BL - Hét továbbjutó hely kelhet el

Publikálás dátuma
2017.10.31. 06:55

Bár még csak a negyedik forduló kezdődik, kedden három csoportban is eldőlhet, mely két együttes lép tovább a kieséses szakaszba a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

Az A jelű négyest százszázalékos teljesítménnyel vezeti a Manchester United, s ha az Old Traffordon is legyőzi a Benficát, már készülhet a nyolcaddöntőre. A csoport másik meccsén a Basel a CSZKA Moszkvát fogadja azután, hogy az előző fordulóban 2-0-ra nyert az orosz fővárosban. Ha a svájciaknak ezúttal is sikerül megszerezniük a három pontot, ők sem végezhetnek a másodiknál rosszabb helyen.

Hasonló a helyzet a B csoportban is: itt a PSG vezet hibátlan teljesítménnyel, a 2. helyen pedig a Bayern München áll hat ponttal. A franciák az Anderlechtet fogadják, s nehéz elképzelni, hogy a keddi meccset nem az idei szezonban már közel 50 gólnál járó PSG nyeri, mint ahogy az is meglepetés lenne, ha Glasgow-ban megszakadna a Bayern jó sorozata.

A D csoportban a Barcelona áll az élen 9 ponttal, az előző szezonban döntős Juventus pedig második hattal. A katalánok Pireuszban játszanak az Olimpiakosszal, amelyet két hete emberhátrányban is legyőztek 3-1-re, míg az olaszok Lisszabonban lépnek pályára.

A keddi programban egyedül a C csoportból biztosíthatja be csak egy csapat a továbbjutását, ez az angol bajnok Chelsea. Antonio Conte együttese a második helyen álló AS Roma otthonában játszik rangadót, s ha a két héttel ezelőtti, londoni 3-3 után most sikerülne győznie, már "hátradőlhetne".

 

Szerző
Témák
futball BL

Ember a zűrben

Publikálás dátuma
2017.10.31. 06:51
Gironában évről évre embertornyot építenek, legutóbb éppen két napja Fotó: NurPhoto/Mauro Ujetto
Megy a Girona–Real Madrid mérkőzés, és a magyar néző nem akar hinni a szemének. Nem akar, mivel kínzó következtetésekre jut.

A józanság nem engedi, hogy az ember becsapja saját magát, hiszen nem azért nem hazudunk, mert másokat átverni rút cselekedet, hanem mindenekelőtt azért nem, mert a tulajdon énünket végképp megalázó ámítani. A mellébeszélés és így az önleszállítás persze kortünet, s ebben – ha másban nem is – kétségkívül élen jár a hazai futball. Csak olykor közbeköhög, mondjuk, a Girona... (Hogy a székhelyétől légvonalban 122, autóúton 212 kilométernyire lévő Andorráról már nem is beszéljünk.) A százezres lakosú katalán városban persze nem sokat – sőt talán egyáltalán nem – törődnek Magyarországgal, de a Sport Televízióban nálunk is hétről hétre látható a spanyol labdarúgó-bajnokság, melynek mérkőzései nemegyszer tíz perc alatt kizárják a ködösítést. Ettől még a kertelés a jelenkor magyar labdarúgásáról – annak morálisan változatlan köreiben – továbbra is folyik, de elvakítók, elvakultak, valamint a bigottat csak játszók között egyenesék kénytelenek észrevenni: már a La Liga kis csapataitól is kozmikus távolságra vannak hazánk futballt imitáló együttesei. A 2-1-es diadalt arató Girona például mindjárt az első percekben a királyi gárda tizenhatosán letámadta a Real Madridot, és később sem volt hajlandó a térfelére visszavonulni. Sőt nemhogy követte volna hírneves vendégének tempóját, de nagy merészen diktálta az iramot.

