Az MSZP-s politikus bevallotta: őt is zaklatták szexuálisan

Publikálás dátuma
2017.10.22. 12:48
Forrás: Facebook/Gurmai Zita
Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt és az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének az elnöke egy Facebookra feltöltött videóban vallott arról, hogy 2003-ban ő is szexuális zaklatás áldozata lett. Egy NATO-szemináriumon egy diplomata ment utána a szobájába és rátámadt.

Az MSZP-s politikus elmondta, hogy egyedül kellett felmennie a szobájába, mindenki más a teremben tartózkodott. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy egy férfi belépett, berohant a fürdőszobába, elkezdett fésülködni, majd a következő pillanatban rávetette magát az országgyűlési képviselőre. "Nem szeretném ezt az élményt még egyszer megtapasztalni" - zárta rövidre Gurmai a történetet.

A bejegyzésben megjegyzi: "magyar politikus tudtommal még nem beszélt arról, milyen helyzetben támadták szexuálisan. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez sajnos bárhol megtörténhet. Napközben a saját hotelszobámba jött be hívatlanul és támadott meg az elkövető. Azt a személetet kell megváltoztatnunk, hogy bárkinek joga van ilyen erőszakhoz" - írta a politikus.

Az MSZP országos elnökségének tagja arról is beszélt, hogy az Európai Unió ratifikálta az isztambuli egyezményt, Magyarország azonban még nem, ezért azonban mindent meg fognak tenni. "Büntetni kell az elkövetőt, segíteni az áldozatot, és felkészíteni a rendőrséget" - zárta bejelentését Gurmai.

Szerző

Szexuális zaklatás - A köztévé hallgat a Marton-ügyről

Publikálás dátuma
2017.10.22. 12:13
"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP
A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el, egyre több szexuális zaklatási eset lát napvilágot. Úgy látszik, hogy a téma nagyon sok embert érint -  mondta egy pszichoterapeuta a köztévében, aki a Marton László Kossuth-díjas rendező körül dagadó botrányról - amit a magyar Weinstein-ügyként emlegetnek - "meglepő módon" egy szót sem szólt.
"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP

"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP

A szakember arról beszélt, hogy a szexuális zaklatás sokáig a felszín alatt maradt, a társadalomban összegyűlt. Amikor aztán egyszer valaki kamerák elé áll, akkor azok is elkezdenek beszélni, akiknek ez szintén fájdalmas dolog volt.  Hozzáteszi: nagyon szubjektív, hogy az áldozatoknak mi számít traumának. A szégyen, bűntudat, kiszolgáltatottság vagy a nehéz bizonyítás miatt az esetek nem kerültek nyilvánosságra. Szerinte amiatt is lát egyre több eset napvilágot, hogy több felület van a probléma kezelésére, nyíltabb a kommunikáció, mint 25-30 évvel ezelőtt, van internet, közösségi oldalak. Az is fontos, hogy az esetek nyilvánossá válásával azok, akik elszenvedtek hasonlót, érzik, hogy nincsenek egyedül. A trauma feldolgozásának része az is, hogy beszélhetnek róla - tette hozzá.

Az elmondottak illenek Marton László ügyére is, ám a Kossuth-díjas rendező nevét nem említette a megszólaló. A Sárosdi Lilla által kirobbantott szexuális zaklatási botrányt sokan a magyar Weinstein-ügyként aposztrofálják, különösen mivel a színésznő pont a hollywoodi eset miatt állt a nyilvánosság elé történetével. Kérdés, hogy erről miért nem esik szó a köztévén.

Az MTVA-hoz tartozó hirado.hu-n rákerestünk Sárosdi Lilla színésznő, illetve Marton László nevére, de egyikre sem jött ki olyan találat, ami az egyre dagadó szexuális zaklatási botrányhoz kapcsolódna.

Forrás: hirado.hu

Forrás: hirado.hu

Sárosdi bejelentése után először két lány jelentkezett, akiket Marton László zaklatott, a 444 aztán már hét áldozatról írt.

A rendező pénteken felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színművészeti Egyetemen, majd később lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról is. Kérdés, mi lesz így a december közepére tervezett bemutatójával. Az általa rendezett darabnak szerdán már megtartották az olvasópróbáját, de nem tudni, hogy Martonnal vagy nélküle viszik-e színpadra Ibsen: A vadkacsa című drámáját. 

Szerző

Kiderült, miért fáznak az utasok az új budapesti villamosokon

Publikálás dátuma
2017.10.22. 12:10
FOTÓ: Tóth Gergő
Hiába a mo­dern Com­bi­nók és CAF vil­la­mo­sok, több fővárosi utas jelezte, hogy reggelenként meg lehet fagyni az új szerelvényeken. A Ripost utánajárt, mi lehet a háttérben. A BKK válaszát a bulvárlap megdöbbentőnek nevezte.

Azért fordultak a BKK-hoz, mert a villamosokon úgy tűnt, hogy még októberben is megy a klíma. Mint kiderült, ez igaz is, az új Combinókon és CAF-okon ugyanis nem tudják leállítani ezeket a szerkezeteket.

"A klímaberendezések állandó üzemelését a járműgyártó állította be, melyen nem tudunk változtatni (a járművezető sem tudja azt ki-bekapcsolni), de ez nem is szükséges" – írta a BKV. Közölték: ilyenkor nem a hűtés vagy a fűtés miatt mennek a klímák, hanem a szellőzés okán – a szerkezet a külső levegőt fújja be az utastérbe - magyarázták a válaszban.

Bár a klíma működése eddig nem lehetett olyan feltűnő a szerelvények túlzsúfoltsága és a kellemes őszi idő miatt, hétfőre komoly lehűlést jósol a meteorológia...

Szerző