Nyilvános lesz a tao

Nyilvánosak a tao-pénzek, az erre vonatkozó adatokat ki kell adni - mondta ki a Kúria szerdán abban a perben, amelyet a Transparency International indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen.

A civilszervezet a cégek társasági adójából az állam által sportcélra átengedett - úgynevezett tao - pénzekkel kapcsolatos 2011 és 2016 közötti adatok kiadását kérte a két minisztériumtól. A civilszervezet szerint a tao-rendszer 2011-es létrehozása óta eltelt időben több mint 360 milliárd forint ment el ilyen támogatásokra.

Korábban az elsőfokú bíróság nem jogerősen elutasította a keresetet, a másodfokú bíróság azonban javarészt helyt adott annak, és jogerősen kötelezte a tárcákat a kért adatok nagy részének kiadására.

Az elsőfokú bíróság elutasító döntésében részben adótitokra hivatkozott, részben pedig arra, hogy a kért adatok nem közérdekűek, az átlátható költségvetési gazdálkodáshoz nem szükséges az egyes gazdálkodó szervezetekre lebontva kiadni az adatokat.

A másodfokú bíróság jogerős ítéletében ugyanakkor azzal érvelt, hogy az adótitok nem abszolút korlátja a közérdekű adatok kiadásának, a közpénzek felhasználásának minden formája nyilvános, és ezzel annak is számolnia kell, aki tao-pénzek formájában nyújt támogatást.

Erősebb a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog, mint az adótitok - mondta ki a másodfokú bíróság.

A másodfokú bíróság a keresetnek javarészt helyt adva csupán annyiban utasította el azt, hogy nem kötelezte az adatkezelőket a tao-pénzekkel kapcsolatos egyes céges adatok - így például az adózó székhelyének, adószámának, számlaszámának - kiadására.

Az alperes minisztériumok a jogerős ítélet ellen a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel.

A szerdai tárgyaláson ismertetett kérelmekben az alperesek a jogerős ítélet megsemmisítését, a kereset elutasítását és az elsőfokú ítélet jogerőre emelését kérték. Hivatkoztak többi között arra, hogy nem közérdekűek azok az adatok, amelyeknek a kiadását kéri a felperes, adótitkot sértene a kereset teljesítése, és a bíróság nem mérlegelhet a tekintetben, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát, vagy az adótitok védelmét részesíti-e előnyben.

A felperes ugyanakkor azt kérte a Kúriától, hogy ne csupán 2016-ig, hanem a kereset teljesítéséig terjedő későbbi időszakra is adják ki a kért adatokat.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmeket elutasította és a jogerős ítéletet helyben hagyta.

A Kúria szóbeli indoklása szerint az alaptörvény és több alkotmánybírósági határozat is kimondta: a közpénzek felhasználásának átláthatóságához kiemelkedő közérdek fűződik.

Közérdekű és ekként nyilvános minden adat, amely az állam által a költségvetés terhére nyújtott kedvezményre vonatkozik. A bíróságok pedig mérlegelhetik és gyakran mérlegelik is az egyes ügyekben, hogy az egymással versengő jogok közül melyiknek adnak elsőbbséget. Így történt ez ebben az ügyben is, amikor a bíróságok kimondták, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága előbbre való, mint az adótitok védelme. Az adótitok nem lehet abszolút akadálya a közérdekű adatok nyilvánosságának - fejtette ki a Kúria.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország vezetője a Kúria döntésének kihirdetését követően újságírók előtt nagy győzelemnek minősítette a civilszervezet számára a történteket. Mint mondta, ezzel a tao-rendszer első fél évtizedének leglényegesebb adatai nyilvánosságra kerülhetnek.

Fény derülhet arra, hogy milyen kirívó aránytalanságok vannak ebben a rendszerben. Egyes számítások szerint míg az átlagos sportegyesületek néhány millió forintot kapnak, addig egyes csapatoknak, például a Felcsútnak, vagy a Mezőkövesdnek ezerszer ennyi, milliárdos összegek jutnak. Az adatok megismerésével korrupciós jelenségek válhatnak láthatóvá, például, hogy van-e összefüggés a között, hogy egy cég jelentős tao-támogatásokat nyújt és hogy jól szerepel a közbeszerzéseken - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Ligeti Miklós elmondta, hogy az írásba foglalt ítélet kézhezvételét követő két héten belül ki kell adniuk az alpereseknek a kért adatokat, amire még idén sor kerülhet.

Szerző
2017.10.25 13:16
Frissítve: 2017.10.25 14:27

Márciusig kidőlt Harry Kane

Publikálás dátuma
2019.01.15 21:47
Fotó: AFP/Adrian Dennis
Fotó: /
Az angol Tottenham csapatának kulcsfontosságú meccseken kell majd nélkülöznie gólfelelősét.
Várhatóan csak március elején állhat újra edzésbe Harry Kane, aki a vasárnapi Tottenham-Manchester United bajnoki legvégén szenvedett bokasérülést. Az angol válogatott csatár, aki a szezonban már 20 találatnál jár, így minden bizonnyal lemarad a Dortmund elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő mindkét összecsapásáról. A 25 esztendős Kane emellett az angol Ligakupa elődöntőjének visszavágóját is kénytelen kívülről nézni (az első meccset a Tottenham 1-0-re megnyerte a Chelsea ellen).

Egy gárda első számú sztárjának sérülése sose jön jókor, de ez most különösen nem, hiszen a Premier League 3. helyén álló "Spurs" a következő hetekben egy másik támadóját is nélkülözi: a dél-koreai Son Heung-min éppen most utazott el az Ázsia-kupára.
2019.01.15 21:47

Gyorskorcsolya Eb-t rendezne Debrecen

Publikálás dátuma
2019.01.15 16:24
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang
Fotó: ANP / AFP/ Vincent Jannink
„Nyilván nem csak bennünk vetődik fel a kérdés: ilyen kiugróan sikeres szereplés után hol máshol lehetne a következő Eb, ha nem Magyarországon?” – tette fel a kérdést Schulek Csaba, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója kedden, amikor a hétvégi, holland rendezésű Eb-ről négy arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel hazatért magyar válogatott tagjai sajtónyilvános edzést tartottak a Gyakorló Jégcsarnokban. Schulek Csaba az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: a magyar szövetség elnöksége már jóvá is hagyta a pályázati szándékot, így sikeres magyar kandidálás esetén Debrecen lenne a 2020-as rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság helyszíne. 
„A nemzetközi szövetség számára az eredmények mellett kiváló ajánlólevélként szolgál a 2017-es, budapesti rendezésű világkupa is” – jelentette ki Schulek, aki szerint a 2020 januárjáig hátralévő egy év elegendő idő ahhoz, hogy Debrecen tökéletesen felkészüljön a rendezésre és a hollandokhoz hasonlóan nagyszerű házigazdának bizonyuljon.
A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott minden idők legeredményesebb Európa-bajnokságát zárta vasárnap Dordrechtben. A váltóban olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor megszerezte a sportág első magyar összetett Eb-címét, sőt, három arany- és két ezüstéremmel a kontinensbajnokság legeredményesebb versenyzője lett. A magyar csapat az éremtáblázat élén végzett. – Shaolin Sándor és az Eb-n két arany- és két ezüstérmet begyűjtött Shaoang egymás iránt érzett tisztelete, valamint kettejük „csapatmunkája” minden elismerést megérdemel – méltatta a testvéreket Schulek.
A gyorskorcsolyázók idénye február elején folytatódik a drezdai és torinói világkupaversenyekkel, majd március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.
Szerző
2019.01.15 16:24