Hogyan volt ehhez bátorsága? Bízott az erejében. Értsd: a kondíciójában. (Meg a taktikájában. Az összpontosításában. Mindenében.) Magyar játékosok tíz perc múltán kifeküdnének akár csak hasonló ritmustól, s akkor még szót sem ejtettünk arról, miként kezelik a labdát, passzolnak és cseleznek a spanyol első osztályban az idén először szereplő gárda tagjai. Lehet persze azzal jönni, hogy a manchesteri City Football Groupnak több mint negyven százalékos részesedése van a Girona FC-ben, s hogy néhány labdarúgót az angol klub adott kölcsön az újonc csapatnak, ám e futballisták közül csak a húszéves Maffeo szerepelt a kezdő tizenegyben a Real Madrid ellen, míg a többség – Alex Granell, Aday, Borja Garcia, Juanpe, Portu – más spanyol kis együttesektől érkezett, Pons pedig saját nevelésű középpályás. Ezek az „ismeretlenek” gyakoroltak olykor egész pályás nyomást a nagy fehérekre, és húzogattak nemegyszer az orruk előtt...

Az, amit produkáltak, amilyen felemelő volt, olyan természetesnek látszott. Innen, a semmire szerteszét szórt forintmilliárdok szférájából úgy tűnt mégis: mintha a világűrben lennének. A paradoxon az, hogy ők járnak a földön, és rendre nálunk tesznek zűrsétát, azaz rugaszkodnak el a valóság talajától. Pedig az irdatlan különbséget – nem a Real Madrid és a magyarok, hanem a „Gironák” és a hazai futball messzemenően túlfizetett, ám a felkészültség tekintetében halmozottan hátrányos helyzetű képviselői között – csökkenteni kellene, csak hát a differencia csillapítására a felismerésig vagy annak elmismásolásáig a legcsekélyebb remény sincs. Ráadásul a helyben járás nem pusztán azt jelenti, hogy a távolság ugyanakkora marad, hiszen a világ – a jelek bizony azt mutatják, még a „dekadens” Nyugat is – halad, a messzeség tehát egyre beláthatatlanabb.

A Girona–Real Madrid találkozón nemhogy telt ház, de helyi nézőcsúcs volt; ez 13 382 szurkolót jelent. Ne csapja össze a kezét az olvasó, hogy „csak?” Mert a Montilivi sporttelepre a legutóbbi magyar bajnoki forduló teljes közönsége beférne, és még maradna 2707 hely. Az mifelénk elég volna egy újabb meccs publikumának, mert az itthoni NB I-es átlag – tizennégy forduló után – 2630.

Nem feltétlenül ez az arany Közép.

Még csak nem is a virágzó Kelet.

Labdarúgó-válogatott - Kiderült, ki lesz a szövetségi kapitány

Publikálás dátuma
2017.10.30. 16:17
Georges Leekens - Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
A magyar labdarúgó-válogatott tegnap kinevezett új szövetségi kapitánya, Georges Leekens magyar szakemberekkel látna munkához.

A belga tréner megérkezett Magyarországra.

Vasárnap este még csak sajtóhírként merült fel, hogy a korábban hazája válogatottjával az 1998-as világbajnokságra eljutó szakemberrel is tárgyal a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), mint lehetséges kapitányjelölttel, tegnap délelőtt azonban már sejthető volt, hogy megvan a megoldás. Az MLSZ ugyanis kevéssel 11 óra előtt arról küldött értesítést – például lapunk részére is –, hogy a nemzeti együttes telki edzőközpontjában Csányi Sándor, az MLSZ elnöke kora délután egy személyi kérdést érintő témában sajtótájékoztatót tart. A meghirdetett időpontra lett is csődület Telkiben, azon azonban már senki nem lepődött meg, amikor a szövetség első embere mögött a szemüveges belga érkezett, majd foglalt helyet magabiztosan a pulpituson.

