Előfizetés

Politikusi ígéretcunami közszolgáknak

J.D.
Publikálás dátuma
2017.10.28. 18:35
Forrás: MKKSZ AKADÉMIA/youtube
Az előzetes félelmekkel ellentétben mégsem vált politikai nagyotmondó versennyé a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének szombati, "Ki mit ígér a közszolgálatoknak és a szakszervezeteknek?" címet viselő rendezvénye, ám ez elsősorban annak köszönhető, hogy a felszólaló politikusok rövid idő után már nem tudtak egymásra licitálni ígéretekben, így a "versenyhelyzet" lényegében már az első felszólalót követően megszűnt, sőt az egészségügy és az oktatás helyzetének rendezése minden párt programjában ugyanúgy elsőbbséget élvez.

Az eredeti elképzelés szerint ez egy pártelnöki fórum lett volna, ám a meghívott 14 párt közül a Momentum, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció (DK), a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke mást küldött maga helyett.

A Fidesz részéről (a programfüzetben Kubatov Gábor neve szerepelt) végül senki nem jelent meg

Noha az előadások során többször elhangzott, hogy Magyarországon egy új politikai kultúra meghonosítására, politikai szemléletváltásra van szükség, arra egyik jelenlévő politikusnak sem jutott ideje, hogy a szakszervezetek és a sajtó képviselőivel együtt valamennyi előadó "kollégáját" végighallgassa - a rendezvény kezdetére egyedül Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Juhász Péter, az Együtt elnöke, illetve Niedermüller Péter (DK) és Hegedűs Lórántné (Jobbik) érkezett pontosan.

Juhász esetében ez nem meglepő, hiszen ő beszélhetett először pártja programjának témába illő fejezeteiről. Kijelentette: nem hajlandók populista ígéreteket tenni, csak olyanokat, amelyek valóban tarthatóak. Egyebek mellett ilyen a kétkulcsos adó bevezetése, fenntartható nyugdíjrendszer, szakszervezeteknek adott támogatások, a szociális szféra bérrendezése. Programunk alapja az együttműködés, minden területen bevonva az érintetteket - mondta.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke és miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, pártja kiemelt figyelmet szentelne a munkavállalói jogok megerősítésére, egy háromoldalú érdekegyeztetési rendszer kiépítésére.

A Momentum részéről Dukán András Ferenc elnökségi tag az elektronikus közigazgatásban rejlő lehetőségeket vázolta fel, illetve ugyancsak szót ejtett a szakszervezetek és a munkavállalók jogainak szélesítéséről.

A Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke és miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett szerint pártja amilyen gyorsan csak lehet, rendezné a közszolgálati dolgozók bérhelyzetét, akiknek egyharmada dolgozói szegénységben él. Hegedűs Lórántné (Jobbik) ugyancsak a közalkalmazotti bértábla rendezéséről beszélt, ami 2008 óta változatlan. - A közszolga nem zsellér, ugyanúgy méltó a tisztességes bérezésre, megbecsülésre, mint bárki más - mondta. Niedermüller Péter (DK) arról beszélt, pártja programjában prioritást élveznek a szociális intézkedések, illetve az érdekegyeztetés országos és helyi intézményeinek erősítése.

Kajdi József (MoMa) az ellenzéki pártok összefogását hiányolta, szerinte önállóan egyik ellenzéki formáció sem nyerhet jövőre, ezért sem szállnak be az ígéretversenybe. Azt viszont elmondta, ha pártja része lenne egy koalíciós kormánynak, rájuk is nehéz munka várna, hiszen a demokratikus köztársaságot kellene újraépíteni - a szakszervezetek is csak ekkor működhetnek hatékonyan.

Fodor Gábor (Liberálisok) szintén a jogbiztonságra, a fenntartható munkavállalói érdekvédelemre helyezte a hangsúlyt

Gémesi György (Új Kezdet) a lokalitást helyezte a középpontba, szerinte helyi gazdasági erőtereket kell kialakítani, ezeken keresztül lehetne fejleszteni a helyi közszolgálatokat is.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke az Európai Szociális Karta mind több cikkelyének ratifikálását szorgalmazta.

