Olimpiai bajnok vádol nemi erőszakkal olimpiai bajnokot

Publikálás dátuma
2017.10.19. 07:56
Fotó: AFP/Jean-Loup Gautreau
Fotó: AFP/Jean-Loup Gautreau

Fotó: AFP/Jean-Loup Gautreau

A sportvilágot sem kerüli el a Harvey Weinstein filmproducerrel kapcsolatos szexuális zaklatási ügyek után elindult #MeToo kampány. Az olimpiai bajnok tornásznő, Tatjana Gucu azzal vádolja olimpiai bajnok volt csapattársát, Vitalij Scserbót, hogy megerőszakolta őt egy stuttgarti versenyen. A Független Államok Közössége zászlaja alatt a barcelonai olimpián két olimpiát nyerő Tatjana Gucu egykori csapattársát, a játékokon hat aranyérmet nyerő Vitalij Scserbót vádolta meg nemi erőszakkal. Mind Gucu, mind Scserbo a tornaélet kiemelkedő egyéniségei, az ukrán tornásznő rendkívüli nehézségű gyakorlatairól lett ismert, a fehérorosz tornász pedig minden idők egyik legjobbjának számít. Scserbo az 1992-es olimpia legeredményesebb sportolója volt. Jelenleg mindketten az Egyesült Államokban élnek.

A nemi erőszakra Gucu elmondása szerint 1991-ben került sor, a stuttgarti DTB-kupán. Ekkor Gucu 15, Scserbo 19 éves volt. Gucu előbb csak posztolta a #MeToo hashtaget, majd leírta történetét, amelyet 1991 óta tartott magában.

„27 év után bátor vagyok, és kiállok. Tatjana Toropova, köszönöm neked, hogy nem álltál ki mellettem, amikor a legjobban szükségem lett volna rá, holott a csapattársam voltál a szovjet válogatottban. Nem álltál ki értem, nem álltál ki a nők jogaiért egy ilyen rettenetes tett után. A nem mindig nemet jelent. Mindent hallottál, de sosem próbáltál megvédeni.

Rusztam Saripov, köszönöm, hogy jó haverja voltál a barátodnak, és nem védtél meg egy 15 éves kislányt. Attól az embertől, aki megerőszakolt a németországi Stuttgartban, 1991-ben, a DTB-kupán. Vitalij Scserbótól.

Szörnyeteg, aki elérte, hogy éveken át a rettegés börtönébe zárjam magam.

Tudom, hogy megpróbálod megvédeni magad. De a részletek, amikkel szolgálhatok, erősebbek a szavaidnál. Erősebb vagyok, mint valaha (...) Túléltelek, és mindenkit támogatni fogok, aki retteg attól, hogy előálljon a történetével. Megpróbálom minden erőmet összeszedni, hogy másokon segítsek” – írta Gucu.

Vitalij Scserbo nem reagált a vádra. A történetben említett Rusztam Saripov szintén olimpiai bajnok, Tatjana Toropova szovjet válogatott kerettag volt. Egyelőre egyikük sem reagált a leírtakra.

Szerző

Magyar csapatnak magyar kapitányt szeretnének

Publikálás dátuma
2017.10.19. 07:53
Fotó: MTI/Illyés Tibor
A volt szövetségi kapitányok abban egyetértenek, hogy mindenképpen hazai szakembert szeretnének a labdarúgó-válogatott éléről távozó német megüresedett helyére.

Szélesi Zoltán? Szabics Imre? Lőw Zsolt? Esetleg Marco Rossi?

Jelöltekből a Feröer-szigetek ellen alig másfél hete, gyatra játékkal 1-0-ra megnyert sorozatzáró világbajnoki-selejtező után sem volt hiány, noha akkor még az sem volt biztos, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) megköszöni Bernd Storck munkáját. Kedd óta viszont már nincs kérdés, sőt: Storck és az MLSZ útjai végképp elválnak, ugyanis az immáron ex-kapitány sportigazgatói minőségében sem folytatja a munkát.

A szövetség kommunikációjából a távozás hírével egy időben az derült ki, hogy a testület felkérte Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, hogy soron kívül kezdjen tárgyalásokat az utód kijelölése érdekében. Az idő sürget, hiszen a válogatott még kétszer pályára lép a következő hónapban, november 10-én Luxemburgban, majd 14-én hazai pályán Costa Rica ellen játszik barátságos mérkőzést. A szoros határidőre tekintettel az sem elképzelhetetlen, hogy a szövetség erre a két találkozóra megbízott szakembert kér fel – fogalmazott a hivatalos kommüniké.

A fentiekkel összhangban tegnap híre ment, hogy Szélesi Zoltán – aki másodedzőként segítette Storck munkáját amellett, hogy ő az U17-es válogatott szövetségi edzője is – lesz az ideiglenes megoldás, a szakember azonban lapunknak azt mondta: vele még senki sem tárgyalt, az esetleges megbízásáról szóló cikkek csak találgatások.

Marad tehát a kérdés: Bernd Storck után ismét külföldi szakvezetőre bízza a feladatot az MLSZ, esetleg visszatér a magyar útra?

