koncert;Pat Metheny;Get Closer;Jan Garbarek;Gipsy Kings;

2017-10-26 07:49:00

Közelebb a minőségi zenével

Pat Metheny, Jan Garbarek és a Gipsy Kings is fellép a Get Closer-koncerteken.

Alig három év alatt, szinte észrevétlenül emelkedett a legfontosabb hazai koncertirodák sorába a Get Closer. Most különleges akusztikus sorozatot indítanak a városmajori Barabás Villában, de 2018-as terveik listája is impozáns.

Kleb Attila fotói - Lalo Zanelli

Kleb Attila fotói - Lalo Zanelli

A Get Closer (Közelebb hoz) nevű koncertügynökség alapítója az elismert fotográfus, Kleb Attila, akinek 1986-os pályakezdése óta – napi- és hetilapos, magazinos munkák mellett – számos önálló kiállítása volt itthon és külföldön. A zenerajongást és a szenvedélyes lemezgyűjtést gyerekkorából hozta magával, s ez csak erősödött, amikor 1986 és 1991 között, az MTI fotósaként az összes világsztár magyarországi koncertjét közvetlen közelről ő fényképezhette. Tíz évvel ezelőtt (már szabadúszó fotósként) lecsapott a lehetőségre, s átvette egy kis hanglemezbolt működtetését a Déli pályaudvar közelében. Bár a CD-kiadás mélyrepülése miatt a boltot néhány év után be kellett zárni, igényes kínálatuk elismerést szerzett, főleg a dzsessz, a népzene és a világzene kedvelői, illetve az aktív muzsikusok körében. Ezután (főleg külföldön) összművészeti programokat szervezett, ahol a képzőművészetet, a fotóművészetet és a zenét igyekezett közös nevezőre hozni.

Ron Carter

Ron Carter

„2014-ben minden tapasztalat nélkül vágtunk bele a koncertrendezésbe, mert úgy éreztük: van egy rés, ahová be lehetne törni” – meséli Kleb Attila. „A nyolcvanas-kilencvenes években a dzsessz nagy sztárjai, Miles Davis vagy Pat Metheny még tízezres tömeg előtt koncerteztek Budapesten. Mostanra ez a jelentős rajongótábor megfogyatkozott, de nem hittem el, hogy ilyen kaliberű művészek csak néhány száz embert érdekelnek, és hogy a fiatalokat nem lehet megszólítani, s elhozni a dzsesszkoncertekre.” Az eltelt idő igazolta Kleb várakozásait: koncertirodájának „törzshelye” a 660 férőhelyes MOM Kulturális Központ lett, ahol évente már saját fesztivált is rendeznek. A nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényeket (Cseh Tamás emlékkoncertek, Pat Metheny, Chick Corea, Macy Gray stb.) pedig a szomszédos MOMSportba hozzák, ahová több mint kétezren férnek be, s bár az akusztikája nem tökéletes, Kleb szerint szépen körbefüggönyözhető, s ezáltal valamennyire intim tér teremthető.

Ernesto Simpson

Ernesto Simpson

A Get Closer a napokban tette közzé 2018-as terveit. A Cseh Tamás emlékest és a saját fesztivál mellett kiemelkedik a szaxofonos Joshua Redman, a trombitás Nicholas Payton, valamint Lizz Wright énekesnő, Roberto Fonseca zongorista, a legendás Jan Garbarek és a Gipsy Kings meghívása. A lengyel államiság centenáriuma miatt egész évben fókuszban lesznek a lengyel dzsessz kiválóságai is.

Az akusztikus sorozat
A most induló új Get Closer-szériát az alapító lánya, Kleb Zsófia és Jobbágy Bence, a Muriel zenekar gitárosa találta ki. A koncepció lényege, hogy a Barabás Villában (ahová legfeljebb 130 fős közönség fér be) a popzenei szcéna leginnovatívabb előadói közvetlen közelről, mindössze 40 centis dobogóról zenélnek. A produkciónak interaktívnak kell lennie; fontos, hogy a zenészek végig kommunikáljanak a közönséggel. A mai nyitóesten az Anna and The Barbies trió-felállásban játszik, novemberben Jamie Winchester, december Bye Alex, januárban Laár András és Bornai Tibor duója következik.