"A CEU így is, úgy is túléli"

Publikálás dátuma
2017.10.19 07:04
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Nem hallgatnak a hallgatók: vannak, akiket ledöbbent, másokat kiakaszt a kormány viselkedése. Budapesti egyetemistákat kérdeztünk a lex CEU-ról.
CEU-diákok (olvasási sorrendben): Sára-Alisha-Sanislas-Victoria Maxine-Péter-Felipe

CEU-diákok (olvasási sorrendben): Sára-Alisha-Sanislas-Victoria Maxine-Péter-Felipe

- Én szó szerint az életemet köszönhetem a CEU-nak. A szüleim ott ismerkedtek meg - mondta a 19 éves Juliana, amikor a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével kapcsolatban kérdeztük. Juliana Csehországból, Ostravából érkezett a magyar fővárosba, nemzetközi kapcsolatok szakon tanul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Mint mondta, csoporttársai között általában nem téma a CEU helyzete, ő is csak nagy vonalakban követi az eseményeket, de amiket eddig hallott, azok ledöbbentették. - Egyszerűen nem látom értelmét a CEU piszkálásának - mondta.

Sokkal határozottabb választ adott Anna, aki lelkes gólyaként - barátnőjével karöltve - épp a következő előadásra sietett a Corvinus Társadalomtudományi Karán, ám szánt ránk néhány percet, a CEU-val kapcsolatban szívesen megfogalmazta véleményét. - Nagyon szomorú, hogy ilyen helyzetbe hoznak egy egyetemet. Miközben a fiatalokat próbálják hazacsábítani külföldről, egy olyan intézményt próbálnak ellehetetleníteni, ami épp ide hozza azt a nemzetköziséget, ami sokakat külföldre csábít - mondta. Barátnője közbevetette: a kormány mindössze szabályozni akarja a külföldi egyetemek működését, mivel eddig csak "félig szabályozottan" működtek. Anna válasza erre az volt: sajnos a kormány is csak "félig szabályozva" működik.

A Duna másik oldalán, a Budapesti Műszaki Egyetemen is szinte kivétel nélkül első évfolyamos egyetemistákkal találkoztunk - néhányuk szerint ez azért van, mert ők azok, akik még minden órára bejárnak -, sokan közülük nem igazán ismerik a CEU-ügyet, ezért nem is akartak nyilatkozni. Végül csak találtunk egy idősebb hallgatót. Zsuzsa - aki vegyésznek tanul, mesterszakon - nem lepődött meg a fiatalabbak tájékozatlanságán. - A felsőbb évesek sem nagyon beszélnek erről. Tavasszal szóba került néhányszor, azóta egyáltalán nem, legalábbis az én köreimben. Mindenki próbál a maga kis feladatára koncentrálni - mondta.

- Én úgy érzékelem, hogy a diákok között is folyamatos párbeszéd zajlik, ám el kell ismerni, valóban van egy kis szakadék a CEU és a többi budapesti egyetem között - erről már Sára, a CEU Közpolitikai iskolájának másodéves hallgatója beszélt nekünk. Hangsúlyozta: az egyetem folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket az apró szakadékokat is áthidalja - eddig egyébként sikerrel. - A CEU nagy nemzetközi támogatást kapott, ez a mai napig töretlen - vette át a szót az egyetem egyik lengyel diákja. Stanislas PhD-hallgató a Politikatudományi tanszéken, s noha zavarja a CEU-ügy, tanulmányaiban ez nem akadályozza. - Ha a magyar kormány célja az volt, hogy gátat vessen az itteni munkának, üzenem: nem sikerült.

