Kiderült: Farkas Flórián az atomtitoknál is fontosabb

Publikálás dátuma
2017.10.28 18:19
Fotók: Vajda József, Népszava
Mókás kongresszust tartott Szolnokon a Lungo Drom. Farkas Flórián szervezete mindent elkövetett, hogy a Fidesz holdudvarán kívüli sajtóvilágot távol tartsa az eseménytől.

A tiszaligeti sportcsarnokot kordonként szolgáló sárga szalagokkal vették körül. Szombat reggel, bő két órával a 11 órás kezdés előtt a bejáratig eljutottunk, de onnan már tapodtat se tovább. Közölték velünk, hogy kizárólag akkor mehetünk be, ha rajta vagyunk a „listán”. Természetesen nem voltunk rajta. Szerkesztőségünk – más lapokhoz hasonlóan – meghívót se kapott.
A beengedést intéző férfival kedélyesen összetegeződtünk. Kértem, hogy legalább annyit áruljon el, hány név szerepel a sajtólistán.
– Nyolc.
– És hány küldött van?
– 2900. De ez volt az utolsó kérdésed.
– Azt nem hiszem.
– Jó, de akkor a többit ne nekem tedd föl.
Felbukkant a „rend és biztonság” legfőbb őre, Csóka János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője is. Megerősítette, hogy csak azok az újságírók nyerhetnek bebocsátást, akik regisztráltak.
– Hol lehetett regisztrálni?
– Nem tudom. Gondolom, a médiafelelősnél.
– Ki a médiafelelős?
– Nem tudom. Valamilyen Gábor…
– Semmi gond, akkor regisztrálunk most.
– Most már nem lehet.

Csóka János megmutatta a területfoglalási engedélyt, azzal a felszólítással, hogy hagyjuk el a sárga szalaggal lezárt részt. Megjegyzésünkre, hogy úgy tesznek, mintha az atomtitkot őriznék, valaki visszaszólt: „ez még annál is fontosabb”. Szavainak nyomatékot adva az illető szigorú arccal bólintott, és ekkor felrémlett bennünk a szörnyű gyanú, hogy talán nem is viccel.

Jobb híján próbáltuk legalább a rendezvény programját elkérni. A válasz: nincs program. Ki fog felszólalni? Nem tudjuk.

A kordonoknál már a buszok fogadására készültek, tucatjával nyüzsögtek a szervezők. „A megyei vezetők szállnak le elsőként, aztán a többiek, a vezető megmondja, ki az ő embere. Ha valaki nincs rajta a listán, nem jöhet be, hiába az ő embere” – magyarázta egy idősebb férfi a keze alá rendelt, feszülten figyelő fiataloknak. „Se sajtó, se média! Ez a lényeg!” – hallatszott egy nem kevésbé fontos instrukció.

A sorra érkező újságírókat és tévéstábokat már egy oldalsó kapuhoz irányították, ahol ugyanazt a hercehurcát eljátszották velük, amit a Népszavával. Senkit sem engedtek be.

Egymás után gördültek be a buszok az ország minden pontjáról. A küldötteknek jól a fejükbe verték, hogy a sajtóval tilos szóba állni. Honnan jöttek? – kérdeztük. Sehonnan! – csattant fel egy szőkített hajú asszony, és már terelte is odébb az övéit, nehogy bajuk essen. Mások összepréselt szájjal tudomást sem vettek a kérdésről, vagy úgy viselkedtek, mint akik nem is értik, milyen problémák lehetnének a súlyos gazdasági visszaélések gyanújába keveredett Farkas Flóriánnal. „Ünnepelni jöttünk!” – utasította rendre a kellemetlenkedő újságírókat egy vékony dongájú, bajszos férfi.

Minél nagyobb lett a népsűrűség, Csóka János annál feszültebben intézkedett. Az ORÖ egy másik képviselője nem izgatta magát, elégedetten mosolygott: „Látjátok, bármit lehet mondani meg írni a Flóriról, azért csak jönnek a buszok!”

A szervezők Mága Zoltán és zenekara kisbusza számára kértek helyet, a hozzáértők Nagy Grófót és családját látták kiszállni.egy autóból. Farkas Flórián elsötétített üvegű fekete kocsival érkezett, majd egy mikrobusszal befutott Balog Zoltán miniszter is. Jelen felállásban – Orbán Viktor miniszterelnök után – ő a második számú politikai mentora a Lungo Drom elnökének.

Zárultak az ajtók, kezdődött a kongresszus. Ellentüntetés nem zavarta meg a rendezvényt.

Balog és a tiszta kéz

Az emberi erőforrások minisztere nagyra értékeli a Lungo Drom munkáját, mert a szervezet mindig szót emelt a magyarországi cigányságért és „képviselte őket” – számolt be Balog Zoltán kongresszusi beszédéről az MTI. A miniszter kijelentette: Magyarország csak akkor léphet igazán előre, ha minden polgára, köztük a cigányok is, előre tudnak lépni. A kongresszuson együttműködési nyilatkozatot írt alá a minisztérium nevében Balog Zoltán és Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke.

