Aszúba fullad Tokaj-Hegyalja - Sokan tönkremehetnek

Publikálás dátuma
2017.10.27. 07:00
Minőség - Ilyen aszútermés hétévente fordul elő, ezért is érthetetlen ami történik - Népszava fotó/Szalmás Péter
Már az értékes szőlőt sem veszik át a kisebb gazdáktól Tokaj-Hegyalján, sokan tönkremehetnek. Az állam eközben arra készül, hogy megkönnyítse a világörökségi területek felvásárlását.

A tokaji kistermelők legjegesebb félelmei látszanak igazolódni: a kormány a héten törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint az államnak elővásárlási jogot biztosítanának a világörökségi helyszíneken. Ez erősíti az itteniek aggályait, miszerint az állami kézben lévő Grand Tokaj Zrt. azért nem vásárolja fel tőlük immár az aszút sem, mert el akarják lehetetleníti a félhektáros gazdákat, hogy aztán előbb az állam, majd később annak kegyeltjei olcsón jussanak hozzá az itteni földekhez.

A törvényjavaslatot október 24-i keltezéssel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, s előadóként az a Lázár János kancelláriaminiszter jegyzi, aki civilben másfél hektáros mádi szőlőt birtokol. A beadványban arra hivatkoznak, hogy a világörökségi státusz a terület számára önmagában nem biztosít védelmet, ezt a nemzetközi és a nemzeti jogszabályoknak együttesen kell garantálniuk. Az általunk megkérdezett tokajiak közül többen is megjegyezték: érdekes, hogy 1985 óta éppen most kell ezt a védelmet biztosítani. Magyarország ekkor csatlakozott ugyanis a Világörökség Egyezményhez, s jelenleg nyolc ilyen helyszínnel büszkélkedhetünk: köztük van a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék is. A kormány jó szándékát földügyekkel foglakozó szakértők szerint némileg „árnyalja”, hogy hiába szerepel a Fidesz új földtörvényében is az állam elővásárlási joga, ez a kormány privatizálta messze a legtöbb állami födet a rendszerváltás óta.

Gazdálkodók panaszai
A magyar állam a Tokaj Kereskedőházat azért hozta létre, hogy a termelőktől felvásárolja a termést és az abból készült bort értékesítse. A rendszerváltozás körül még 4000 család termelt szőlőt a térségben, mára számuk ezer körülire csökkent. Tavaly a Tokaj Kereskedőház Zrt. neve Grand Tokaj Zrt.-re változott, az állami tulajdonú vállalat azonban továbbra is a térség legnagyobb felvásárlója, ármeghatározó szerepe van, döntései az egész térségre kihatnak. Az utóbbi harminc évben nem sikerült biztosítani a világhírű tokaji bor rangjához méltó felvásárlási körülményeket, egy-két év kivételével nyereség nélkül termeltek a kistermelők – foglalta össze a kisebb gazdálkodók panaszait Köteles László, Komlóska polgármestere.

A Népszava írt elsőként arról, hogy bajba kerültek a tokaji kistermelők, mert az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. hetven-nyolcvan, de akadt, hogy csak tíz forintért akarta átvenni a zempléni minősítésű szőlő kilóját, miközben a Hegyközségi Tanács hivatalos számításai szerint egy kiló szőlő előállításának költsége nagyjából 110 forint. A rendkívül alacsony felvásárlási ár így nemhogy hasznot hozna, hanem még a kapálás, metszés, vegyszerezés költségeit sem fedezi. A korábbi 1270 termelő helyett az idén csak ezerrel kötött felvásárlási szerződést az állami tulajdonú kereskedőház, emiatt sokan hoppon maradtak.

Az idei termés kimagasló, a jó időjárásnak köszönhetően magas arányban aszúsodtak a szemek, ami nem minden évben mondható el. Tokaj-hegyalján úgy tartják, hogy ilyen aszútermés nagyjából hétévente fordul elő, ezért is érthetetlen, miért nem veszi át több száz gazdálkodótól az ötvenöt-hetven cukorfokos, kínkeservvel leszemezett aszút az állami cég.

A kistermelőket képviselő Köteles László, Komlóska polgármestere szerint azért lehetetlenítik el alacsony felvásárlási árakkal a termelőket, hogy elkeseredésükben minél többen meg akarjanak szabadulni az ültetvényektől. Ezt megerősíti, hogy Tolcsva és Olaszliszka könyékén az utóbbi hónapokban sorra jelentkeztek a hegybíróknál azok, akik eladnák az ültetvényeiket, s abbahagyják a szőlőművelést.