„Örülnék, ha újra magyar kapitánya lenne a labdarúgó-válogatottnak. Noha manapság már világszerte bevett szokás, hogy külföldiekre bízzák a nemzeti együttest, én mégis azt hiszem, hogy a csapat újraépítését hazai szakemberre kéne bízni” – válaszolta a Népszava megkeresésére Csank János, aki 1996 áprilisától 1997 novemberéig vezette a nemzeti válogatottat, amely irányításával világbajnoki pótselejtezőt játszhatott. – Bernd Storck helyzete nem volt egyszerű, hiszen az Európa-bajnokság után meghatározó játékosok mondták le a válogatottságot, a csoportunkban pedig a jóval erősebb Portugália és Svájc ellen nem volt reális esély a továbbjutás kiharcolására. Nem is az volt a csalódás, hogy harmadikként végeztünk, hiszen ez reális eredmény, a probléma inkább a pontkülönbség volt, illetve az, hogy az andorrai vereség után érthetően megváltozott a közhangulat a kapitánnyal szemben – folytatta Csank.

Egyik elődje vélekedését osztja Egervári Sándor is, aki az utóbbi évtizedek viszonyai között kivételes módon majdnem két teljes selejtezősorozaton keresztül élvezte az MLSZ bizalmát.

„Amikor én voltam kapitány, a negyedik kalapból a másodikba került a válogatott a megszerzett 19 illetve 17 ponttal, ami a sorsolásnál komoly előnyt jelentett” – mondta Egervári a Népszavának. – Bár a szövetségi kapitány több esetben kiszolgáltatott, mégis az eredmények minősítik a munkáját. Azt gondolom, egy magyar anyanyelvű szakvezető többet tud a játékosokról, a lelkivilágukról, jobban nyomon tudja követni a fejlődésüket. Az interneten minden információ bejön a futballisták futóteljesítményéről és egyéb statisztikákról, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az emberi értékeket sem. Az elmúlt két év egyik legnagyobb hibájának azt tartom, hogy megállt a csapatépítés, az együttesből kiöregedő játékosok megfelelő helyettesítését nem sikerült megoldani – közölte a szakember, aki 2009 és 2013 között volt kapitány, 2013. október 11-én a Hollandiában 8-1-re elveszített vb-selejtező után mondott le.

Bárkit és bármikor is jelent be az MLSZ, a válogatott következő szövetségi kapitánya komoly feladat előtt áll: tőle várják majd a csapat újjáépítését és a kvalifikációt a következő nagy világversenyre, a részben budapesti rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra.

Storck megköszönte a támogatást
A távozó szakember megköszönte a támogatást, amelyet kapott, és amelynek köszönhetően több mint két éven át dolgozhatott a magyar labdarúgás sikeréért, részt vehetett a tavalyi Eb-n. Az MLSZ honlapjának nyilatkozva elmondta: hálás, hogy egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező ország labdarúgásáért dolgozhatott először sportigazgatóként, majd később szövetségi kapitányként is, mint Magyarország. Noha a legutóbbi selejtezősorozat pontszáma alulmúlta a várakozásokat, arra büszke, amit a kontinensbajnokságon elért a csapattal.

BL - Bajban a Dortmund és a Monaco

Publikálás dátuma
2017.10.19. 07:53
Fotó: DPA/Angelos Tzortzinis

A Borussia Dortmund csak 1-1-es döntetlent ért el kedden a ciprusi APOEL vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában, így nagy lehetőséget szalasztott el, hogy zárkózzon a Real Madrid, Tottenham duóra. A hazai csapatban a magyar válogatott Sallai Roland a 72. percben csereként lépett pályára.

A csoport rangadóján szintén 1-1-es döntetlen született a címvédő Real és a Tottenham között. A jó iramú mérkőzésen a vendég angolok akár a győzelmet is megszerezhették volna, de Navas kétszer is nagyot védett. A két gárda így egyaránt hat ponttal előzi meg a másik két csapatot.

A játéknap másik nagy presztízsű találkozóján a Manchester City 2-1-re felülmúlta a Napolit, amely korán kétgólos hátrányba került, s az első félidőben még büntetőből sem sikerült szépítenie. A szigetországiak sikerükkel százszázalékosak maradtak.

A másik magyar érdekeltségű csapat, az RB Leipzig megszerezte első győzelmét a legrangosabb európai kupasorozatban, ugyanis 3-2-re legyőzte a vendég Portót. A német együttes kapuját a magyar válogatott hálóőre, Gulácsi Péter védte, míg az első gólt a magyar válogatottal is kapcsolatba hozott Willi Orban szerezte. Ebben a négyesben hibátlan maradt a Besiktas, amely ezúttal 2-1-re nyert a Monaco otthonában. A tavalyi elődöntős így továbbra is egy ponttal áll kvartettjében.

A legtöbb gól Mariborban esett, ahol a Liverpool 7-0-ra kiütötte szlovén vendéglátóját, de a Sevilla is méretes zakóba szaladt a Szpartak vendégeként.

Szerző