Balog Zoltán azt mondta: Farkas Flórián az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy „botránymentes” éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök – közölte a miniszter.

Elmondta: szabálytalanság esetén eljár, vizsgálatot indít, ha kell, feljelentést is tesz, mert „tiszta kézzel lehet csak részt venni” a romapolitikában. Hangsúlyozta, hogy akit viszont alaptalanul vádolnak, azt megvédik.Tölgyessy Péter: kiderül, hogy negyedszerre is a rossz oldalra állt-e az ország

Publikálás dátuma
2019.02.20 21:32
Fotók: Vajda József
A rendszerváltásban tevékenyen részt vevő egykori politikus szerint Orbán révén - a két világháború és a hidegháború után - ismét szembekerültünk a Nyugattal, és óriási árat fizethetünk, ha ez hibás döntés.
"Magyarország száz év alatt negyedik alkalommal hagyta el a nyugati utat" - mondta Tölgyessy Péter a szerdai, „Beteljesületlen reménység – 1989 csodája, majd kudarcba fordulása” címet viselő előadásában, amely alapvetően a rendszerváltást járta körül - írja a hvg.hu. Azonban - ahogy az a fenti mondatból is kiderül - akadtak benne azért aktuálpolitikai megállapítások is.

Tölgyessy szerint Magyarország, amely a 20. században mindig a "rossz oldalon" állt,
a rendszerváltással történelmi esélyt kapott, hogy visszatérjen a nyugati világhoz. "De amit a történelem az egyik kezével adott, a másikkal rögtön el is vette"
– fogalmazott az SZDSZ (1990-1996), majd a Fidesz (1998-2006) egykori parlamenti képviselője.
A szabad demokraták volt elnöke úgy véli, a magyar néplélekben Mohács óta benne van a pesszimizmus. A bajok ma is óriásiak, de a közhangulat rosszabb a valós helyzetnél. Az utolsó kettő-négy év a társadalom felső részében jelentős növekedést hozott, azonban a 40 százaléka roncstársadalom ebben a „félsiker-félkudarc történetben". Az aktuálisabb témákra rátérve úgy fogalmazott, egy rendszernek 25 év alatt be kell bizonyítani, hogy működik, a magyar demokrácia esetén ezért felvetődik a Jobbik 2006-os megerősödésének az oka. 2010 óta pedig új rendszerváltás zajlik, amely révén jelenleg "a kínai berendezkedés nyugati szélén vagyunk". Azt is mondta, a "rendszerben vannak tartalékok”, a Fidesz és Orbán Viktor pedig érzi, hogy mi kell a magyaroknak, miközben gazdaságilag kísérletezni kezdett – és sikereket ért el, tette hozzá.

Tölgyessy szavai szerint mégis olyasmi zajlik le, ami már háromszor megtörtént. Válságban van a nyugat, Orbán ráérzett a trendre, övé lehet a jövő, mégis a magországokkal szembeni útra terelte az országunkat, jogi, társadalmi, politikai és gazdasági értelemben is.
Megtörtént ez már akkor, amikor a németeket követte az ország mindkét háborúban, majd amikor a szovjet oldalon volt az ország. Most saját erőből van a másik oldalon az ország.
Az előadás végén Tölgyessy meglehetősen vészjóslóan azt vázolta, ha tényleg a nyugat alkonya van itt, Orbánnak lesz igaza,
viszont, ha a nyugat csak átmeneti válságban van, akkor a miniszterelnök a rossz oldalra állt, és vele együtt - megint - Magyarország is. Az elmúlt száz évben negyedszer tértünk el, kevesen tudják, hogy ennek mekkora ára lehet, ha a nyugat meg tudja oldani a válságát.

