Előfizetés

Első körben vesztett a veszélyes gyomirtó

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:40

Elhalasztották a szavazást az uniós tagállamok a valószínűleg rákkeltő glifozát gyomirtó szer további engedélyezéséről - értesült a Greenpeace. Az Európai Bizottság eredetileg a vegyszer újabb tízéves engedélyezését javasolta, de nem kapott kellő többséget a tagállamoktól. Magyarország a vegyszer további használatának támogatói között volt.

A glifozátról október 24-én szavazott az Európai Parlament. Az elfogadott javaslat a szer EU-s kivonását szorgalmazza, 5 év türelmi idővel.

Idén hivatalos európai polgári kezdeményezés (ECI) is indult a glifozát betiltásáért, amelyhez eddig több mint 1,3 millió uniós állampolgár csatlakozott.

Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Olaszország, Málta, Szlovénia és Svédország utasította el a javaslatot, míg Németország és Portugália tartózkodott. A többi uniós tagállam, köztük Magyarország is, támogatta a rákkeltéssel vádolt gyomirtó újabb 10 éves engedélyezését.

A Greenpeace egy friss kutatásra hivatkozva azt publikálta: az európai talajok 45 százaléka szennyezett a glifozát gyomirtóval vagy annak AMPA nevű bomlástermékével. A vizsgált minták 21 százaléka tartalmazott glifozátot, 42 százalék AMPA-t, 18 százalék pedig mindkettőt. A kutatók 317 mintát vettek 11 országban: Dániában, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Hollandiában, Franciaországban, Portugáliában, Németországban és Magyarországon is. A talajokban mért koncentrációk több esetben elérték 2 mg/kg-ot is. Ez a Greenpeace szerint ijesztően magas szint: mérgező a giliszták, hasznos gombák és baktériumok, és más fontos talajlakó élőlények számára.

A glifozátról
A glifozát világszerte és Magyarországon is a legelterjedtebb gyomirtó szer. Az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett vegyszert az ENSZ rákkutatási ügynöksége, az IARC „valószínűleg emberi rákkeltő anyagként” sorolta be. Az európai hatóságok ennek ellenére nem követték ezt a besorolást. Mint később kiderült, ezen hatóságok álláspontját megalapozó tanulmányok nagy mértékben szó szerint lemásolták a Monsanto óriásvállalat dokumentumait. A napokban bemutatott átfogó tanulmány szerint az európai talajok 45 százaléka szennyezett a glifozáttal vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre. A vizsgálat szerint a magyar talajok is szennyezettek.

Magyar kutató fedezett fel egy új békafajt

Publikálás dátuma
2017.10.25. 07:17

A Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőből került elő egy, a tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafaj. A most leírt faj a Phyllodytes amadoi nevet kapta. Mindössze 2 centiméter hosszúra nő, és kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő.

Eltűnőben a zöld szarka

Publikálás dátuma
2017.10.21. 07:14

Az indonézek annyira szeretik az énekesmadarak hangját, hogy tömegesen fogják be őket, sőt még országos dalversenyeket is rendeznek számukra. Így a jávai hegyek esőerdő borította lejtői elcsendesedtek, az egyik jellegzetes madár, a jávai zöld szarka évek óta csak fogságban látható, hallható.