A hallgatás ára

A Moody's Investors Service hitelminősítőnél vagy tudnak valamit, amit - saját üzletpolitikai megfontolásaik miatt - jobb elhallgatniuk, vagy úgy ítélik meg (és ez látszik valószínűbbnek), hogy valójában fogalmuk sincs, hogyan alakul Magyarország államadóssága a jövőben. Ami korántsem jelenti azt, hogy attól tartanak, hazánk belátható időn belül fizetésképtelenné válik. Ennek semmi esélye sincs egy olyan állam gazdálkodásában, amelynek folyó fizetési mérlege hosszú évek óta pozitív.

Attól már inkább tarthatnak a hitelminősítők, sőt akár mérget is vehetnek rá, hogy még az év vége előtt megismétlődik a tavalyi pénzszórás. Ebből - kellő kommunikációs feltupírozással - morzsák juthatnak a lakosságnak is, de jellemzően az erre folyamatosan számító haveri kör gazdagodik majd.

A decemberre várható osztogatás mértékéről most még legfeljebb vázlatos elképzelései lehetnek a kormányzati köröknek. Így a Moody's minden várható gazdasági történésre kíváncsi munkatársai sem kaphattak pontos válasz a kérdéseikre, mielőtt múlt pénteken - magyar idő szerint - késő éjszaka esedékessé vált volna az újabb vizsgálatuk eredménye. A feltételes mód nem véletlen, ugyanis a hitelminősítők hallgattak, így Magyarország adósosztályzata továbbra is a befektetésre ajánlottak legalsó osztályában maradt, stabil kilátással - az elemzők által biztosra vett pozitív jövőkép helyett. Valljuk be, ez így sem rossz osztályzat, de továbbra is kizárja a magyarországi állampapírok vásárlásából azokat a nagy, külföldi befektetési és nyugdíjalapokat, amelyek a kisebb kockázat reményében inkább az alacsonyabb hozamokat vállalják.

Mindez olyan tőkepiaci körülmények között történt, amikor már nálunk is előfordul negatív hozam, vagyis a befektető fizet azért, hogy a pénzét megőrzik, a kamatról pedig csak álmodozhat, akárcsak az erősebb piacgazdaságokban. Viszont nálunk a kamatemelésre a Matolcsy-éra végéig, 2019 márciusáig semmi remény nincs. Moody's-éknál felmérték a kilátásokat, s úgy ítélték meg, ilyenkor a legjobb taktika, ha hallgatnak.

Szerző
2017.10.24 08:07