Az alacsony szőlőfelvásárlási árak miatt sok kistermelő abban reménykedett, hogy majd az aszú eladása kihúzza a bajból, ennek kilójáért ugyanis akár 2000-2500 forintot is kaphatnak. Egy ideig a környékbeli nagyobb borászatok – a Dereszla, a Degenfeld, a Royal Tokaji Zrt. és a Hegyalja Borház – fel is vásárolta az aszút, ám a tárolókapacitások hamar megteltek, a felvásárlás befejeződött. A Grand Tokaj Zrt. még átvesz ugyan aszút, de elsősorban azoktól, akikkel szerződött, s hektáronként legfeljebb három mázsányit.

Mészáros-érdekeltség Tokaj vidékén is
A Közbeszerzési Hatóság adatbázisába csütörtökön feltöltött tájékoztató szerint a Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában álló Euró Generál Zrt. építhet meg egy 3 ezer négyzetméteres, teljesen új borászati üzemet 1,7 milliárd forintért. Az Euró Generál a közbeszerzést a „Fidesz-keltetőként” ismert Bibó-szakkollégium felújítását is végző, Penta Kft.-vel közösen nyerte el. A Mészáros-érdekeltségnek nem ez az első Tokaj környéki közpénzes beruházása. Az elsőt még augusztus végén kapták meg: ugyanazon a helyrajzi számon egy borászati beszerzési központot fognak felhúzni, 384 millió forintért - írja a Magyar Nemzet.

Kerestük a Grand Tokaj Zrt.-t, azt tudakolva, mi az oka, hogy nem veszik át a máskor oly értékes aszút, de nem reagáltak. Megtudtuk: Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Demeter Ervin kormánymegbízott ezen a héten szerdán találkozott a világörökségi települések polgármestereivel, s azon túl, hogy megtekintették a Grand Tokaj Zrt. újonnan elkészült palackozóját – miként arról az egyik polgármester a közösségi oldalán beszámolt – szóba kerültek a tokaji aszú felvásárlásának nehézségei is. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa pedig csütörtökön arról értesítette a gazdálkodókat: írják össze, mennyi aszút nem tudtak eddig eladni. Ez a regisztráció legalábbis felkelti a reményt, hogy nem marad minden szem aszú a termelők nyakán, ám az továbbra is kérdéses, hogy milyen áron és mekkora mennyiséget vásárol majd meg tőlük – ha egyáltalán – az állami kereskedőház. Az utóbbi hetek tapasztalatainak birtokában ezzel kapcsolatban „nagyot” Tokaj-hegyalján már senki nem mer álmodni.

A tokaji borvidék gondjainak megoldására tett javaslat
1. Az állam ne csak kötelezettségeket rójon a termelőkre, hanem biztosítsa e világhírű hungarikum tisztességes felvásárlási feltételeit, időben, s lehetőleg több évre kössenek szerződést a termelőkkel.
2. Alakítsanak ki védőárat, ami alatt a tokaji borvidéken nem lehet szőlőt felvásárolni. Ez igazodjon az évjárat minőségéhez, az állam pedig biztosítson elég pénzt az átvételre.
3. A Grand Tokaj Zrt. se politikai, se személyes okokból ne zárjon ki senkit a felvásárlás lehetőségéből, ha a szőlő egyébként megfelel a minőségi elvárásoknak.
4. Mivel a védett seregélyek az utóbbi években rendkívüli károkat okoztak, a kistermelők azt kérték, hogy az állam nyújtson segítséget a gazdák számára a riasztóeszközök beszerzésére, a madarak okozta károkat pedig térítsék meg. Felvetették: felül kell vizsgálni, hogy a túlszaporodott seregélyállomány védettsége egyáltalán indokolt-e.Szerző

Dúró Dóra: Felőlem akár Terry Black is szavazhat ránk

Publikálás dátuma
2017.10.26. 21:04
Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője beszédet mond a párt ünnepi rendezvényén a VIII. kerületi Corvin közben az 1956-os
Úgy látszik, cukiságból is megárt a sok. A jobbikos Dúró Dóra igyekszik megmagyarázni, miért mondta, hogy örülne, ha melegek is pártjára szavaznának.

Ha valakinek ilyen a szexuális irányultsága, de úgy érzi, hogy a Jobbik képviseli az ő érdekeit, akkor örülnek neki, ha rájuk szavaz – ahogyan a Népszava is megírta, újságírói kérdésre ezt mondta szerdai tájékoztatóján a melegekről Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője.

A jobbikos politikus csütörtökön Facebook-bejegyzést szentelt a témának, amit szerkesztőségünknek is elküldött. Szerinte az MTI csúsztatott, ráadásul a „Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Echo TV rosszindulatú kérdésére adott” válasza külön hírként jelent meg a sajtóban, miközben a tájékoztatót másról tartotta.

