"Állatos produkciókat" akarnak - Cirkuszigazgatók Egyesülete alakult

Publikálás dátuma
2017.10.19. 12:36
Rabszolgatartás - Majomprodukció egy orosz cirkuszban - AFP fotó
Miközben már számos európai országban betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, és a nyáron szárnyra kelt hírek szerint - az állatvédők, felelős állattartást szorgalmazók örömére -  a magyar földművelésügyi minisztérium is tervezett lépéseket ezügyben, a most megalakult cirkuszi szervezet egyik fő célkitűzése az állatos produkciók megvédése és fenntartása. A természetes közegükben méltóságteljes lények megalázó egzecíroztatása Nyugat-Európában már barbárságnak számít. A Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületét tizenöt cirkuszigazgató alakította meg. 

A szakmai érdekvédelmi szervezet elnöki posztjára Eötvös Lorándot, az új Eötvös Cirkusz igazgatóját választották, a titkári tisztséget Kraj Gina tölti be - közölte a Fővárosi Nagycirkusz az MTI-vel. Az egyesület elnökségében Ádám Krisztina, az Utazó Budapest Nagycirkusz igazgatója, Ádám Henrik, a Hungária Nagycirkusz vezetője, valamint Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója foglal helyet.

Az egyesület célja, a magyar kulturális örökség részét képező cirkuszi hagyományok fenntartása, a szakmai együttműködés és az érdekképviselet ellátása, az állatos produkciók megvédése és fenntartása, valamint az egyesületi célokkal összefüggő feladatok ellátása, minél teljesebb megvalósítása.

A természetben amúgy "méltóságteljes" nagymacska megalázó pitiztetése az orosz cirkuszban/AFP fotó 

A szervezet véleményezi a cirkuszsátrak és egyéb cirkuszi létesítmények szerkezeti állapotát, javaslatokkal él az egységes követelményrendszer kialakításában és betartatásában. A nemzetközi szakmai közösség előtt képviseli a magyar cirkuszművészetet, részt vállal a szakmai fórumok, találkozók és cirkuszi fesztiválok közös szervezésében és lebonyolításában, anyagi és erkölcsi támogatást nyújt a magyar cirkuszi tradíciók megőrzése és fennmaradása érdekében, valamint tájékoztatást ad tagjainak a cirkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokról.

Szerző

Erőszak a színfalak mögött - Tom Jones is megszólalt

Publikálás dátuma
2017.10.19. 12:05
Tom Jones 2017. július 29-én, Madridban, amikor megérkezik a Royal Színházba - Fotó: Oscar Gonzalez / NurPhoto/AFP
A zeneiparban is rendszeresen előfordulnak ilyen esetek - hangoztatta Tom Jones a Harvey Weinstein botránnyal kapcsolatban a BBC-nek adott, és az MTI által is továbbított interjújában.

A zeneiparban is rendszeresen előfordulnak ilyen esetek. Sokan az ügynökökre panaszkodnak, akik különféle dolgok teljesítését várják el a lemezszerződéshez, ugyanúgy mint a filmszerződések esetében - mondta a híres brit énekes a BBC rádió ötös csatornájának adott interjújában. A kérdésre, hogy tapasztalt-e hasonlót, Tom Jones azt válaszolta, "igen, a kezdetekben, igen."

Volt néhány ilyen eset. De kitérsz előle. Egyszerűen kisétálsz... És amit megpróbálnak nőkkel, azt gyakran férfiakkal is megpróbálják - mondta, hozzátéve: borzasztóan érezte magát, amikor karrierje kezdetén szembetalálta magát ilyennel. A hatalomban lévő emberek gyakran kihasználják a helyzetüket, de azért azt is fontos hangsúlyozni, hogy nem mindenki követ el zaklatást, bántalmazást, vannak jó emberek - emelte ki Tom Jones.

A filmipar nagyjai ellen az elmúlt hetekben felmerült vádak kapcsán jelezte, hogy szerinte ezeknek már évekkel ezelőtt elő kellett volna jönniük. Ilyen a szórakoztatóipar, rivaldafényben vagy (...) az igazság azonban mindig kiderül. Ha rosszat teszel, meg kell fizetned érte, vagy bizonyítanod, hogy nem tettél semmi rosszat - hangoztatta az interjúban Tom Jones.

Szerző

Történelem sütivel - Kiegyezés 150 éve

Publikálás dátuma
2017.10.19. 09:58
MTI Fotó: Mónus Márton
Süteménykollekcióval emlékezik a kiegyezés 150. évfordulójára a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

Az 1867-es kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttének 150. évfordulója alkalmából összeállított Édes kiegyezés nevű süteménykollekciót a budavári Korona Cukrászdában mutatták be - írja az MTI.  A hat darab desszertből álló, három magyar, három osztrák süteményt tartalmazó díszdoboz november 8-tól március végéig lesz megvásárolható az ország mintegy 20 cukrászdájában. A felső sorban balról jobbra az Anna-szelet, az Eszterházy-szelet, a Rigó Jancsi és Clara Ward nevű sütemény, valamint a Blaha Lujza-szelet, elöl balról az arisztokrata kuglóf, jobbról az indiáner látható. 

Szerző