Kamu sportnapok félmilliárdért

Publikálás dátuma
2019.02.20 20:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
Megalakult, majd nem sokkal később csaknem félmilliárd forintot nyert egy kispesti óvónő vezette, s egy bihari kis faluba bejegyzett alapítvány sportnapok rendezésére az ország legszegényebb régióiban. Halmajon egy cigány önkormányzati sportnapra „repültek rá.”
- Három ember gumilabdával focizik egy deszkabudi előtt - egymillióért. Nem lesz ennél egyértelműbb képi illusztrációja annak, hogy miért kell Európai Ügyészség – írta ki közösségi oldalára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki eheti korrupcióinfóján mutatta be, szerinte hogyan lopják el Magyarországon az uniós pénzeket egyre torokszorítóbb módon. Elmondta, hogy a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 450 millió forintot nyert sport-napok és egészségügyi szűrések szervezésére, s azt vállalta, hogy 459 faluba viszi el ezeket, vagyis településenként nagyjából 1-1 milliós költséggel lehetett számolni. Az alapítvány közösségi oldalán rendre meg is jelentettek fotókat ezekről az eseményekről, s így borult ki a bili: a zömmel észak-, és kelet-magyarországi, hátrányos helyzetű kistelepüléseken ilyen sportnapként adminisztrálták például, hogy három ember focizik egy fabudi előtt, másutt a szőlőből kivezényelt munkások nyújtóztatták karjaikat, a harmadik településen egy cigarettázó férfi biciklizik, a negyediken zöldségesládák között szlalomoznak. A Facebook-oldal délutánra már el is tűnt. Elmentünk az egyik „kedvezményezett településre”, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Halmajra, hogy megkérdezzük, miként zajlott a tavaly július 21-re beharangozott, az uniós előírásoknak megfelelően kiplakátolt, meghirdetett, „Sportolj a harmadik évezredben” hangzatos nevet viselő esemény. - Sportnap? Nem emlékszünk. Biztos volt, mert nyaranta nálunk beindulnak a programok, de külön júliusi sportnap nem dereng - ezt mondják a községházán bent lévő ügyintézők, akik épp annak örvendenek, hogy visszajött az áram: új utcai lámpákat szerelnek odakint, nem merjük megkérdezni, vajon ki nyerte a tendert. Elirányítanak a Dankó Pista utcába, ahol két egyesület elnöke is lakik, pár háznyira egymástól. Horváth Elemért a délutáni szunyókálásból zavarjuk fel, dörgöli a szemét, de sportnapra ő sem emlékszik. Pedig működtet egy tanodát, harmincöt gyerekkel, egyikük biztosan mondta volna, ha focizni mennek egy ilyen napon. Egymillió forintból – amennyi fejenként egy-egy falura jutott – ráadásul már látványos akciót lehet szervezni, teszi hozzá, hiszen ő feleennyiből kihozott egy 75 kilométeres, kétnapos, ráadásul határokon átívelő biciklitúrát a szlovákiai Nagyidára, úgy, hogy még Edelényből kellett kerékpárokat bérelni, mert a halmaji gyerekeknek nemigen van ilyen hosszú útra megfelelő járgányuk. Budai Lászlót, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét épp kazánhegesztés közben találjuk a hátsó kertben. Ő sem emlékszik olyan sportnapra, amit a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány szervezett volna. Aztán bevillan valami. Valóban volt egy sportnap Halmajon – mondja -, júliusban, több, mint háromszáz ember részvételével, csakhogy azt éppenséggel maga a cigány önkormányzat szervezte. Minden évben meg szokták rendezni, tavaly is így tettek, idén is így fognak, meg jövőre is. A saját költségvetésükből állják a pénz nagy részét, vagy pályáznak, s a helyi önkormányzat is besegít, így tudnak babgulyást főzni, meg hangosítani. Tavaly a szikszói kistérségi központban egy rendezvényen megkérdezték Budai Lászlót, nem tudnak-e besegíteni a sportnapba, ő meg azt válaszolta, hogy dehogynem, minden segítség jól jön. - Aznap eljött ide a szikszó cigány önkormányzat egyik képviselője, hozott 25 ezer forintot, és azt mondta, majd valaki jön, és fényképeket is készít arról, hogy fociznak a gyerekek. Nem sokkal később előkerült egy olyan uniós tábla, amire rá szokták írni, ha megnyernek valamilyen pénzt, és azt leszúrták ide a sportpálya mellé. Gondoltam, hadd szúrják, minket az nem zavar, a huszonötezer forintból meg vettünk üdítőt a gyerekeknek – tette hozzá. Budai László sem akkor, sem azóta nem találkozott a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány képviselőjével, azt sem tudta, hogy létezik ilyen szervezet, de utólag összeállt neki a kép. „Rárepültek a mi sportnapunkra” - összegezte férfiasan. Az alapítvány egyébként szerda délutánra törölte az összes Facebook-fotót és videót, sőt, magát az oldalt is, pedig délelőtt még több száz felvétel burjánzott a „sportnapokról”. Korábban a botrányról elsőként hírt adó 444.hu lementett párat a képekből, épp attól tartva, hogy a felvételek viharos gyorsasággal eltűnnek. A pályázatokat felügyelő emberierőforrás-minisztérium később a hírportálnak – kérdésük nélkül - közleményben jelezte: mint minden támogatott programot, ezt is szigorúan ellenőrizni fogják, és ha a támogatás felhasználása kapcsán szabálytalanságot, visszaélést tapasztalnak, intézkednek. A 168 Óra megtalálta Glückné Márton Gyöngyit, a Hajdú-Bihar megyei Kismarjára bejegyzett alapítvány vezetőjét, egy kispesti óvoda óvónőjét, aki közölte: nem nyilatkozik, mert egyedül nincs felhatalmazva erre. Az alapítvány egyébként szerdán kora délután még közleményben reagált a korrupciógyanús felvetésekre, cáfolva, hogy egymilliót költöttek volna egy-egy sportnapra, szerintük egy átfogó egészségügyi programot hajtanak végre, de később ez a közlemény is eltűnt, a közösség oldalukkal együtt.
Témák
sportnap