Minden magyar állampolgárt szeretnénk képviselni, és azokat várjuk szavazótáborunkba, akik azonosulni tudnak a Jobbik értékrendjével – Dúró Dóra hangsúlyozza, hogy ezt válaszolta a „provokatív” kérdésre. Szóval: „felőlem akár Terry Black vagy Orbán Viktor is szavazhat a Jobbikra, attól még megvan a véleményem róluk”.

Itt jegyezzük meg, hogy a tájékoztatóról készült felvétel szerint az MTI pontosan idézett: Dúró valóban azt mondta, hogy örülne, ha a melegek – amennyiben úgy ítélik meg, a Jobbik képviseli az érdekeiket – pártjára szavaznának.

A jobbikos képviselő most szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy nem támogatja a „homoszexuálisok házasságkötését” és bejegyzett élettársi viszonyuk regisztrálását, vagy például azt sem, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe. Betiltaná a szerinte „tömeges garázdaságot megvalósító” Pride-ot is, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő mozikból kitiltaná a „homoszexuális propagandát”. A magyarság felemelkedésének biztosítását abban látja, ha férfiak és nők szabad elhatározásán alapuló házasságokba születnek gyermekek.

Ezzel együtt van némi pikantériája annak, hogy Dúró Dóra bejegyzésében Orbán Viktor mellett éppen Terry Black nevét említi. Hisz – a kormánypárti sajtó élénk érdeklődését kiváltva – éppen Terry Black állította azt, hogy Vona Gábornak, a Jobbik elnökének „homoszexuális kapcsolatai” voltak.

Szerző

Kormányinfó szokatlan időpontban, bérígéretekkel

Publikálás dátuma
2017.10.26. 20:40
A kép az október 19-én tartott tájékoztatón készült - MTI Fotó: Máthé Zoltán
Délután öt órára volt meghirdetve a 102. Kormányinfó, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán szóvivő csak hat óra után pár perccel jelent meg a pulpitusnál. Az indoklás szerint hosszúra nyúlik a délben elkezdődött kormányülés, olyannyira, hogy a tájékoztató végén Lázár még vissza is tér oda. 

A szokatlan időpont mintha kicsit kibillentette volna a minisztert szokásos flottságából, mert némiképp akadozva kezdett be a "tájékoztatásba", ám amikor rátért a szokásos sorosozásra, belelendült, már ment a beszéd, mint a karikacsapás.

Van-e Soros terv? 

Lázár szerint ehhez kétség sem fér, de a bizonyítékokat még gyűjtik - nagyjából így foglalható össze a "tájékoztató" első negyedórája. A beszéd egyik epizódja különösen izgalmas volt, amikor a miniszter arról beszélt, hogy egy illető miként vásárolt meg újságírókat, illetve médiafelületeket. Ám hamarosan kiderült, nem Mészárosról vagy Vajnáról van szó, hanem Sorosról. 

Ígéretek, ígéretek, ígéretek

November 1-jén nagy bérfejlesztés indul az egészségügyben, ennek érdekében jogszabályt is módosítanak - jelzi a miniszter, hogy nekik semmi sem drága, ha az egészségügyről van szó.  Ez 98 ezer ember számára jelent béremelést - teszi hozzá Lázár János, szavai szerint novemberben 100 ezer forintos béremelésre lehet számítani. Minderre, akárcsak a nyugdíjasoknak tett ígéretek/gesztusok esetében a szárnyaló gazdaság miatt van lehetőség, megvan a béremelés fedezete. A pénz nagyon jó helyre kerül - örül velünk együtt Lázár. Az egészségügyi dolgozók béremelése mellett 56 milliárd forintot hagytak jóvá a kórházak 30 napon túli adósságrendezésére. ( hogy ők is örüljenek)

(olvasnivaló: A magyar nyugdíjvagyon a legkisebb és Megbillenhet a magyar gazdaság )

 Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

November 1-től jön létre, ezzel elindul az elektronikus ügyintézés, minden adat egy helyre kerül - mondja a miniszter. Ezt azután összekötik majd az elektronikus személyikkel. Budapestet négy egészségügyi ellátási területre osztják fel, az ehhez kapcsolódó fejlesztések 700 milliárdba kerülnek, a dél-budai kórház fejlesztése 150 milliárdot emészt fel.  

Melldöngetés

Nem pusztán a magyar gazdaság szárnyalása köszönhető a Fidesz-kormánynak, de soha nem látott mélységbe süllyedt a magyar munkanélküliség, elérhető távolságba került a teljes foglalkoztatottság - mondja büszkén a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd tovább fényezve a glóriát, hozzáteszi: 4450000 embernek van ma munkája Magyarországon.

(olvasnivaló: Életstratégia lett a kivándorlás )

A sajtószabadság csimborasszója, ismét kérdezhetnek az újságírók

Az Origoé az első lehetőség, a válaszból kiderül, a kormány nem foglalkozik Marton László ügyével. 

Szerző
Témák
kormányinfó