Erős, egyértelmű szakszervezeti jogosítványokra, új Munka törvénykönyvére, a helyi önkormányzatok megerősítésére, igazságos adórendszerre van szükség - fogalmazott Molnár Gyula. Az MSZP elnöke elmondta, pártja bevezetné a megélhetési minimum fogalmát és szociális bérlakások építésébe kezdene. Megdupláznák a minimálnyugdíjat, illetve egy 13. havi nyugdíjhoz hasonló ellátást is biztosítanának. Ami most Magyarországon van, nem a versenyképességet segíti. Az MSZP szerint erős nemzetállamokra van szükség, egy erős Európai Unióban - mondta a szocialisták elnöke.

Kiderült: Farkas Flórián az atomtitoknál is fontosabb

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.10.28. 18:19
Fotók: Vajda József, Népszava
Mókás kongresszust tartott Szolnokon a Lungo Drom. Farkas Flórián szervezete mindent elkövetett, hogy a Fidesz holdudvarán kívüli sajtóvilágot távol tartsa az eseménytől.

A tiszaligeti sportcsarnokot kordonként szolgáló sárga szalagokkal vették körül. Szombat reggel, bő két órával a 11 órás kezdés előtt a bejáratig eljutottunk, de onnan már tapodtat se tovább. Közölték velünk, hogy kizárólag akkor mehetünk be, ha rajta vagyunk a „listán”. Természetesen nem voltunk rajta. Szerkesztőségünk – más lapokhoz hasonlóan – meghívót se kapott.
A beengedést intéző férfival kedélyesen összetegeződtünk. Kértem, hogy legalább annyit áruljon el, hány név szerepel a sajtólistán.
– Nyolc.
– És hány küldött van?
– 2900. De ez volt az utolsó kérdésed.
– Azt nem hiszem.
– Jó, de akkor a többit ne nekem tedd föl.
Felbukkant a „rend és biztonság” legfőbb őre, Csóka János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője is. Megerősítette, hogy csak azok az újságírók nyerhetnek bebocsátást, akik regisztráltak.
– Hol lehetett regisztrálni?
– Nem tudom. Gondolom, a médiafelelősnél.
– Ki a médiafelelős?
– Nem tudom. Valamilyen Gábor…
– Semmi gond, akkor regisztrálunk most.
– Most már nem lehet.

Csóka János megmutatta a területfoglalási engedélyt, azzal a felszólítással, hogy hagyjuk el a sárga szalaggal lezárt részt. Megjegyzésünkre, hogy úgy tesznek, mintha az atomtitkot őriznék, valaki visszaszólt: „ez még annál is fontosabb”. Szavainak nyomatékot adva az illető szigorú arccal bólintott, és ekkor felrémlett bennünk a szörnyű gyanú, hogy talán nem is viccel.

Jobb híján próbáltuk legalább a rendezvény programját elkérni. A válasz: nincs program. Ki fog felszólalni? Nem tudjuk.

A kordonoknál már a buszok fogadására készültek, tucatjával nyüzsögtek a szervezők. „A megyei vezetők szállnak le elsőként, aztán a többiek, a vezető megmondja, ki az ő embere. Ha valaki nincs rajta a listán, nem jöhet be, hiába az ő embere” – magyarázta egy idősebb férfi a keze alá rendelt, feszülten figyelő fiataloknak. „Se sajtó, se média! Ez a lényeg!” – hallatszott egy nem kevésbé fontos instrukció.

A sorra érkező újságírókat és tévéstábokat már egy oldalsó kapuhoz irányították, ahol ugyanazt a hercehurcát eljátszották velük, amit a Népszavával. Senkit sem engedtek be.

