Elúszott Marton vadkacsája - A Vígszínháznál a labda

Publikálás dátuma
2017.10.25. 07:45

A Vígszínház is megnyilvánult Marton László ügyében, leállították A vadkacsa próbáit, az előadás elmarad. Eszenyi Enikő az elmúlt harmincöt év alatt nem értesült hasonló esetről.

A Pesti Színházban tegnap délelőttre még kiírták Ibsen A vadkacsa című december közepére tervezett előadás próbáit. A szereplők, a stáb ott is volt a színházban, Marton László rendező kivételével. Ő nem volt jelen, noha az őt érintő vádak (már nyolcan vádolják szexuális zaklatással) nyilvánosságra kerülése óta, még a múlt héten is próbálta a darabot. Tíz után a művészeket az ügyelő a színpad helyett a teátrum társalgójába hívta. Újságírót nem engedtek be az épületbe, a művészeti titkár személyesen tájékoztatta munkatársunkat, hogy rövidesen közleményt ad ki az ügyben a színház. Ez meg is történt. Ebben többek közt ez állt: „A Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat, vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk. A Vígszínház első lépésként csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában. Továbbá kezdeményezi egy színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal, vagy online-felület létrehozását, amelyen minden magát érintettnek érző színházi dolgozó, vagy akár színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálunk. Október 20-án Marton László a személyét érintő ügy tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról. A december 15-re tervezett Ibsen A vadkacsa című darabjának bemutatója elmarad a Pesti Színházban. A bérletes nézőinket hamarosan tájékoztatjuk a megváltozott műsortervről.”

A Vígszínház igazgatója ezután személyes hangú levelet is megfogalmazott a bérleteseknek. „Jómagam 35 éve dolgozom a Vígszínházban, amelynek 2009 óta vagyok az igazgatója, ez idő alatt nem értesültem ilyen, vagy ehhez hasonló esetről."

Hozzátette: nőként, alkotóként és színházi vezetőként mindig is fontosnak tartotta, hogy "a Vígszínház repertoárján kiemelt szerepet kapjanak azok az előadások, amelyek felhívják a figyelmet azon szélsőséges emberi megnyilvánulásokra, melyek másokat akaratuk ellenére megalázó, érzelmi törést okozó helyzetbe hoznak, emberi méltóságukban sértenek. Társulatunk elítéli az erőszakot, a hatalommal való visszaélést, és kiáll a gyengék és a kiszolgáltatott helyzetben lévők mellett." "Hangsúlyozzuk, hogy nem a mi dolgunk ítélkezni" – írta az igazgató, aki arról azonban nem ejtett szót, indul-e belső vizsgálat a színházban a Martont ért vádak miatt.

Megszólaltak Molnár Ferenc dédunokái is
Már a századik előadáson is túl van, a színház mostanság legkeresettebb produkciója, A Pál utcai fiúk. Az eredeti regény szerzője, Molnár Ferenc dédunokái megdöbbenésüknek adtak hangot a vádak szerint hatalmi helyzetével visszaélő rendező személye miatt. Szintén a Vígszínház nagy színpadán megy Molnár Ferenc Játék a kastélyban című 2009-ben bemutatott darabja.

Többen – Radnóti Zsuzsa dramaturg, Kornis Mihály író - felvetették, hogy a történtek miatt le lehet-e nullázni egy tekintélyes szakmai életművet. (Stohl András egy pénteki rádióműsorban, még az újabb áldozatok megjelenése előtt Marton elleni hadjáratnak minősítette a történteket.) Ki lehet-e és ki kell-e söpörni a Vígszínház repertoárjából a Marton-rendezéseket? Ha csak praktikusan, illetve anyagi és üzemszerűségi szempontból nézzük, ha ezeket eltörölnék, összeomlana a Víg játszási rendje. Novemberben a jelenlegi tervek szerint 17 estét érintenek Marton-rendezések a Víg három játszóhelyén. Az ártatlanság vélelme miatt egyébként is korainak tűnne ez a gesztus. Más kérdés, hogy Marton László egyelőre a korábbi lemondó üzenetein túl hallgat az ügyben, a Független Hírügynökség információi szerint pedig ügyvédje tanácsára valószínű, hogy bár korábban „megfelelő lépéseket” ígért, mégsem fog perelni. A Magyar Nemzet információja szerint az említett ügyvéd Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, aki szerződéses viszonyban áll a Vígszínházzal. Bánáti János nem erősítette meg a pertől való elállásra vonatkozó információt.

Sokan, beleértve a feltételezett áldozatokat bocsánatkérést várnának Martontól, vagy legalább szembenézést a napról napra újabb történetekkel bővülő vádlistával.

Marton László, az embermentő
Kornis Mihály író – akinek korábban több művét is játszották a Vígben – is kiállt a rendező mellett. Szavai szerint „Ha Ő valami rosszat tett – nem tudom, lehet, az más kérdés –, ez sem tiporhatja a sárba egy 75 éves nagy színházi ember életének minden eredményét. Bennem Marton László ifjúkorától embermentőként s ennyiben makulátlan férfiként él, amíg élek.”

Szerző

Marton-ügy - Elmarad a premier

Publikálás dátuma
2017.10.24. 12:54
Eszenyi Enikő igazgató és Marton László egy korábbi sajtótájékoztatón. FOTÓ: Népszava
A Vígszínház közleménye.

A Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat, vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk.

A Vígszínház első lépésként csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában. Továbbá kezdeményezi egy színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal, vagy online-felület létrehozását, amelyen minden magát érintettnek érző színházi dolgozó, vagy akár színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálunk.

2017. október 20-án Marton László a személyét érintő ügy tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról, a Vígszínház a lemondást elfogadta. A december 15-re tervezett Ibsen A vadkacsa című darabjának bemutatója elmarad a Pesti Színházban. A bérletes nézőinket hamarosan tájékoztatjuk a megváltozott műsortervről.

A Vígszínház társulata ebben a különösen feszült, érzelmekkel teli helyzetben is mindent megtesz azért, hogy magas művészi színvonalú előadásokat tarthasson mindhárom játszóhelyén.

Szerző

Neten is nézhető lesz a Chester Bennington-emlékkoncert

Publikálás dátuma
2017.10.24. 07:50
Fotó: RIA Novosti Sputnik/Valeriy Melnikov

A júliusban elhunyt Linkin Park-énekes, Chester Bennington emlékére zenekara október 27-én rendez emlékkoncertet a Los Angeles-i Hollywood Bowlban - írja a hvg.hu. Olyan vendégfellépők vesznek részt a koncerten, mint többek közt a Blink-182, Korn énekese, Jonathan Davis, a System Of A Down tagjai, Daron Malakian, Shavo Odadjian és John Dolmayan. A koncert már jó ideje teltházas, ám a rajongók a zenekar hivatalos Youtube-oldalán nézhetik majd a koncertet. A bevételeket a zenekar jótékony célra fordítja. hvg.hu

Szerző