Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését

Publikálás dátuma
2017.10.27. 16:12
A kép illusztráció. FOTÓ: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO
Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését az ukrán oktatási törvény miatt - írta az Origo pénteken.

A cikk szerint december 6-án hívták volna össze a NATO-Ukrajna Bizottságot a NATO külügyminiszteri szintű találkozója alkalmából, Magyarország azonban megvétózta a tárgyalásokat. A lap szerint a döntés mögött az ukrán oktatási törvény van, amely ellen Magyarország eddig is "határozottan tiltakozott és ezután is tiltakozni fog".

A bizottság Ukrajnának nagyon fontos, hiszen ez mutatja a nyugati országok támogatását Ukrajna felé az Oroszországgal szembeni konfliktusban, ráadásul Ukrajna a NATO tagja akar lenni, így ez a bizottság létfontosságú számára. "Ezért óriási csapás Ukrajnának a magyar vétó" - áll a cikkben.

Az Origo cikke emlékeztet: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször elmondta, hogy az ukrán oktatási törvény csökkenti a kisebbségek jogait, elveszi ötödik osztálytól az anyanyelven tanulás jogát, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart, és amíg Ukrajna nem helyezi hatályon kívül a törvénynek ezt a részét, addig a magyar diplomácia minden nemzetközi fórumon blokkolni fogja az Ukrajna számára fontos ügyeket.

Szerző

Soros György: a gyűlölet szítása veszélyes fegyver

Publikálás dátuma
2017.10.27. 13:35
Soros György Brüsszelben. FOTÓ: OLIVIER HOSLET / EPA / POOL / ANADOLU AGENCY
Soros György Gondolatok Vásárhelyi Miklósról című cikkét az Élet és Irodalom közölte.

Soros György egy rövid történelmi visszetekintés után így ír Vásárhelyi tevékenységéről:

Vásárhelyi Miklós a tettek ember volt, aki velem együtt tudta, hogy a szabadságot sosem adják ingyen. Az ő vezetésével működő magyar Soros-alapítvány a Nyílt Társadalom Alapítványok legeredményesebb időszaka volt 1985 után. Százak kaptak öszöndíjat, megújult az egyetemi oktatás, modernizálódtak a kórházak, az ő tevékenysége nyomán jutott ultrahang-, röntgen-, CT-berendezésekhez a magyar egészségügy. Ő vezette be az oktatást az egyetemi szakkollégiumokban is.

Az elmúlt évtizedekben az alapítvány közel 100 milliárd forintot költött oktatásra, egészségügyre, a romák helyzetének javítására. Ezeket a programokat Vásárhelyi Miklós indította el Magyarországon.

Bosszú nélküli történelemi igazságot akart, végre békét, hazugság nélküli tudást a múltról. Ő tette sírba a kommunizmust, amikor Nagy Imrét temette el. 1989-ben sokadszor is megadatott neki, hogy új irányt mutasson a történelemnek.

A cikk végén így összegez Soros György:

Ha ma élne, ma sem adná föl a reményt: tudná, hogy a sors mindig új esélyt kínál. A jövő nem az úszítóké: a gyűlölet nem közösséget, csak megkeseredett, egymásban is ellenséget látó, önmagukkal is békétlen embereket teremt. A gyűlölet szítása pedig veszélyes fegyver: egy idő után a gyűlölet mindig a gyűlöletkeltők ellen fordul. Gyűlöletből nem a jövő, csak hazug múlt építhető. Nem innen vezet az út abba a jobb, igazabb, szabadabb, emberibb világba, amiért Vásárhelyi Miklós olyan sokszor, látszólag reménytelen helyzetben is, olyan sokat tett.

Szerző

Ballisztikus rakétákat tesztelt Oroszország

Négy ballisztikus rakétát indított el főparancsnoki minőségében Vlagyimir Putyin elnök az orosz hadászati nukleáris erők hármasának irányítási gyakorlata keretében - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

A gyakorlatot, amelyben az orosz hadászati nukleáris erők, az Északi és a Csendes-óceáni Flotta és az orosz légi és űrerők nagy hatótávolságú repülőinek együttműködését tesztelték, csütörtök este tartották meg.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az északnyugat-oroszországi Arhangelszk közelében található pleszecki űrrepülőtérről Topol típusú interkontinentális rakétákat lőttek ki a távol-keleti Kamcsatkán található kurai gyakorlótérre.

A Csendes-óceáni Flotta egyik nukleáris tengeralattjárójáról két ballisztikus rakétával az Ohotszki-tengerről az Arhangelszk közelében lévő Csizsa gyakorlóteret, az Északi Flotta egyik nukleáris tengeralattjárójáról pedig egy ballisztikus rakétával Kurát vették célba.

A hadászati légierő Ukrainka, Engels és Sajkovka bázisáról felszállt Tu-160-as, Tu-95-MSZ és Tu-22M3-as típusú gépeiről manőverező robotrepülőgépeket indítottak Kurára, valamint a Komi Köztársaságban lévő Pemboj és a kazahsztáni Tyerekta gyakorlóterekre.

A védelmi tárca sikeresnek minősítette a hadgyakorlatot, és az összes célpont megsemmisítéséről számolt be.

Szerző