Az Egyesült Államokból származó Alisha is a tanulmányaira igyekszik koncentrálni. - Azért vagyunk itt, hogy tanuljunk. Nem engedhetjük meg, hogy a helyi politika beárnyékolja életünknek ezt a nagyszerű szakaszát - mondta. Victoria-Maxine, aki Ausztriából költözött Budapestre azért, hogy a CEU-n tanulhasson, hozzátette: a külföldi diákok jelentős része beleszeretett a magyar fővárosba, az ottani életbe, kultúrába. - Ez egy nagyszerű hely. A magyar kormány intézkedései mégis azt üzenik: jobb lenne, ha inkább elmennénk innen.

A CEU Nemzetközi kapcsolatok tanszékének PhD-hallgatóját, a spanyol Filipet az bosszantja, hogy még mindig van "CEU-ügy". Emlékeztetett: a magyar kormány többször kijelentette, a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, mindenkit ugyanúgy kell kezelni. - Ha az ugyancsak budapesti McDaniel College ügyében sikerült megállapodást kötni Maryland állammal, a CEU esetében mi annyira bonyolult? Az egyetem már a legésszerűtlenebb feltételeknek is megfelelt, a magyar kormány mégis halogatja a megállapodás aláírását New York állammal.

Ugyancsak a CEU PhD-hallgatója Péter, a Politikatudományi tanszéken. Szerinte a CEU csak erősíti Magyarország jó hírnevét, ráadásul nemzetközi szinten is az egyik legjobb könyvtára van. - Nem értem, hogyan lehet feláldozni egy ilyen nagyszerű iskolát egy politikai kampányban. Attól félek, semmi sem túl drága ennek a kormánynak, még az sem, hogy ellehetetlenítsenek egy ilyen neves egyetemet - mondta. Hozzátette: bármi legyen a vége, a CEU így is, úgy is túléli - tucatnyi európai város jelezte, befogadnák az intézményt. Magyarország lesz szegényebb, ha a kormány elüldözi.

