Sárosdi Lilla megnevezte zaklatóját - Elindult a lavina

Publikálás dátuma
2017.10.19. 21:30
Forrás: Facebook/Sárosdi Lilla
Elárulta húsz évvel ezelőtti zaklatója nevét Sárosdi Lilla színésznő. Marton László tagadja a vádakat, jogi lépéseket tesz.

Hosszas tépelődés után egy Facebook-videóban árulta el Sárosdi Lilla, hogy az a rendező, aki húsz évvel korábban szexuálisan zaklatta egy kocsikázás során, Marton László volt.

Noha sokan már napok óta suttognak erről a színésznő rejtélyes, a Vígszínházban futó, Marton-rendezésre a Pál utcai fiúkra utaló bejegyzése kapcsán, bizonyosat csak csütörtökön tudhattunk.

A megvádolt Marton a hvg.hu-hoz juttatta el rövid közleményét, amelyben ez állt:

„Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére.”

Sárosdi erre reagálva annyit közölt a HVG-vel: „Ha engem támad, akkor minden nőt támad ebben a pillanatban. Rengetegen állnak mellettem a történeteikkel.” A színésznő hozzátette: a bíróság előtt is vállalni fogja a szavait.

Az ATV szavazásán a voksolók 77 százaléka Sárosdi Lillának hisz a zaklatási ügyben. Sokan anyagi és eszmei támogatásukról biztosították kommentekben a színésznőt, aki azt mondta: rengetegen juttatták el hozzá privát üzenetben saját történeteiket. (Azt nem részletezte eddig, hogy vajon ezek között hány akad, amelyik Martonról szól, de utalt rá, hogy nem az övé az egyetlen.)

Marton László

Marton László

A Vígszínház csütörtök délután 15 órakor a következő közleménnyel reagált a fejleményekre: „A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem – ahol Marton László is tanít – közleményben jelezte: nem indít vizsgálatot a Marton-ügyben. Állásfoglalásában az intézmény kifejti: noha bizonyosan egyetlen intézmény sem zárhatja ki, hogy falai között visszaélés történt, az utóbbi években nem érkezett a vezetőséghez ezzel kapcsolatos panasz. A vezetőség leszögezte: nem lépik át jogkörüket, azaz nem nyomoznak és nem ítélkeznek, akkor azonban, ha bármiféle jogsértés bizonyítást nyer, megteszik a szükséges lépéseket.

Felfüggesztenék Martont a hallgatók
A Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi és korábbi hallgatói petícióban fordultak a rektorhoz és a kancellárhoz, hogy az intézmény vezetése mindaddig függessze fel Marton Lászlót minden, egyetemünkön viselt tisztsége és feladata alól, amíg szexuális zaklatási ügyében hitelt érdemlő módon be nem bizonyosodik bűnössége vagy ártatlansága. Az erről szóló levelet Markó Róbert rendező rakta ki a Facebookra, és azt írta hozzá, hogy egy óra alatt 114-en írták alá.

Eközben Földes Eszter színésznő Schilling Árpád rendező lapunk által is idézett Facebook-bejegyzésére reagálva megerősítette, hogy gyakoriak a szexuális jellegű visszaélések a szakmában. A színésznő Facebook-posztjában azt írja: „Számos más jellegű, nem ennyire durva, de ugyanúgy szexista, hímsoviniszta megaláztatásban volt részem. Szerencsére mindig keményen kiálltam magamért, és nem ezáltal kerültem előrébb. Sőt! Számos hátrányom és konfliktusom forrása ez a fajta leuraló magatartás pozicionált férfiak részéről.”

Trencsényi Katalin Londonban élő magyar dramaturg és rendező a wmn.hu-n megrázó cikkben írta le, miként kényszerítette egy idősebb berendező a Filmgyárban, hogy megmutassa melleit. A befolyásos férfi a leírás szerint rendszeresen vette rá asszisztenseit közös zuhanyozásra, a statisztákkal pedig az íróasztalán közösült. A történtek hatására Trencsényi felmondott, de, mint írja, az eset sokáig kísértette, nőiségét csak évekkel később merte felvállalni.