„A szövetségi kapitány olyan közegből érkezett, ahol magas szinten űzik a labdarúgást, emellett harmincéves tapasztalattal rendelkezik, három ország válogatottját irányította, ő rakta le a világ egyik legjobbjának tartott jelenlegi belga válogatott alapjait. Szerződése két évre szól, a 2020-as kvalifikáció végéig, féléves hosszabbítási lehetőséggel. A cél természetesen az, hogy a válogatott kiharcolja a 2020-as Európa-bajnokságon való szereplést” – mondta el Csányi, miután mindenekelőtt még egyszer megköszönte az előző kapitány, Bernd Storck munkáját, majd hozzátette: három jelölttel tárgyaltak, közülük azonban végig kiemelkedett Georges Leekens, akinek személye szerinte garancia arra, hogy a nemzeti együttesnél és a szintén az új kapitányhoz tartozó U21-es válogatottnál is professzionális munka zajlik majd a jövőben. Kiderült továbbá, hogy az MLSZ teljesítményarányos bérben állapodott meg a belgával.

Miközben Csányi Leekensről beszélt, kint egészen elkomorodott az időjárás, jégeső verte a tájat. Mindez nem szegte a 68 éves, hollandul, franciául, németül és angolul is beszélő tréner kedvét, aki elöljáróban elmondta, igyekszik megtanulni magyarul, s nagyon büszke arra, hogy rábízták a magyar válogatott irányítását.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (b) és a belga Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya a szövetség sajtótájékoztatóján Telkiben 2017. október 30-án. Leekens november közepétől veszi át az irányítást. MTI Fotó: Illyés Tibor

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (b) és a belga Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya a szövetség sajtótájékoztatóján Telkiben 2017. október 30-án. Leekens november közepétől veszi át az irányítást. MTI Fotó: Illyés Tibor

„Nem garantálhatom a sikereket, de a kemény munkát igen. Megvan a szükséges tapasztalatom, több országban dolgoztam edzői pályafutásom során, három válogatottat is irányítottam, ez a hatodik kapitányi megbízatásom” – közölte Belgium, Algéria és Tunézia korábbi kapitánya, az 1984 óta tartó edzői pályafutása során nem kevesebb, mint 19 klub élén tevékenykedő Leekens, aki hozzátette: szereti a kihívásokat, az új állása miatt Budapestre költözik és egyébként egy pillanatig sem gondolkodott az MLSZ ajánlatán, azonnal igent mondott. – Profikra van szükségem magam körül, ez a legfontosabb, de biztos vagyok benne, hogy vannak jó szakemberek Magyarországon, ezért nem tervezem, hogy magammal hoznám a honfitársaimat. Remélem, nem kell változtatni a jelenlegi stábon, de elképzelhető, hogy apró részletek megváltoztatásával jelentős változásokat lehet elérni. Meg kell ismernem az országot, a klubokat, a magyar labdarúgást, de úgy hiszem, hogy Magyarországon minden adott a sikeres munkához. Innentől kezdve csak rajtunk, a mi munkánkon múlik, hogy sikeres lesz-e a labdarúgás – nyilatkozta Leekens.

A nemzeti együttes legújabb, az ideiglenesen megbízott Szélesi Zoltán után sorrendben 55.-ként következő kapitánya elsőre kommunikatívnak bizonyult, minden újságírói kérdésre hosszan válaszolt. Mire mondanivalójának végére ért, a csapadékos időjárást napsütés váltotta fel.

Azt ugyanakkor egyelőre csak találgatni lehet, hogy vajon vele a magyar labdarúgásra is hasonló folytatás vár-e.

Névjegy
Georges Leekens 1949. május 18-án, Meewen-ben született. Játékosként ötszörös belga bajnok, egyszeres kupagyőztes. Edzőként egyszeres belga bajnok, kétszeres belga kupagyőztes. Belgium, Algéria és Tunézia válogatottját irányította kapitányként, előbbi csapatokat két ciklusban is.

Szerző
Frissítve: 2017.10.30. 20:47