Ismét fülön csípték a kórházfenntartót

Újabb harminc milliós bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK). Ezúttal csaknem tízmilliárd forint értékben vásárolt volna a kórházfenntartó laborgépeket és egyéb eszközöket. A nyáron kiírt tendert többször is módosították, s több piaci szereplő úgy vélte, a változások korlátozták a piaci versenyt. Végül három cég a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult. A KDB az eljárást szeptember közepén meg is indította és múlt pénteken már ki is rótta a bírságot.

Indoklásuk szerint: az ajánlatkérő súlyos jogsértéseket követett el, egyebek mellett hiába kérték a pályázók, nem élt az előzetes vitarendezés lehetőségével. A Döntőbizottság a bírság megállapításakor figyelembe vette azt is, hogy az utóbbi két évben több lezárult ügyben is büntetnie kellett az ÁEEK-et

Mint arról lapunk elsőként tudósított: a nyár elején egyszer már kapott egy példátlanul nagy összegű, 50 millió forintos bírságot az ÁEEK a lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére kiírt pályázat visszásságai miatt. Az iratokból az is kiderült, hogy mondvacsinált indokkal zárták ki a tenderből azt a céget, amely a legolcsóbb ajánlatot tette. A versenyben maradók legalább 700 millióval drágábban vállalták az intenzív osztályokra szánt eszközök cseréjét. Ezt a bírságot a kórházfenntartó vitatja, az ügy jogerős lezárásáig nem lehet új tendert kiírni a lélegeztető gépekre.

Az újabb beszerzési botrányra néhány hete Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is felhívta a figyelmet, aki lapunknak az újabb bírság kapcsán azt mondta: az általa megismert dokumentumok alapján várható volt az ÁEEK elmarasztalása. A történtek ellenére a kormányzat azon kívül, hogy a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök őt vádolta meg azzal, hogy lobbizik egy nagy külföldi cég mellett, mást nem tett. A politikus – mint mondta – ezért bíróságon kér elégtételt, a napokban két eljárást készítettek elő, büntető feljelentést tesz és polgári pert indít. Az utóbbi esetében a miniszterelnököt nem védi a mentelmi jog.

Szerző
2017.10.24 07:07

Már céldátuma sincs az e-jegyrendszer bevezetésének

Publikálás dátuma
2018.09.21 15:54
Így néz majd ki a jegyérvényesítés
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Tavaly a BKK még azt ígérte, hogy 2018 elejétől végre valóban elindul a RIGO.
Most már céldátuma sincs a budapesti elektronikus jegyrendszer, a RIGO bevezetésének – írja a napi.hu. A közlekedési szervezet a portált arról tájékoztatta, hogy a projekt jelentős átütemezésére és újratervezésére volt szükség, mert az eredeti szerződések megkötését követően a beruházás lényeges elemeit érintő jogszabályok is megváltoztak, melyek hatásait az eredeti konstrukció nem volt képes kezelni. Ilyen például a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény és végrehajtási rendeleteinek változása, amely alapvetően érintette a kártyakibocsátást és az ahhoz kapcsolódó regisztrációs folyamatokat. 
„A projekt ütemterve a fenti okok miatt átdolgozás alatt áll, végleges új formáját az említett szerződésmódosításokkal nyeri el, melynek része az EBRD és a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása is. A rendszer üzembe helyezésének időpontját ezt követően lehet meghatározni”
– magyarázta a csúszás okát a BKK.
Jelenleg a rendszer működtetéséhez szükséges infrastruktúra telepítése, szoftverfejlesztések, oktatások, illetve tesztelési feladatok elvégzése zajlik. Tavaly a BKK még azt ígérte, hogy egy évtizednyi vajúdás után 2018 elejétől végre valóban elindul a papír alapú jegyeket felváltó és a bliccelőket kiszűrő, modern elektromos jegy- és beléptetőrendszer (amit a rugalmas, integrált, gazdaságos és okos szavak kezdőbetűi alapján RIGO névre kereszteltek). Egy-két tesztpéldány felszerelését leszámítva azonban nyoma sincs a rendszer bevezetésének, sőt – mint nemrég megírtuk – információink szerint tovább csúszik a 2004 óta húzódó vállalkozás (akkor még 2006-os céldátumot mondtak). Bár az Index és a Zoom is arról írt, hogy „csak” egy évvel halasztják a projekt indítását, volt olyan forrásunk, aki belső, hivatalos iratokon 2020-as céldátumot látott. Informátoraink azzal kapcsolatban is szkeptikusak voltak, hogy egyáltalán működhet-e a rendkívül bonyolultra és nehézkesre tervezett rendszer, sokak szerint ugyanis a RIGO problémái a nem átgondolt tervezésből adódtak.      
2018.09.21 15:54

Operálni még visszatér a kardiológiai intézetbe a kirúgott szívsebész

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:50

Fotó: / Kállai Márton
A főorvos a következő három hónapban az előjegyzett műtéteket még elvégzi, de a kirúgása véglegesnek mondható.
A Népszava információi szerint egyelőre még a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben operál elbocsátott ismert szívsebész professzor, Székely László, akit szerdán bocsátott el Andréka Péter főigazgató. Székelyt nem veszik vissza az intézetbe, de még decemberig marad, elvégzi az előre betáblázott műtéteket, és csak utána távozik végleg. Ez feltehetően összefügg azzal, hogy betegei – akik félnek, hogy a főorvos hiányában nem végzik el a beavatkozást, vagy egy néhány centis seb helyett az egész mellkasukat felnyitják – petíciót indítottak érte. Úgy tudjuk, az egészségügyi államtitkár is igyekezett közvetíteni a főorvos és az intézet főigazgatója közt. 
Korábban a Pesti Srácok azt írta, hogy a főigazgató és szívsebész professzor megállapodtak,  így az orvos tovább maradhat az egészségügyi intézményben. Székely viszont a portál információi szerint is csak három hónapig marad az intézetben.
Az orvosnak szerdán mondtak fel az intézményben, elbocsátásának oka, hogy fél évvel ezelőtt egy betege műtétje alatt több olyan kollégája közreműködését kérte, akik nem voltak szerződésben az intézménnyel. Úgy tudjuk: a behívottak közül egy plasztikai sebész a beteg szivárgó mellimplantátumát cserélte ki a beavatkozás alatt. A másik két orvos súlyos életveszélyes szövődmény elhárításában működött közre. Székely László az a szívsebész, aki egy úgynevezett minimal invazív eljárással nagy műtéteket kis bemetszéssel végzi. A Népszava korábban úgy értesült, hogy a főorvos elbocsátása miatt csúszik egy súlyos keringési elégtelenséggel küzdő beteg műszív beültetése is. A főigazgató, Andréka Péter korábban lapunk kérdésére küldött írásos válaszában az elbocsátással kapcsolatban azt írta: sajnálattal ugyan, de egy súlyos jogi-etikai vétség miatt volt kénytelen Székely László főorvost felmenteni a munkavégzés alól. A döntésében egy teljes szakértői és jogi apparátus segítette.
2018.09.21 14:50
Frissítve: 2018.09.21 15:40