Újabb Erzsébet-utalvánnyal kenyereznék le a nyugdíjasokat

Publikálás dátuma
2017.10.19 15:36

Fotó: /
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 23-i ünnep - szigorúan állami - rendezvényein való megjelenésre buzdította azokat a 101. Kormányinfón, "akinek fontos az ország szabadsága és függetlensége". A kancelláriaminiszter a protokoll után elég gyorsan eljutott a kötelező propagandáig: a bevándorlás és a Soros-terv megszokott rigmusain túl nyugdíjprémiumot is bejelentett - a választások előtt fél évvel.

A kancelláriaminiszter ismertette az ünnepi program részleteit. Természetesen - az ellenzéki tüntetést mellőzve - az állami megemlékezésekre invitált mindenkit, így a 9 órakor, a Kossuth téren várható zászlófelvonásra, és Orbán Viktor Terror háza előtt tervezett, délután 3-kor kezdődő beszédére.

Lázár ezután felidézte, hogy tegnap a V4-ek vezetői Jean-Claue Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkoztak egy nem hivatalos vacsorán a brüsszeli EU-csúcson. A miniszter elmondta, hogy Orbán sikeresnek, eredményesnek és hasznosnak értékelte a találkozót. Lázár hozzátette, hogy a kormányfő a leghatározottabb fellépésre kérte Junckert az ukrán oktatási törvény ügyében, és az Európai Néppárt elnökségének ülésén, továbbá az Európai Tanács ülésén is szóba hozza, hogy a kisebbség jogainak érdekében alakítsák át a törvényt. 

Nyugdíjemelést jelentett be

Lázár egy több generációs családi házként képzeli el a magyar társadalmat, ahol az időseket is támogatni kell. A támogatás ebben az értelemben egy újabb nyugdíjemelés lesz - jelentette be. 0, 8 százalékos emelésre  számíthatnak az idősek, ami a korábbi 1,6 százalékos emeléssel együtt már kompenzálja a 2,4 százalékos inflációt - tette hozzá.

Emellett egy újabb karácsonyi Erzsébet-utalvány lebegtetésével is kampányolt a miniszter a nyugdíjasok szavazataiért. Mint mondta, nyugdíjprémiumot is fizet a kormány idén: ez 20-23 ezer forintot jelent majd, amit fejenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány egészít ki. A kormány így összesen 60 milliárd forintot ad a nyugdíjasoknak - fél évvel az országos választás előtt.

A kormány nem érti a CEU-t

Lázár János ezután a CEU ügyéről is beszélt: szerinte a kormány a felsőoktatási törvény módosításával épphogy időt és lehetőséget nyújtott a Közép-európai Egyetemnek jogi helyzetük rendezésére, épp ezért nem értik, hogy az intézmény miért tiltakozik az ellen, hogy a kormány egy évvel kitolta a lex CEU végrehajtási határidejét. "Ideje lenne eldöntenie a CEU-nak, hogy mit szeretne, hiszen egész nyáron a felsőoktatási törvény határidő-módosítását kérte az intézmény, majd amikor a parlament ezt megtette, ismét politikai tiltakozásnak lehetünk tanúi. Ez az eljárás nem fair" - közölte a miniszter.

CEU: ne húzzák az időt!
Michael Ignatieff, a CEU rektora október 17-én jelentette be, hogy az egyetem követeli a kormánytól, hogy a magyar hatóságok írják alá a New York állammal kötendő, teljesen előkészített megállapodást. Az elnök-rektor bemutatta azokat a dokumentumokat (1-2), amelyek alátámasztják, hogy a CEU együttműködik a Bard College-dzsal, amely a két intézmény által vállalt közös program révén helyet ad a CEU amerikai képzéseinek. Magyarán a CEU teljes mértékben megfelel a törvényi feltételeknek.

Lázár nekiment az amerikai ügyvivőnek

A kancelláriaminiszter szerint az amerikai ügyvivő a „tücsök és bogár”-kategóriájú kijelentéseket tesz a hazai politikai ügyekben, és valószínűleg csak az angol nyelvű, magyar ügyekről szóló sajtót olvassa. Lázár azt mondta, hogy David Kostelanciknek érdemes lennie megtanulnia magyarul is, ha már magyar sajtószabadságot félti - szerinte ekkor látná, hogy mennyi kormánykritikus cikk jelenik meg napról napra sajtóban.

Hozzátette, szerinte sokat segítene Magyarország és az Egyesült Államok együttműködésén, ha lenne Budapesten amerikai nagykövet (ennek hiányában jelenleg az amerikai ügyvivő a legmagasabb rangú amerikai diplomata Magyarországon).

