Előfizetés

Vizet fakasztana a "nyócker" polgármestere

– Régi vágyam, hogy legyen a VIII. kerületnek egy strandja, amit másfél milliárd forintból, két-három éven belül meg is építenénk – mondta Kocsis Máté fideszes polgármester a józsefvárosi képviselő-testület legutóbbi ülésén Erőss Gábor (Párbeszéd) kérdésére. Az ellenzéki politikus a négy éve bezárt Négy Tigris nevű egykori kínai piac hasznosításáról, illetve annak megfenekléséről érdeklődött. Ugyanis a több mint 20 hektáros területre 2013-ban sport- és szabadidőközpontot terveztek.

Kocsis Máté sokak meglepetésére most „nagyszerű híreket” jelentett be a Sorsok Háza mögött lévő Józsefvárosi pályaudvar, illetve a volt kínai piac ügyében. Mint mondta, még az idén képekkel és részletes leírással számolnak be arról a „sok jó megállapodásról és döntésről”, amely megszületett.

Kocsis Máté közölte: az egész terület egy nagy sportfejlesztés lesz, s az ő szívének a zöldfelületű strand kialakításának lehetősége a legkedvesebb. – Fás, árnyas, ligetes, három-négy-öt medencés strandot képzeltünk el, amelyet egyaránt használhatnának az V., a VI., a VII., a VIII., a IX. és a X. kerületi családok. Már tárgyaltam is a Budapesti Gyógyfürdők és Hévizei Zrt. (BGYH) vezetőjével, aki szerint Józsefváros alatt is legalább olyan jó minőségű, akár gyógyfürdőzésre alkalmas vizek buzoghatnak, mint a városligeti Széchenyi fürdő környékén. Nem is kellene nagyon mélyre fúrnunk, csak előbb a pénzügyi forrást is meg kell találnunk hozzá – magyarázta a VIII. kerület polgármestere, aki szerint kifejezetten jó lenne, ha az egykori rozsdaövezet zöld lenne, s akárcsak a Kerepesi úti temető növényzete, az itteni is javítaná a levegőt.

A teljes cikket itt olvashatja!

Egyre kevesebben vagyunk

Nőtt a természetes fogyás 2017 első nyolc hónapjában, mivel az előző év azonos időszakához képest többen haltak meg és kevesebb gyerek született - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közlemény szerint idén január és augusztus között 60 164 gyermek jött világra, 376-tal, 0,6 százalékkal kevesebb mint tavaly. 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. Ennek figyelembevételével a születésszám az előző év azonos időszakához képest csak 0,2 százalékkal maradt el. Januárban 0,4, májusban 10 százalékkal emelkedett a születések száma, a többi hónapban kevesebb gyermek jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban. A szökőnaphatástól "megtisztított" februárt is figyelembe véve a legnagyobb, 4,8 százalékos csökkenés augusztusban következett be.

Az év első nyolc hónapjában 89 127-en haltak meg, ez 6,9 százalékos - a szökőnaphatást figyelembe véve 7,3 százalékos - emelkedést, 5736-tal több elhunytat jelent 2016 azonos időszakához képest. Január-februárban a halálesetek száma átlagosan 25 százalékkal emelkedett, március-májusban 3 százalékra mérséklődött, majd június-júliusban már átlagosan 2,1 százalékkal csökkent az elhunytak száma. Ezt követően augusztusban 1,5 százalékkal többen haltak meg, mint 2016 azonos időszakában. Az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan - most is a tetőző influenzajárvány állhatott.

A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának kismértékű csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január-augusztusi 22 851-gyel szemben 28 963 volt, ez 27 százalékos növekedést jelent.

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant. A 2017 első nyolc hónapjában megkötött 35 963 házasság 3 százalékkal, 1129-cel volt kevesebb az előző év azonos időszakánál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának csökkenése valamivel kisebb mértékű, 2,8 százalékos volt. A januári 1,9 százalékos és a júniusi 7,1 százalékos emelkedés után augusztusban is nőtt a frigyek száma, akkor 2,7 százalékkal. A többi hónapban kevesebben kötöttek házasságot, mint az előző év azonos hónapjaiban.

Idén augusztus végéig ezer lakosra 9,2 élveszületés és 13,7 halálozás jutott. Az előbbi változatlan maradt, az utóbbi 1 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,9 ezrelékponttal, 4,4 ezrelékre emelkedett. Az év első nyolc hónapjában ezer élveszületésre 3,6 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,5 ezrelékpontos csökkenés az előző év január-augusztushoz képest. A házasságkötési arányszám 5,5 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Készüljön a szezonra, oltasson influenza ellen!

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.10.25. 07:15

Az idei szezonra is 1,3 millió influenza-elleni védőoltást biztosít az állam a 60 évnél idősebbeknek, a krónikus betegeknek. Az oltóanyagot már ki is szállították a háziorvosoknak. A hírt kedden személyesen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelentette be egy nyolcadik kerületi háziorvosi rendelőben. A politikus nyilván azért érezte szükségét, hogy személyesen is kampányoljon az oltás mellett, mert tavaly az ingyenesen biztosított vakcináknak csak a fele fogyott el, miközben az előző szezonban (2016/2017) a szokásosnál több volt a vírusmutáció, így erős volt a járvány is.

Az influenza tekinthető a legsúlyosabb járványos megbetegedésnek, és közvetlen vagy közvetett módon évente mintegy félmillió ember halálát okozza világszerte. Az előző influenzaszezonokban hat-nyolcezerrel haltak meg többen az átlagosnál.

„Meggyőződésem, hogy sokkal kevesebben halnának meg influenzában és annak szövődményeiben, ha többen oltatnák be magukat időben” - jegyezte meg lapunknak Ócsai Lajos járványügyi szakértő. Szerinte a legveszélyesebbek az influenza vírus okozta szövődmények, egy-egy komolyabb eset ugyanis akár tüdő- vagy szívizom-gyulladássá is fajulhat, ami halálos kimenetelű lehet, különösen a 65 év felettiek körében. Ha valaki ugyanis az influenzás megbetegedés után kap egy bakteriális tüdőgyulladást, az lehet nagyon súlyos, akár halált is okozhat. De egy influenzafertőzés a szív- és érrendszeri betegeknél is okozhat súlyos szövődményeket – a láz például nagyon negatívan befolyásolja a vérnyomást. Cukorbetegség esetén pedig gyakrabban fordulhat elő diabéteszes kóma influenzás betegnél. Hozzátette: az állami térítésmentesen elérhető vakcina három komponensű oltás, aki hatékonyabb védelmet szeretne az a négy komponensűhöz recept ellenében a patikában juthat hozzá. Az ára körülbelül 3000 forint körül van. A négy komponensű oltás mindkét B vírus ellen véd. S az előző szezonokban is a B vírus okozott sok megbetegedést.