Témák
CEUlex CEU
2017.10.19 07:04

Fordulat jöhet Czeglédy ügyében

Publikálás dátuma
2018.12.10 16:32
Szeged, 2018. március 5. Czeglédy Csaba várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbír
Fotó: /
Ügyvédje szerint egy ügyészi dokumentumban nem is tettes, hanem felbujtó, gazdasági csalásban pedig társtettes.
Fordulatot lát Czeglédy védője, Hankó Faragó Miklóstól a vádhatóságnak a letartóztatás meghosszabbítására vonatkozó indítványában: a hvg.hu azt írja, a dokumentum szerint Czeglédy – kétrendbeli felbujtóként gyanúsítható a költségvetési csalással, – társtettes a gazdasági csalás elkövetésében, – és szintén felbujtóként volt köze hamis magánokiratokhoz is. Vagyis leegyszerűsítve Czeglédy a legsúlyosabb, ellene felhozott bűncselekményekben az ügyészség szerint nem is tettes, hanem felbujtó, illetve a gazdasági csalásban társtettes, tehát másokkal együtt gyanúsítják.
„Teljesen értetlenül állunk előtte, hogy mit jelent ez, hiszen teljesen mást jelent, ha felbujtásról van szó, viszont ebben az esetben módosítani kellett volna a gyanúsítást”
– mondta Hankó Faragó Miklós.
Czeglédy ügyvédje hozzátette: a bírósági tárgyaláson, ahol védence letartóztatását meghosszabbították, az indítványnak erre a részére egyáltalán nem tért ki sem az ügyész, sem a bíróság, csak a kényszerintézkedésre koncentráltak. A portál azt írja, a tavaly nyár óta húzódó ügyben még mindig nem született meg a vádirat, és az ügyészség a keddi tárgyalás után bizonygatta, hogy most már „a törvény biztosította legrövidebb határidőn belül” vádat emelnek. Czeglédy ügyvédje szerint egy „elfogadhatatlan” mozzanata is volt a múlt heti tárgyalásnak. Információik szerint az ügyészség sorra köti az egyezségeket az ügy több gyanúsítottjával, vagyis vélhetően enyhébb büntetést ígérnek az együttműködésükért cserébe.
„Csakhogy ennek tényét jegyzőkönyvben rögzíteni kell, ami része a nyomozati iratoknak, ezt a védelem az eljárásjogi szabályok alapján megismerheti. Mégsem kaptunk meg ilyen dokumentumokat, ezért – ahogy az korábban is előfordult – nem tudunk rá felkészülni, indítványokat, észrevételeket tenni az erre nyitva álló 30 napos határidőn belül. Az ügyész viszont képes volt kijelenteni a nyilvános tárgyaláson, hogy hiába rögzíti a törvény ezt a határidőt, őket az nem köti. Elképesztő módon arra hivatkozott, hogy ez úgysem számít olyan súlyos eljárási hibának, ami miatt érdemben megtámadható lenne majd az ítélet”
– mondta Hankó Faragó, aki szerint ez a „védelem jogának súlyos korlátozása”.
Továbbra sem értik, hogyan hosszabbíthatta meg a bíróság a letartóztatást arra hivatkozva, hogy fennáll a bűnismétlés veszélye, valamint, hogy Czeglédy többször is megpróbálta meghiúsítani az eljárást.
„A bűnismétlés egyszerűen lehetetlen, mert a cégeket hónapokkal ezelőtt felszámolták, hogyan is tudna újra költségvetései csalást elkövetni egy már nem is működő vállalkozással, amivel legfeljebb a felszámoló rendelkezhet”
–mondta Hankó Faragó.
Az ügyvéd szerint az eljárás meghiúsításának lehetősége sem áll meg, pont ennek valótlansága miatt vádolta meg Czeglédy az ügyészt hivatali visszaéléssel. Azt viszont pozitív fejleménynek tartja, hogy a bíróság legalább abban nem értett egyet az ügyészi indítvánnyal, hogy Czeglédy a vádemelésig hátralévő minimális időben másokat befolyásolna, így akadályozva az eljárást. Mivel az első két okra hivatkozva a Szegedi Járásbíróság végül mégis benntartotta, a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be. Ebben azt kérik a Szegedi Törvényszéktől, hogy a múlt heti döntéssel szemben mégse hosszabbítsák meg a „szükségtelen letartóztatást” és tegyék lehetővé, hogy Czeglédy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse – mondta Hankó Faragó.
2018.12.10 16:32
Frissítve: 2018.12.10 16:49

Havazással és mínuszokkal jön a lehűlés

Publikálás dátuma
2018.12.10 15:37
MTI Fotó: Varga György
Fotó: /
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul, erős szél is lehet.
Északnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, egyre hidegebb levegő érkezik térségünkbe. Kedden magassági hidegörvény is helyeződik fölénk, és a záporos csapadék egyre nagyobb eséllyel hónak ígérkezik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedd hajnalban északnyugaton, nyugaton, később a középső, délután a keleti tájakon is erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható csapadék: hó, havas eső, eső egyaránt eshet. Többfelé megélénkül, a Dunántúl északi részén meg is erősödhet a nyugatias szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4 fok között alakul, de északkeleten ennél kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb. 
Szerdán napközben szakadozik a felhőzet, erősen és közepesen felhős időszakok lesznek. Szórványosan valószínű zápor, hózápor, hajnalban délnyugaton ónos eső is lehet. Az északnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.
Csütörtökön gyengébben és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek. Csapadék nem valószínű, a változó irányú szél pedig mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Pénteken megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely estére a Dunántúlon meg is vastagodhat. Nyugaton, délnyugaton hószállingózás is lehet, és a keleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható. 
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban az ország északi felén várható havazás, és helyenként havas eső, ónos eső is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. 
Vasárnap északkeleten napközben havazás, estefelé északnyugaton eső valószínű, átmenetileg pedig havas eső, ónos eső is lehet. Megélénkülhet a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, északkeleten lesz hidegebb. 
2018.12.10 15:37