"Másállapot a szülészeten" - Videó a flashmobról

Publikálás dátuma
2017.10.26. 19:09
Forrás: Mese Habbal/Facebook
Az EMMI épülete előtt tartották meg a Mese habbal c. villámcsődületet Budapesten, ( ugyanebben az időben Baján és Szegeden is zajlott flaschmob)  azt jelezve, hogy elég volt az üres szavakból, elszállt ígértekből! 

A közösségi portálon megjelent toborzó szerint:  

Gyere el, és fújj buborékot velünk az EMMI előtt, ha neked is fontos, hogy

- megszülessen az ambuláns szülést rendező július 1-re ígért rendeletmódosítás.
Ne kelljen egy anyának se harcolni azért, hogy a szülést követően 24 órán belül hazamehessen a babájával.

- elkészüljön a május 31-re ígért előterjesztés az anya- és bababarát ellátás országos bevezetéséről.
A legjobb életkezdetet a korszerű ajánlásokon alapuló, az anyákat babáiktól el nem választó, nőközpontú ellátás szolgálja.

- mihamarabb legyen korszerű országos szülészeti irányelvünk, melynek betartását folyamatosan ellenőrzik.
A szülészeti ellátás kiszámíthatatlansága a nőket kiszolgáltatott helyzetbe sodorja.

Üdvözöljük, hogy egyre nagyobb figyelmet kap a szülés, születés témája, de kiállunk annak fontossága mellett, hogy a szakmai és kormányzati döntéshozók a nők valós bevonásával, tettekkel is mihamarabb erősítsék meg azt, hogy számít nekik a szülés ügye, a nők pozitív szülésélménye.

A kipukkadó buborékok számunkra azt jelképezik majd, hogy nem valósulnak meg a gyakorlatban a nők kérései, a tapasztalataikon alapuló követeléseik.

Ha úgy érzed, üzennél az EMMI-nek a meg nem valósult vágyaiddal, elképzeléseiddel, az elmaradt pozitív változásokkal kapcsolatban, hozd el az üzeneted. A helyszínen összegyűjtjük, és az eseményt követően átadjuk a minisztérium képviselőjének.

 

Szerző

Szeles, esős lesz az utolsó októberi hétvége

Publikálás dátuma
2017.10.26. 18:43
Illusztráció/Shutterstock
Az utolsó októberi hétvégén is egyre kevesebb helyen várhatók 15 fok körüli maximumok, ráadásul többfelé erős, néhol viharos lesz a szél, s többször várható eső is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből. Pénteken eleinte északon helyenként, majd a déli óráktól egyre többfelé alakul ki eső, zápor, a Dunántúlon néhol zivatar is lehet. Többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél. Hajnalban 5-11, napközben  13-19 fok között alakul a hőmérséklet. 

Szombaton is sokfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, de csak elszórtan várható eső és hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A minimumhőmérséklet általában 3-8 fok között alakul, de a szélvédett helyeken kissé hidegebb lehet. Napközben 10-15 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap ismét sokfelé várható eső, zápor és délutántól nagy területen viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 4-9 fok lehet. A nappali maximumok többnyire 9-14 fok között alakulnak, délnyugaton lehet egy-két fokkal melegebb - olvasható az előrejelzésben.

Szerző
Témák
időjárás

A Tárki szerint folytatódik a kormánypártok erősödése

A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. októberi kutatásának adatai szerint ősszel is folytatódott a Fidesz-KDNP elmúlt bő két évét jellemző erősödés, míg az ellenzéki pártok népszerűsége lényegében stagnál.

Az intézet honlapján csütörtökön közzétett adatokból kiderül: a Tárki legutóbbi, júliusi kutatása óta folytatódott a 2015 nyarától megfigyelhető trend, amely alapvetően a kormánypártok erősödésével és az ellenzéki pártok stagnálásával vagy enyhe gyengülésével jellemezhető. Hangsúlyozták: a migrációs hullám két évvel ezelőtti csúcsához képest, ingadozások mellett ugyan, de a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül 17 százalékponttal, a pártválasztók körében pedig 20 százalékponttal növelte táborát 2015 júliusa és 2017 októbere között. A kormánypártok nem annyira az ellenzéki pártok támogatóinak elcsábításával erősödnek, mint inkább a bizonytalanok közül, hiszen a Fideszen kívüli összes párt népszerűsége lényegében változatlan vagy csak kismértékű gyengülésük figyelhető meg - fűzték hozzá.

Az elmúlt negyedévre kitérve közölték: a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP tábora a júliusi 35 százalék után 39 százalékra, a pártválasztók között pedig 55 százalékról 59 százalékra nőtt. A továbbra is második Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül lényegében nem változott, júliusban 11, októberben pedig 10 százalék volt, míg a pártválasztóknál 17 százalék után 15 százalékon áll. Hasonlóan változatlan a harmadik MSZP támogatottsága is, a teljes népességet tekintve a nyári 7 százalék után ősszel 8 százalékon, a pártválasztóknál pedig 11 százalék után 12 százalékon állnak a szocialisták.

Azt írták, a többi ellenzéki pártnál is ugyanez a mozdulatlanság jellemezte az elmúlt negyedévet: a Demokratikus Koalíció (DK) a teljes népességen belül júliusban és októberben egyaránt 3 százalékot, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 5 százalékot ért el. Az LMP a teljes népességen belül 2 százalék után jelenleg 3 százalékon áll, a pártválasztók körében pedig 3 százalék után 4 százalékon. Az Együtt mindkét hónapban 1 százalékot ért el a teljes népesség és a pártválasztók között is, a Párbeszéd tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot a teljes népességben belül, a pártválasztók között pedig a júliusi 1 százalék alá süllyedt októberre. A Momentum szavazótábora a teljes népességen belül 2 százalékról 1 százalékra, a pártválasztók körében pedig 3 százalékról 2 százalékra változott.

A Tárki tudatta azt is: az elmúlt negyedévben a pártot nem választók aránya sem változott érdemben, júliusban és októberben is egyaránt a választók bő harmada, 36 illetve 34 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártok közül, vagy nem nevezte meg választott pártját. Az adatfelvételt október 13-21. között készítették 1017 ember személyes megkérdezésével. A véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

Szerző