Prága a populizmus hálójában

Publikálás dátuma
2017.10.20. 07:40
Fotó: AFP/Michal Cizek
A milliárdos vállalkozó, Andrej Babis pártja, az ANO a cseh voksolás esélyese, ám nem lesz könnyű kormányt alakítania. Brüsszel és Berlin is aggódik.

Csehországban nem is a pénteken és szombaton megrendezendő parlamenti választás végkimenetele a kérdés, hiszen lényegében elképzelhetetlen, hogy ne a liberális populista beállítottságúnak nevezett ANO nyerje meg, sokkal inkább az: mi lesz a voksolás után? Kormányt alakíthat-e a párt öntörvényű elnöke, Andrej Babis? S ha igen, akkor mi lesz a vele szembeni bűnvádi eljárással? Ha elítélik, folytathatja-e miniszterelnökként?

Néhány hónapja még minden olyan egyértelműnek tűnt a voksolással kapcsolatban, most azonban kételyek sora merül fel. Babis személyisége is egy hatalmas kérdőjel. Az 1954-ben, Pozsonyban született vállalkozó, aki jellegzetes szlovák akcentussal beszéli a cseh nyelvet, még számos meglepetést tartogathat. A nyugati sajtó hol Berlusconival, hol Trumppal, hol pedig az európai jobboldali radikálisokkal veti össze. Kicsit mindegyikükhöz hasonlít, mégsem nevezhetnénk egyértelműen szélsőségesnek, vagy szerencselovagnak. Nem is tekinthető az illiberális demokrácia újabb kevély kelet-európai harcosának sem. Bár bevándorlásellenes, s az euró csehországi bevezetését is elutasítja, gazdaságpolitikáját tekintve nagyon is liberális, s esze ágában sincs kilépni az Európai Unióból. Köze sincs Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnökének nacionalista-klerikális gondolatvilágához, de Orbán Viktorral szemben nem kíván Moszkva, vagy Ankara felé sem fordulni, ezt már csak üzleti érdekeltségei miatt sem engedhetné meg magának. Babis még csak nem is a V4-ek "páratlan" összefogásában látja Európa jövőjét. A Forbes a cseh Trumpnak nevezte, ami ellen a lehető leghevesebben tiltakozott.

A rossz szellem
Jövő januárban újabb fontos választás vár a csehekre: az ország történetében másodízben választhatják meg közvetlenül az államfőt. A voksolás esélyese Milos Zeman, aki euroszkeptikus, Moszkva-párti. Nemrégiben kész ténynek nevezte, hogy Krím orosz terület lett, kijelentése ellen élesen tiltakozott a cseh kormány.

Szinte lehetetlen meghatározni ideológiáját. Elsődlegesen ugyanis üzletember, a politikai álláspont csak másodlagos számára. Ezért talán Silvio Berlusconihoz hasonlíthatjuk, bár kirívó nőügyei egyelőre nincsenek, júliusban vette feleségül régi partnerét, a nála 20 évvel fiatalabb Monika Babisovát. Honfitársainak tetszik is, hogy a politikai irányultságot csak másodlagosnak tartja, mert így a fennálló politikai rendszer ellenfelének, az „anti establishment” emberének tűnhet fel, s így azt is elfelejtik, hogy pénzügyminiszterként – május végén történt leváltásáig – majdnem négy évig ő maga is tagja volt ennek. Még saját koalíciós partnerei sem tudják hová sorolni Babist. Pavel Belobrádek, a jelenlegi koalíció legkisebbik politikai ereje, a kereszténydemokraták elnöke azt közölte, az ANO populista párt, amelynek „nem ismerjük az irányultságát, értékrendjét”. Szerinte a következő kormány külpolitikáját nem az ANO fogja meghatározni, hanem – ha bekerülnek a kormányba – ők. Márpedig, mint mondta, a KDU-CSL egyértelműen uniópárti tömörülés.

Persze korai még a jövendő koalícióról beszélni. Brüsszel és Berlin nagyon is aggódva várja a cseh belpolitikai változásokat. Eddig ugyanis Prágát egyfajta kapocsnak tartották Nyugat-Európa és a lázadó közép-európaiak között. Ezt a híd szerepét azonban elveszítheti, amennyiben Babist miniszterelnökké választják. Az is lehet, hogy Európát is megosztottabbá teszi.

