Leszakította a szélvihar az új MTK-stadion tetejét

Publikálás dátuma
2017.10.30. 10:33
Építik a Hidegkuti Nándor Stadiont 2016-ban FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Leszakította a szél az új MTK-stadion tetejének egy darabját - írta a 444, fotókkal alátámasztva, hogy a Hungária körúti Új Hidegkuti Nándor Stadion tetőszerkezete sem bírja a rossz időt.

A portál emlékeztet, hogy már a szintén új debreceni stadion vendégszektora fölött is kiszakadt a textil. Ilyen ponyvatető került a friss szombathelyi arénára is. 

A klub azt közölte a lappal, hogy a károk felmérése még folyik, hétfőre lesznek részletesebb információik az arénát ért viharkárokról.

Szerző

Nyolc vízerőmű épül a Murán – A zöldek tiltakoznak

Publikálás dátuma
2017.10.30. 10:20
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
A tervek szerint hamarosan megépülhet az első vízerőmű a Murán, amely komoly hatással lehet a Dráva baranyai szakaszának ökoturizmusára és élővilágára. A Mura körülbelül ötven kilométer hosszan érinti Magyarországot.

– A Hrastje-Mota melletti vízerőmű megépítésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati jelentés is arra a következtetésre jutott, hogy az építés káros hatással lenne a környezetre – mondta a bama.hu-nak Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke. – Ráadásul nem csupán Szlovéniában veszélyeztetné az egyedülálló folyót, annak élőhelyeit és fajait, hanem jóval messzebb, a magyar Mura- és Dráva-szakaszon is éreztetné hatását. Bízunk benne, hogy ez nem történhet meg.

A Mura szabad folyását a nyolc vízerőmű holt tározók láncává alakítaná Szlovéniában, ezáltal a tározók alatti területen a folyó teljesen megváltozna. A gyakori vízszintingadozás miatt a folyómeder süllyedni kezdene, ezáltal az ártéri erdők és a holtágak vízellátása romlana, a vízerőmű pedig a halak természetes vándorlásának is gátat szabna.

Az élővilágot érintő káros hatások mellett az ökoturizmus is veszélybe kerülne: jelenleg ugyanis a feltételek adottak ahhoz, hogy a Murán és a Dráván népszerű kenutúrák a szlovén Mura-szakaszról induljanak, de az élővilág pusztulása és a vízerőmű miatt ez a lehetőség nagy eséllyel megszűnne – tette hozzá Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programvezetője.

– Horvátországgal közös folyónk a Dráva, védelme is közös feladat – hangsúlyozta Toldi Miklós.

A komplex vízerőmű-építést a folyó több mint ötven kilométeres szakaszán tervezik.

A természetvédők számára elfogadhatatlan lépés a Mura és a Dráva ilyen mértékű károsítása. Ezért kérnek arra minden érintettet Szlovéniában, a szomszédos országokban, sőt, az egész világon, hogy írják alá a Szlovénia környezetvédelmi és területrendezési miniszterének, Irena Majcennek címzett petíciót, amelyben a WWF Magyarország arra szólítja fel: ne engedje a vízerőművek megépítését.

Szerző

Nőkkel töltenék fel a stadionokat

Publikálás dátuma
2017.10.30. 09:45
Illusztráció: Fayez Nureldine / AFP
Tovább folytatódik a szaúd-arábiai nyitás. Rijád a jövő évben lehetővé teszi a nők számára, hogy kísérettel belépjenek három stadionba. A rijádi, dzseddai, valamint a dammani létesítmény ugyanis 2018 elejétől családokat is fogad majd – közölte a helyi sporthatóság a Twitteren.  

Eddig tilos volt belépniük a nőknek a stadionokba az ultrakonzervatív királyságban. Eddig egyetlen kivétel volt erre, amikor múlt hónapban először tehették be nők a lábukat a rijádi sportlétesítménybe: a nemzeti ünnep alkalmával néhány százan ünnepelhettek egy jól elkerített szektorban.

A nyitás fontos eseményeként szeptember végén Szalman király megsemmisítette azt a törvényt, amely tiltja a nők számára az autóvezetést. 2018 júniusától a szebbik nem tagjai is vezethetnek autót a királyságban. A nőket érintő intézkedések a jelentős szaúdi reformok részei. 2030-ig átfogó változásokat akarnak véghez vinni az országban. A reformok atyja a 32 éves trónörökös, Mohammed bin Szalman. Úgy véli, változások kellenek ahhoz, hogy az ország ne függjön annyira az egyébként mind jobban apadó olajbevételektől. A nyitás ellenére Szaúd-Arábia azért még messze nem nevezhető a nők Mekkájának. Például továbbra is érvényes az a szabály, amely szerint a család egy férfitagjának kell engedélyeznie, hogy a nő tanulmányokat folytathasson.  

Szerző