Hivatalos: Zeman megbízta Babist

Publikálás dátuma
2017.10.31. 18:10
Zeman és Babis találkozója FOTÓ: Michal Cizek / AFP
Hivatalosan kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Andrej Babist, a cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét kedden a Prágától nyugatra fekvő Lányban Milos Zeman államfő - jelentették be a cseh elnökök vidéki rezidenciájában lezajlott Zeman-Babis találkozója utáni sajtótájékoztatón. 

"Nagyon örülök, hogy megtehettem ezt az első lépést a stabil és sikeres kormány megalakításához" - mondta Zeman újságíróknak azt követően, hogy Babisnak átadta a megbízatást tartalmazó dokumentumot.

Bár a hatályos cseh alkotmány ezt a megbízatási formát konkrétan nem ismeri, a korábbi parlamenti választások után már a kilencvenes évektől kezdve többször is alkalmazták. E hagyományok szerint ez az első, informális lépés ahhoz, hogy a választásokon győztes politikai erő elnökét az államfő kormányfővé nevezze ki és kormányalakítással bízza meg. Erre általában az új képviselőház megalakulása után kerül sor. Zeman az új képviselőház alakuló ülését november 20-ra hívta össze.

Milos Zeman emlékeztetett arra, hogy elődei ezt a megbízatást általában bizonyos feltételekkel adták meg a választási győztesnek. Václav Klaus például azt szabta meg, hogy a jelölt hozza el neki a 200 tagú képviselőház 101 képviselőjének a támogatását bizonyító aláírásokat.   

"Andrej Babist én semmi ilyesmivel nem kívánom korlátozni" - szögezte le az államfő. Indokait négy pontban fogalmazta meg: az ANO magasan győzött a választásokon, Babis sikeres vállalkozó, aki Csehországban fizet adót, sikeres politikai mozgalmat alakított és sikeres pénzügyminiszter volt. 

Zeman megerősítette: az első és a második kormányalakítási kísérlettel Babist fogja megbízni minden feltétel nélkül. Hozzátette: Babist először a képviselőház megalakulása és a Bohuslav Sobotka kormány lemondása után nevezi ki miniszterelnöknek. A harmadik jelölés joga a képviselőház elnökéé, ennek megválasztása ezért olyan fontos.       Az államfő "szánalmasnak" minősítette Miroslav Kalouseknek, a TOP 09 párt elnökének kezdeményezését, hogy a pártok fogjanak össze az ANO ellen és a képviselőház megalakulásának megakadályozásával tegyék lehetetlenné az új kormány megalakulását. Kalousek javaslatát néhány más párt is azonnal elutasította. 

A képviselőház elnöki tisztségébe az ANO a mozgalom képviselőjét Radek Vondráceket, a testület eddigi alelnökét jelölte. Zeman kijelentette, hogy támogatja Vondrácek jelölését. A képviselőházi pártok közül eddig a Cseh Kalózpárt és a kommunista párt jelezte, hogy támogatja a jelölést, ami elég lenne Vondrácek megválasztásához. 

Andrej Babis elmondta: miután parlamenti pártokkal a múlt héten lefolytatott előzetes tárgyalásokon az esetleges koalíciót az ANO-val mindenki elutasította, úgy döntött, hogy kisebbségi kormányt alakítana, amelyben mozgalma képviselői és szakemberek kapnának miniszteri tisztségeket. Ez a kisebbségi kormány programjában más pártok programjának egyes fontos elemeit is felvállalná. "Bízom abban a kormány programja a képviselőházat is meggyőzi" - jelentette ki Babis. "Csehországnak szüksége van arra, hogy gyorsan megalakuljon a képviselőház, és felálljon a kormány" - szögezte le Babis. Megjegyezte, hogy az új kormányt karácsonyig szeretné felállítani és bizalmat kérni számára a parlamentben. Szerinte jelenleg minden nyitott, és a személyi kérdésekről még nem érdemes beszélni. 

Kérdésre válaszolva Babis elmondta, hogy az elnöktől semmiféle ajánlást nem kapott a kormányalakítással kapcsolatban.   

Szerző

Brüsszel: nem a belga kormány hívta Puigdemont-t

Publikálás dátuma
2017.10.31. 17:02
Carles Puigdemont FOTÓ: Vladimir Dobrovolskyi / Sputnik
Nem a belga kormány meghívására érkezett Carles Puigdemont előző nap Brüsszelbe, a leváltott katalán elnök ugyanolyan elbírálás alá fog esni, mint bármely más uniós állampolgár - írta kedden kiadott közleményében Charles Michel belga kormányfő.

"A belga kormány semmilyen módon nem bátorította Puigdemont urat, hogy jöjjön Belgiumba" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Emlékeztetett rá: kormánya számos alkalommal politikai párbeszédet sürgetett a szemben álló felek között a katalóniai válság megoldása érdekében.

Lásd még: Puigdemont politikai menedéket kérhet Belgiumban

Szerző

Felfüggesztették Katalónia függetlenségi deklarációját

Publikálás dátuma
2017.10.31. 16:12
Katalónia függetlenségéért tüntettek Brüsszelben FOTÓ: Aris Oikonomou / SOOC
A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt héten pénteken szavazott meg - adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője.

 Az egyoldalú katalán döntést követően a spanyol központi kormány órákon belül feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt, és december 21-re regionális választást írt ki. 

A központi kormány még aznap megtámadta az alkotmánybíróságon a katalán parlament döntését, amelyet a bírói testület mai ülésén eljárásba vett.

Ennek egyenes következménye a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztése, amíg az alkotmánybíróság meghozza végleges döntését, amire öt hónap áll rendelkezésre.

Az alkotmánybíróság által kiadott sajtóközlemény arra is kitér: a bírák határozatukban figyelmeztetik Carme Forcadell katalán házelnököt, valamint a feloszlatott katalán parlament volt elnökségét, hogy kötelességük megakadályozni és leállítani minden olyan kezdeményezést, amely figyelmen kívül hagyja ezt a felfüggesztő határozatot, továbbá emlékeztetik őket büntetőjogi felelősségükre.

Szerző