Bár az ANO éveken át a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták alkotta koalíció belső ellenzékeként viselkedett, nélkülük aligha tud stabil kormányt alakítani, még akkor sem, ha kapcsolatuk nagyon megromlott az eltelt négy évben. Teljesen elképzelhetetlen azonban, hogy Babis pártja a várhatóan a harmadik helyre befutó kommunistákkal szövetkezzen, amint az sem reális opció, hogy bevenné kormányába a jobboldali radikális Szabadság és Közvetlen Demokrácia nevű pártot. Az SPD-t irányító Tomio Okamura négy éve még a Hajnal nevű tömörülést vezette be a parlamentbe. Egy EU-, bevándorlás-, és erőteljesen cigányellenes szélsőjobboldali formációról van szó. Amennyiben Babis mégis a japán gyökerekkel rendelkező politikust venné be kormányába, az rendkívül rossz üzenet lenne Brüsszel számára.

Várhatóan bekerülnek a prágai parlamentbe a „kalózok” is, utolsó mohikánként Európában, valamint a korábban Karel Schwarzenberg külügyminiszter által fémjelzett jobboldali TOP 09, továbbá az egykor a cseh belpolitika meghatározó ereje, a jobboldali ODS.

Rejtélyes figura
Nem az a fő baj, hogy Babis tudatosan építette fel politikai karrierjét, hanem annak módjával. Minden erejével a hatalom megszerzésére koncentrál. Kezdetben csak vállalkozó volt, a 230 közép-európai vállalatot magába foglaló Agrofert holdingja mára 35 ezer embert foglalkoztat, később médiaimpériumot hozott létre, megkaparintotta a két befolyásos napilapot, a Lidové Novinyt és a Mladá fronta Dnest, ma pedig szinte megkerülhetetlen tényezővé vált hazájában, már csak amiatt is, mert vagyonát 4 milliárd dollárra becsülik. 2013-tól pénzügyminiszter lett, de az idén felmentették. Egy hangfelvétel tanúsága szerint lapjainak újságíróit politikai ellenfeleinek lejáratására használja fel.
Babis a vádak szerint a rossz emlékű cseh állambiztonsági szolgálat, az StB tagja is volt. A szlovák alkotmánybíróság el is rendelte az ügy kivizsgálását. Milos Zeman elnök szövetségese lett, a közismerten oroszbarát, bevándorlásellenes államfő mindent követ megmozgatott azért, hogy a pénzügyminiszter minél zökkenőmentesebben vehesse át az ország irányítását. Babis pártjának népszerűségét a Gólyafészek-ügy sem tépázta meg. A vádak szerint a wellnessközpontra illegálisan fordított uniós támogatásokat, ezért bűnvádi eljárást indítottak vele szemben.

Dzsihadista veszély

Publikálás dátuma
2017.10.20. 07:38
Fotó: AFP/Hans Lucas

A német Alkotmányvédelmi Hivatal úgy látja, fenyegetést jelent a dzsihadisták új, fiatal nemzedéke. Hans-Georg Maassen szerint tehát meg kell akadályozni, hogy ezek a fiatalok visszatérhessenek Németországba. Aggodalmait arra alapozza, hogy "az Iszlám Állam (IS) propagandájában a gyerekeket csak a dzsihadisták újabb nemzedékeként ábrázolják, gátlástalannak és kegyetlennek mutatva be őket". Maassen szerint a Közel-Keleten jelentős területeket vesztő IS tagjai most visszaszivároghatnak Európába.

Szerző

Donald Trump újabb vitája

Az amerikai elnök újabb vitába keveredett, ezúttal egy Nigerben elesett amerikai katona özvegyének mondott szavai miatt. A katonát két hete egy iszlamista terroristák elleni tűzharcban ölték meg három társával együtt. Donald Trump azért hívta fel La David Johnson feleségét és szüleit, hogy részvétét fejezze ki az őrnagy halála miatt. Utóbb viszont egy floridai demokrata párti képviselő azt közölte: bár az elnök sajnálkozott, de azt is mondta, a kommandós "tudta, mire vállalkozik". Trump - szokása szerint egy Twitter-bejegyzésben - kitalációnak minősítette Frederica Wilson történetét. Az elesett katona édesanyja viszont megerősítette, hogy az elnök "tiszteletlen" volt. Trump az utóbbi hetekben többször került konfliktusba emberekkel, szervezetekkel és országokkal is. Sokak szerint szándékosan keresi a viták és összetűzések lehetőségét, lényegében erre építi egész politikáját.

Szerző