Előfizetés

Harc a banánért

Publikálás dátuma
2017.10.25. 07:40
Fotó: AFP/Issouf Sanogo
Gomba tizedeli a világ kedvenc gyümölcstermelését, komoly károkat okozva a kereskedőknek és a 400 millió termelőnek, akiknek a megélhetését adja.

A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) 98 millió dolláros programmal száll szembe a banánt megtámadó Fusarium betegségével, a termelők megélhetését is védve.

Az új TR4 törzset először Délkelet-Ázsiában azonosították a ’90-es években, és azóta 10 ország 19 területén bukkant fel, köztük a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és Mozambikban. A most indított ötéves program 67 országot fed le, és fő célja, hogy megállítsa a további terjedést és kezelje a már kialakult fertőzést.

Nemzetközi összefogás hiányában szakértők szerint 2040-ig akár 1,6 millió hektár banánültetvényt is elérhet a fertőzés – avagy a teljes banántermelés hatodát, 10 milliárd dollár éves értékben. A program révén az érintett területek akár 40 százalékkal is csökkenthetők. A még nem fertőzött területekre módszereket dolgoznak ki a vizsgálathoz, felismeréshez és a gyors válaszhoz.

A betegség igen alattomos, akár évekig is életben maradhat a talajban, és könnyen terjed fertőzött eszközök, víz, lábbelik vagy járművek segítségével. A fertőzött növény levelei elsárgulnak, elvesztik tartásukat és mintegy szoknyát képezve vonják be a növény törzsét.

A földkerekség legkedveltebb banánfajtája évtizedek óta a Cavendish-hibrid. Napjainkban a világ banántermesztésének több mint 90 százalékát, ez adja. Ez a változat akkor került előtérbe, amikor rohamosan terjedni kezdett egy gombabetegség, a Panama-kór. A növények gyökerét megtámadó fertőzés azért jelentett különös veszélyt a világ banántermesztésére, mert a banánt nem magról, hanem ivartalanul szaporítják. Valójában tehát minden tő klónnak tekinthető, s így gyakorlatilag nincs genetikai változatosság az állományban. Emiatt egyrészt a természetes védettség sem tud kialakulni, másrészt pedig a tősarjakkal, amelyekkel szaporítják a banánt, a gazdák tovább is terjesztik a fertőzést.

Hazudozással vádolják Trumpot

Publikálás dátuma
2017.10.25. 07:39
Fotó: AFP/Zach Gibson

Saját pártjából érte heves támadás az amerikai elnököt, ráadásul egy magas rangú republikánus politikus üzent neki hadat a közelmúltban. A Bob Corker tennessee-i szenátor és Donald Trump közötti viszály kedden érte el a csúcspontját, amikor a szenátor azt mondta: az elnök számos televíziós interjúban hazudott, s megnyilvánulásaival gyengítette az Egyesült Államok nemzetközi pozícióját. „Ha ismét lenne rá lehetőségem, nem támogatnám az elnöki kampányában” – nyilatkozta a politikus a CNN hírtelevíziónak. A feszültség kényes pillanatban érte el a tetőpontját, Trump ugyanis a a nagy adócsökkentési tervét próbálja keresztülvinni.

Az EP 2022 végére kivonná a forgalomból a glifozátot

2022 decemberéig teljesen betiltanák a glifozát tartalmú növényvédő szereket és addig is szigorítanának a használatukat – erről döntött kedden az Európai Parlament. Az Európai Parlament ellenzi a Bizottság azon javaslatát, hogy a vitatott glifozát növényvédőszer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett a fokozatos kivonást szorgalmazzák.

Az engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárás kapcsán komoly kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az EU élelmiszerbiztonsági és vegyianyag ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban eltérő következtetésekre jutottak.

A Monsanto nyilvánosságra hozott belső levelezése pedig - a cég a glifozát hatóanyagot tartalmazó Roundup termék tulajdonosa és gyártója - kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak.

A tagállamok ma szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról. A növényvédő betiltását kezdeményező európai polgári kezdeményezés már egymillió aláírásnál jár, ennek nyomán az EP novemberben nyilvános meghallgatást tart az ügyben.

Mint lapunk megírta: néhány száz amerikai rákbeteg beperelte a Monsató növényvédőszer-gyártó céget, azzal vádolva a vállaltot, hogy elmulasztották tájékoztatni a felhasználókat a Roundup nevű, glifozát tartalmú anyag rákkeltő hatásának kockázatairól.

A magyarok lesöpörték
A magyar országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága májusi ülésén a kormánypárti politikusok lesöpörték azokat az LMP-s javaslatokat, amelyek a glifozát felhasználásának korlátozására irányultak. Sallai Róbert Benedek, a testület LMP-s elnöke akkor kénytelen volt megállapítani, hogy "Fidesz-kormánynak továbbra is fontosabbak a multinacionális növényvédőszer-kereskedők érdekei, mint a magyar emberek egészsége".

Kapcsolódó
Patthelyzet gyomirtófronton