Előfizetés

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön Romániában, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen- adja hírül az MTI.

Az egészségügyi dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet által szervezett akción mintegy 7-8 ezren vettek részt. A tiltakozó megmozdulás az egészségügyi minisztérium közelében kezdődött, a résztvevők később a kormány épülete elé vonultak.

Azt kérték a kormánytól, hogy törölje az egészségügyben alkalmazott különböző pótlékok 30 százalékban való korlátozását, módosítsa a tavaly elfogadott bérezési törvény rendelkezéseit, és március 1-jétől valamennyi egészségügyi alkalmazott esetében alkalmazza a tervezett béremeléseket, hogy szűnjenek meg az igazságtalan bérezési különbségek a rendszeren belül. Amiatt is elégedetlenek, hogy a kormány meg akarja emelni az orvosok esetében a kötelező pótügyeletek számát. Kérik még, hogy 2018-ban egész évben kapjanak ebédjegyet az egészségügyben dolgozók.

Követelik, hogy a kabinet ne változtassa meg a társadalombiztosítási rendszert, ugyanis a járulékok fizetését át akarják hárítani teljes egészében a munkavállalókra. A tiltakozók szerint a tervezett intézkedés lényegében eltörölné a korábban számukra megítélt 25 százalékos béremelést.

A társadalombiztosítási rendszer reformja ellen október elején az Alfa Kartell szakszervezet is tüntetést szervezett Bukarestben, de a bukaresti kormánykoalíció nem hajlandó lemondani a tervről. Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke korábban elmondta: a 2018-tól kilátásba helyezett béremelések a közszférában csak akkor hajthatók végre, ha a társadalombiztosítási rendszert is megreformálják. A kormány szerint a tb-járulékoknak teljes egészében a munkavállalókra való áthárítása következtében nem nőnek a dolgozók adóterhei, mert ezzel egy időben 4,25 százalékponttal, 35 százalékra csökkentik a járulékokat, a személyi jövedelemadót pedig 16 százalékról 10 százalékra mérsékelik.

A Sanitas a csütörtöki megmozdulást követően dönthet arról, hogy következő lépésként általános sztrájkot hirdet vagy nem.

Új-Zélandnak ilyen kormányfője van - Fiatal és még nő is

Publikálás dátuma
2017.10.19. 15:14
Jacinda Ardern - Fotó: Marty MELVILLE / AFP
Jacinda Ardern az elmúlt három hónapban ellenzéki vezető volt, majd miután Munkáspártja a második lett a szeptemberi választáson - amely után egyetlen párt sem tudott többséget biztosítani, így koalíciós kormányzás jön létre - a 37 éves fiatalasszony az ország miniszterelnöke lesz. 1856 óta ő lesz Új-Zéland legfiatalabb miniszterelnöke- írja a BBC. Az új koalíciót a Zöld Párt is támogatja.

Kicsoda  Jacinda Ardern?

Fiatal kora óta részt vett a baloldali mozgalmakban, politikai tanácsadóként dolgozott az Egyesült Királyságban Tony Blair mellett. Az új-zélandi parlamentbe 2008-ban, 28 éves korában került be, idén júliusban pedig vezetője lett a baloldali pártnak. A választási kampányában kiemelt szerepet kapott az egyenlőtlenség és a hallgatói adósság leküzdése, valamint a megfizethető lakhatás elérése. Merészen beszélt a feminizmusról, és gyakran hangoztatta a testi- mellett a mentális egészség fontosságát.

Lángokban állt a luxusszálloda

Mianmar legnagyobb városában, Rangunban kapott lángra a szálloda. A tűz az éjszaka közepén ütött ki, és hamar lángba borította a fából épült hotelt - tudósít az Euronews.

A sérültekről szóló hírek nem egyértelműek, de az egyik tűzoltó a helyszínen azt mondta: ketten sérültek meg, egyikük egy kollégája, a másik pedig egy kínai nő, aki kiugrott a harmadik emeletről a tűz elől menekülve. A szálloda többi vendégét időben evakuálták, így nagyobb tragédia nem történt. A tűzoltók még reggelre virradóra is küzdöttek a lángokkal, amelyeket végül sikerült megfékezni. A tűz okát vizsgálják, de azt gyanítják, hogy valamilyen elektromos meghibásodás okozhatta.