
2017.10.18. 13:38

d Sheeran angol énekes kerékpárjáról leesve eltörte a kezét, ezért le kellett mondania a koncertjeit - írta a BBC nyomán az MTI. A zenész az Instagramra tett ki egy fotót begipszelt kezéről, a kép alá ezt írta: "az orvos törést állapított meg a jobb csuklómon és a bal könyökömön". A 26 éves Sheerant a hétvégén érte a baleset, állítólag autó ütötte el kerékpározás közben.

Tajpejben, Oszakában, Szöulban, Tokióban és Hongkongban lépett volna színpadra, de mint írta, nem tud élő koncertet adni a közeli jövőben. Látni kell, hogy gyógyulnak a törések, mielőtt a további fellépésekről döntünk - tette hozzá, majd utóiratként kiegészítette azzal, hogy nem ő gépelte a szöveget, mert egyik keze gipszben, a másik kötésben van. Sheeran híres arról, hogy koncertjein egy szál gitárral, háttérzenekar nélkül adja elő dalait.

Kamilla hercegnő átadta az idei Man Booker-díjat (fotók)

Publikálás dátuma
2017.10.18. 09:56
FOTÓK: CHRIS J RATCLIFFE / AFP
A végleges listára felkerült három elsőregényes szerző egyike, az amerikai George Saunders vehette át kedd este Londonban a Man Booker-díjat- írja az MTI. Ő a második amerikai író, aki a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésében részesült.

Az 58 éves, texasi születésű, New Yorkban élő Saunders a Lincoln in the Bardo című regényéért kapta az 50 ezer font (csaknem 18 millió forint) pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó brit kitüntetést.

A díjat Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adta át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában.

A díjazott, valós történetre alapuló mű 1862-ben játszódik egy washingtoni temetőben, ahol Abraham Lincoln elnök 11 éves fiát gyászolja. Lola Young zsűrielnök indoklása szerint Saunders könyve "elképesztően eredeti regény, szellemes, intelligens, mélységesen megindító narratívával". A döntnökök öt órányi tanácskozás után, egyhangúlag ítélték az idei Man Booker-díjat Saunders könyvének.

Camilla, Cornwall hercegnője és a Man Group vezérigazgatója, Luke Ellis veszi közre a díjnyertes szerzőt

A jelöltek végső listáján Saunders mellett két további elsőregényes szerző, a szintén amerikai Emily Fridlund (History of Wolves) és a brit Fiona Mozley (Elmet) szerepelt. A zsűri elé került, hat nevet tartalmazó listára felkerült az amerikai Paul Auster 4 3 2 1 című művével, valamint a pakisztáni-brit Mohsin Hamid (Exit West) és a brit Ali Smith (Autumn) is. 

Fiona Mozley, Paul Auster, Emily Fridlund, Mohsin Hamid és George Saunders 

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz. A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés. A díjat annak idején azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban három éve eltörölték, és azóta már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie Nagy-Britanniában.

A Man Booker-díjat tavaly is egy amerikai szerző, Paul Beatty vehette át "The Sellout" című regényéért. Ő volt az első amerikai, aki ebben az irodalmi kitüntetésben részesült.