Nem csak nők vallanak
A közösségi oldalakon néhány napja indult kampányban a #metoo (azaz: én is) kiírással jelezték a felhasználók, hogy ők is voltak szexuális zaklatás áldozatai. A kampány futótűzként terjedt: sokan – köztük például Nyáry Krisztián író is leírják, őket miként zaklatták. Pion István költő, slammer a vasárnapi Slam Poetry Országos Döntőben elmondott abúzus témájú szövegéről a Zoom.hu-n vallotta be döbbenetes erejű cikkében, hogy róla szólt. Sokakból azonban ellenszenvet váltott ki az akció, és ennek hangot is adtak: elindították a #notme (én nem) kampányt, s bejegyzéseikben hosszasan taglalják, hogy ennyi eset egyszerűen nem lehet igaz. Arról a feministák véleménye is megoszlik, hogy a #metoo kampány nem teszi-e súlytalanná a történeteket, ám az áldozathibáztató hozzászólásokat látva egyértelmű: valamiféle párbeszédnek el kellene indulnia a témában.

Lopott Salvador Dalí-festményt foglalhattak le a hatóságok

A libanoni hatóságok lefoglaltak egy festményt, melyről úgy vélik, Salvador Dalí spanyol művész alkotta - tudósított a BBC hírportálja.

A rendőrök letartóztattak négy embert, akik állítólag megpróbálták eladni a Mrs. Reeves portréja című festményt. A képet pénteken foglalták le a Bejrút Cola városrészében végzett házkutatások során. Szakértők szerint a kép, amennyiben eredeti, a művész kisebb jelentőségű portréi közöl való, melyeket előkelő amerikai nőkről készített. A képet a rendőrség szerint egyik szomszédos országban lophatták el.

A hasonló, Dalínak tulajdonított műveket általában "néhány százezer dollárért adják el, mert nem tekintik komoly alkotásnak" - mondta el a Lebanon's Daily Starnak Lawrence Saphire művészettörténész, aki szerint a Mrs. Reeves portréja egyike azoknak a társasági hölgyekről festett képeknek, melyekre a spanyol művész amerikai tartózkodása idején kapott megbízást.

Nicolas Descharnes Dalí-szakértő, a világhírű festő titkárának fia szintén nyilatkozott a lapnak: szerinte a képet 1986 és 1997 között többször is elárverezték. Arról azonban egyikük sem nyilatkozott, hogy a Libanonban előkerült festmény eredeti-e. Alex Rosenberg, a New York-i Dalí-kutatóközpont igazgatója annyit mondott a lapnak, hogy a műkincspiacon számos hamisítvány bukkant már fel.

Szerző
Témák
Salvador Dali

Marton László felfüggesztését követelik a színművészetisek

Publikálás dátuma
2017.10.19. 19:53
Marton László FOTÓ: Népszava
A Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi és korábbi hallgatói petícióban fordultak a rektorhoz és a kancellárhoz, hogy az intézmény vezetése mindaddig függessze fel Marton Lászlót minden, egyetemünkön viselt tisztsége és feladata alól, amíg szexuális zaklatási ügyében hitelt érdemlő módon be nem bizonyosodik bűnössége vagy ártatlansága.

Az erről szóló levelet Markó Róbert rendező rakta ki a Facebookra, és azt írta hozzá, hogy egy óra alatt 114-en írták alá.

Az egyetem korábban közleményben reagált a hvg.hu megkeresésre a Sárosdi Lilla által zaklatással vádolt Kossuth-díjas rendező, Marton László ügyében. Mint írták: A közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem. Sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza.

Ahogy a Népszava is megírta, a már "üggyé" avanzsáló Weinstein-botrány hazai fejleményei során Sárosdi Lilla színésznő is a Facebookon osztotta meg saját, húsz évvel ezelőtti történetét, miszerint 20 éve egy neves rendező egy barátja jelenlétében szexuálisan zaklatta. Az autójában elővette a nemi szervét, és felszólította, puszilja meg, mire a nő sírva fakadt, a rendező meg sértetten kiszállt a kocsiból.

Sárosdi először nem akarta elárulni, hogy ki volt a zaklatója, a rá nehezedő nyomás miatt azonban most mégis megnevezte: a Vígszínház egykori igazgatójáról, jelenlegi főrendezőjéről, Marton Lászlóról van szó.

A Vígszínház egyébként egy kétféleképpen értelmezhető közleményt adott ki Sárosdi bejelentése után: "A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik" - írták a színház honlapján.

Szerző