Mint ismert, David Kostelancik amerikai ügyvivő a Magyar Újságírók Szövetségénél tartott beszédében úgy fogalmazott: szabad és demokratikus társadalom nem létezhet szabad sajtó nélkül, amely teljes mértékben képes tájékoztatni az embereket kormányuk cselekedeteiről és eszközöket adni a kezükbe, hogy gondoskodhassanak róla, hogy a kormány ne éljen vissza a hatalmával. Az ügyvivő teljes beszédét ide kattintva olvashatja el!

Paks 2, Földet a gazdáknak

Az Európai Bizottság  paksi bővítéssel kapcsolatos álláspontjáról Lázár azt mondta: szerinte ez egyértelműen pozitív értékelés, ami elismeri, hogy 7-9 százalékos megtérüléssel működhet majd az orosz beruházásban bővített erőmű, folyamat pedig minden szempontból szabályos és törvényes. 

Lázár János emlékeztetett, hogy a  Nemzeti Földalap földkeretéből  200 ezer hektár került állami tulajdonból magántulajdonba, 30 ezer gazdálkodó jutott így földhöz, és ez 270 milliárdos bevételt jelentett az államnak. Az Alkotmánybíróság pedig úgy döntött, hogy a Földet a gazdáknak-program teljesen jogszerűen zajlott le. Az Ab viszont pontosítást is kért: tisztáznia kell, hogy a földeladásból származó állami bevételeket milyen célokra csatornázzák be. A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy az Ab a Natura 2000-es földek értékesítését is jogszerűnek találta, azzal a feltétellel, hogy a védett besorolású földek az értékesítés után is megőrzik minősítésüket. 

Tovább erőltetik a Czeglédy-ügyet

A miniszter elmondta: azért fordul a brüsszeli testülethez, mert Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő "folyamatosan élvezte" Gyurcsány Ferenc politikai és anyagi támogatását, márpedig a volt miniszterelnök cégéhez uniós pénz is került. Lázár szeretné, ha az Európai Bizottság tisztázná, minek minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület támogatása, ahonnan egy bűncselekménnyel gyanúsított személy is pénzt kap.

A Czeglédy-ügy a kormány „kétségbeesett kísérlete"
Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke mai sajtótájékoztatóján mondta: a Czeglédy Csaba ellen folyó nyomozás is csak a kabinet „kétségbeesett kísérlete", hogy a választások előtt elterelje a figyelmet a Fidesz zavaros, kínos ügyeiről. Lásd még: Molnár Zsolt: a kormány a saját piszkos ügyeiről akarja elterelni a figyelmet

Szerző
2017.10.19 15:36

A főváros hozzávágott 205 milliót a rászoruló sportklubokhoz

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:05

Fotó: / Ferenczy Dávid
Mindenki tudja, milyen siralmas anyagi helyzetben vannak a vezető magyar sportegyesületek, a Fővárosi Közgyűlés nem is bírta tovább nézni vergődésüket.
Kiemelt budapesti sportegyesületek 205 millió forintos támogatásáról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés- írja az MTI.  A támogatásokról szóló előterjesztést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes írta alá, és 24 igen, 2 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A döntés értelmében utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 40 millió forintot kap, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 80 milliót, a Vasas Sport Club 15 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre szintén 20 milliót, a Kőbányai Sport Club 15 milliót, a Budapesti Vasutas Sport Club 10 milliót, valamint 5 millió forintot kap a Központi Sport és Ifjúsági Egyesület.
Mindez talán érthető is lenne, ha nem olyan sportszervezetekről lenne szó, amik évente akár több milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak és szinte számolatlanul öntik beléjük a TAO-támogatásoka. A Portfólió összefoglalója alapján a Fradi tavaly közel 5,3 milliárdos, a Honvéd 1,8 milliárdos, az Újpest 1,78 milliárdos költségvetéssel gazdálkodott. Nem állhat olyan rosszul az MTK sem, ami a Sportbiznisz blogoldal szerint 2016-ban 1,8 milliárdos büdzsé felett rendelkezett, és 1,1 milliárdos árbevételt könyvelhetett el. 
Az utánpótlás-nevelés ügyében oly nagyvonalú fővárosnak eközben kormányzati támogatást kellett kérnie ahhoz is, hogy be tudják fejezni a Lánchíd és a Váralagút felújítását.  Tarlós szerdán büszkén jelentette be, hogy a sok feltételhez kötött állami pluszforrás megérkezett a munkához.
A döntés kapcsán Gy. Németh Erzsébet (DK) fel is vetette, hogy miért kell olyan egyesületeket támogatni, amelyek jelentős TAO-támogatást kapnak, és luxusnak nevezte, hogy a főváros "súlyos" tízmilliókkal támogatja ezeket. Tarlós István főpolgármester erre annyit mondott, a támogatásra szánt keret „szűkebb” a tavalyinál – hogy miért kell erre egyáltalán költenie a fővárosnak, az nem derült ki. 
2018.09.26 12:05
Frissítve: 2018.09.26 12:17