Egymás után gördültek be a buszok az ország minden pontjáról. A küldötteknek jól a fejükbe verték, hogy a sajtóval tilos szóba állni. Honnan jöttek? – kérdeztük. Sehonnan! – csattant fel egy szőkített hajú asszony, és már terelte is odébb az övéit, nehogy bajuk essen. Mások összepréselt szájjal tudomást sem vettek a kérdésről, vagy úgy viselkedtek, mint akik nem is értik, milyen problémák lehetnének a súlyos gazdasági visszaélések gyanújába keveredett Farkas Flóriánnal. „Ünnepelni jöttünk!” – utasította rendre a kellemetlenkedő újságírókat egy vékony dongájú, bajszos férfi.

Minél nagyobb lett a népsűrűség, Csóka János annál feszültebben intézkedett. Az ORÖ egy másik képviselője nem izgatta magát, elégedetten mosolygott: „Látjátok, bármit lehet mondani meg írni a Flóriról, azért csak jönnek a buszok!”

A szervezők Mága Zoltán és zenekara kisbusza számára kértek helyet, a hozzáértők Nagy Grófót és családját látták kiszállni.egy autóból. Farkas Flórián elsötétített üvegű fekete kocsival érkezett, majd egy mikrobusszal befutott Balog Zoltán miniszter is. Jelen felállásban – Orbán Viktor miniszterelnök után – ő a második számú politikai mentora a Lungo Drom elnökének.

Zárultak az ajtók, kezdődött a kongresszus. Ellentüntetés nem zavarta meg a rendezvényt.

Balog és a tiszta kéz

Az emberi erőforrások minisztere nagyra értékeli a Lungo Drom munkáját, mert a szervezet mindig szót emelt a magyarországi cigányságért és „képviselte őket” – számolt be Balog Zoltán kongresszusi beszédéről az MTI. A miniszter kijelentette: Magyarország csak akkor léphet igazán előre, ha minden polgára, köztük a cigányok is, előre tudnak lépni. A kongresszuson együttműködési nyilatkozatot írt alá a minisztérium nevében Balog Zoltán és Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke.

Balog Zoltán azt mondta: Farkas Flórián az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy „botránymentes” éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök – közölte a miniszter.

Elmondta: szabálytalanság esetén eljár, vizsgálatot indít, ha kell, feljelentést is tesz, mert „tiszta kézzel lehet csak részt venni” a romapolitikában. Hangsúlyozta, hogy akit viszont alaptalanul vádolnak, azt megvédik.Köveket a zsebekbe - Durva széllel támad a vasárnap

Publikálás dátuma
2017.10.28. 17:53
Illusztráció/Shutterstock
A magasabban fekvő területeken és a Balaton térségében vasárnap akár 125-140 kilométeres széllökésekre is számítani kell - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombati veszélyjelzésében. Napközben 10-18 fok várható.

A szolgálat vasárnapra a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokú piros figyelmeztető előrejelzést adott ki. Az OMSZ azt írta, vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban, a délelőtti órákban viharos 60-85 kilométeres széllökések lehetnek, amelyek később többfelé 70-150 kilométeressé is erősödhetnek. A kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, de a kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében 125-140 kilométeres széllökések is lehetnek. Napközben 10-18 fok várható.

Hétfőn a napos időszakok mellett szórványosan egy-egy zápor, a hegycsúcsainkon esetleg hózápor előfordulhat. Az északnyugati szél még többfelé erős, főként a Dunántúl északi felén viharos lesz. Hajnalban -1, +6, délután 7-12 fok várható. 

Kedden eleinte több órára kisüt a nap, majd északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék előfordulásának kicsi az esélye. Még többfelé élénk, középen helyenként erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban többfelé fagyni fog, délután 6-11 fokot mérhetünk.

Szerda reggel is lehetnek fagyos tájak, napközben száraz változóan felhős-napos idő ígérkezik, 8-13 fokkal. A nyugati szél csak helyenként élénkülhet meg. Csütörtökön már több lesz a felhő, északon, északkeleten kisebb eső is kialakulhat- prognosztizál az Időkép.