Közgyűlés: szmogban, szemétben fuldoklik Budapest

Publikálás dátuma
2018.09.26 10:45
A Fővárosi Közgyűlés ülése MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: /
Az utcák és a levegő szennyezettsége is téma volt a Fővárosi Közgyűlésén, ahol jóváhagyták az új budapesti rendőr-főkapitány kinevezését.
Jóváhagyta a közgyűlés Terdik Tamás rendőr-főkapitányi kinevezését, aki a szeptember végével távozó Bucsek Gábort váltja posztján; a fővárosi testület megszavazta azt is, hogy saját büdzséből javítják ki és üzemeltetik a kispesti Vak Bottyán utca leromló útszakaszát, amit az M3-as metrót pótló buszok forgalma miatt csak tovább pusztult az utóbbi időkben – írja az MTI.
Mint lapunk elsőként megtudta, Tarlós István újra vállalná a főpolgármesteri posztot, és a Fidesz jelöltje lesz a 2019-es választáson; a főpolgármester erről még nem beszélt a gyűlésen, arról viszont igen, hogy a főváros megkapta a 7 milliárd kormányzati támogatást a Lánchíd- felújításra, és az átépítés során áthelyezik a kőoroszlánokat is.

Büdös és szennyez, tiltsák be vagy ki

Az ellenzéki képviselők Budapest szennyezettségére hívták fel a figyelmet:  V. Naszályi Márta, a Párbeszéd tagja egy friss uniós felmérésre hivatkozva megjegyezte, Magyarországon a légszennyezettség nagyobb, mint Kínában és Indiában. Ezt szerinte a szmogriadók szigorításával lehetne kezelni a fővárosban: ki lehetne tiltani a dízel üzemű autókat a riadók idején, és forgalomkorlátozás is elvárható lenne már a riasztás tájékoztatási fokozatában is. V. Naszályi szerint nagy előrelépést hozna, ha a budapesti háztartások energia-korszerűsítésére is biztosítanának uniós támogatásokat.
Az LMP a műanyag zacskók ellen kelt ki: képviselőjük,  Gál József a Közgyűlés megrendezése előtt tartott sajtótájékoztatót a témában, és arra kérte a fővárosi vezetést, kezdeményezzenek törvénymódosítást a kiskereskedelmi forgalomban használt műanyag zacskók betiltásáért. Gál szerint Tarlós István  hivatalának már csak azért is élnie kellene felterjesztési jogával, mert a hulladékgazdálkodás egyre nagyobb gondot jelent a városnak.   
 A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a fővárosnak a jelenleginél több forrást kell biztosítania a szemétszállításra és a közterületek tisztán tartására: képviselőjük, Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett rá, hogy mekkora késlekedések fordultak elő a fővárosi szelektív hulladék elszállításában – amit az FKF lapunknak a munkaerőhiánnyal magyarázott.  Gy. Németh szerint a szeméthelyzetet rontja, hogy Budapestről kétmilliárd forintot vonnak el a vidéki hulladékszállító cégek finanszírozására. 

A Rácz fürdő miatt is ütik Tarlóst

A DK politikusa arra is is kitért, hogy a fővárosnak mindaddig nem lenne szabad engedélyeznie a Rácz fürdő 2,5 milliárd forintba kerülő befejezését, amíg nem tisztázódnak az ingatlan tulajdonviszonyai, valamint az üzemeltető személye.   Emellett annak felelőseit is meg kell nevezni, hogy a 2010-ben nyitásra kész fürdő miért nem kezdett korábban működni - tette hozzá.
 Ennek apropóján az MSZP ismételten felszólította a fővárosi városvezetés kormánypárti képviselőit, hogy saját zsebükből fizessék ki azt az összesen 3 milliárd forintos kárt, amely a szocialisták szerint a Rácz fürdő elhúzódó nyitása, valamint Simicska Lajos hirdetési oszlopainak jogszerűtlen eltávolítása miatt keletkezett. Horváth Csaba, a párt budapesti képviselője sajtótájékoztatót is tartott a témában a közgyűlés ülése előtt: mint hangoztatta, a gyógyfürdő nyolc éve teljesen elkészült és megnyithatott volna, mára azonban 2,5 milliárd forintos kár keletkezett az épületben. Horvát kitért a főváros és a Simicska-cégek plakátháborújára is: szerinte az MSZP már a kezdetekkor jelezte, hogy a Simicska Lajos plakátjai miatt indult perben szintén komoly kár éri majd a várost, de „Tarlóséknak fontosabb volt, hogy Orbánéknak gazsuláljanak, minthogy a budapestiek érdekeit képviseljék".
2018.09.26 10:45
Frissítve: 2018.09.26 12:04