Előfizetés

Babos Tímea: a csúcson hagytuk abba

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:52
Öröm könnyek - Küzdelmes évet zárt Babos Tímea Fotó: Szalmás Péter
Könnyek között szólalt meg az újdonsült világbajnok teniszező azon a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol elárulta, hogy Kristina Mladenovic oldalán fog játszani a 2018-as esztendőben.

Babos Tímea a múlt héten világbajnok lett Szingapúrban, tegnap pedig egy budapesti sajtótájékoztató keretében értékelte szezonját, amelyben a szép eredmények mellett voltak mélypontok is.

"Wimbledon után realizálódott, hogy miért teniszezek. Rájöttem, hogy ez a szenvedélyem" – kezdett bele elcsukló hangon a 24 esztendős soproni teniszező, aki meghatódott, hogy ekkora érdeklődés övezte médiaeseményét. – Az egész vb egy hihetetlen nehéz és fárasztó hét volt, az elmúlt hónapok munkája itt ért be. A legnagyobb durranás a négy között volt, ahol a verhetetlennek hitt duót (Martina Hingis, Csan Jung-zsan – szerk.) győztük le. Azt gondoltam, az elődöntő után nem lehet semmi nehezebb, a finálé viszont mégis az volt. Vannak olyan pillanatok az életben, amikor minden kijön, és olyan meccseket nyerünk meg, mint az elődöntőben, amikor nem mi vagyunk az esélyesek. Szeretném kiemelni a döntő rövidítést, mert nekem az a hitem, hogy a fontos helyzeteket saját magunknak kell megragadni. Korábban nagy hibám volt, hogy nem mertem a saját kezembe venni az irányítást. Az egész döntőben az volt a célom, hogy így játsszak és ez leginkább a tie-breakben mutatkozott meg. Én voltam az, aki mert lépni, így be tudtam fejezni a meccset – elevenítette fel emlékeit Babos, aki nem hitte volna, hogy ez a pillanat elérkezik. Hozzátette, óriási mámor töltötte el, ezért is hajította el ütőjét, miután a győzelmet jelentő pontot megszerezte.

Babos külön kitért a legendás, 25-szörös Grand Slam-bajnok Hingisre is, aki mint utóbb kiderült, ellene fejezte be pályafutását.

"Elképesztő érzés, hogy ilyen játékosok ellen pályára léphetek, és lehetőségem van a legendás karrierjükben szerepet játszani. Martina az öltözőben azt mondta, nem gondolta volna, hogy így alakul az utolsó tornája, én pedig azt válaszoltam: idén mindent megnyertél, ne akarj túl sokat" – árulta el a magyar teniszező, aki ekkor már feloldódott a kamerák össztüzében. – Nagyon elérzékenyültem, amikor levonult a pályáról és a kezembe került a mikrofon. Róla kellett beszélnem, s hihetetlennek éreztem, hogy a soproni hármas pályáról odáig jutottam a szingapúri vb-n, hogy Martina Hingist búcsúztattam el.

Babos elmondása szerint az augusztusi, Cincinatiban rendezett torna alatt változott meg benne valami, aminek hatására összekapta magát az év utolsó részére. "Miután kikaptam egyéniben, másnap reggel fél hét-hét körül mentünk edzeni. Nagyon kedvetlen voltam, és szomorúbb mint most" – mondta nevetve. – Ott próbáltam realizálni, hogy mit is jelent nekem a tenisz. Fél nyolckor abba is hagytam az edzést, és ilyen ritkán fordult elő velem. Egyedül voltam az öltözőben, sétálgattam és azon gondolkoztam miért is vagyok itt, mivel úgy éreztem, sokszor vagyok boldogtalan. De ekkor visszagondoltam a múltbéli eredményekre, s ez nagy löketet adott. Motivációval sosem volt baj, csak egy rosszabb periódusom volt, ezen kellett túllépnem. Onnan kezdtem el sokkal jobban élvezni a játékot és bízni magamban. Ezután két egyéni döntőt játszottam és párosban is jöttek az eredmények. Örülök hogy így tudtam megkoronázni az évet - mondta már mosolyogva.

Babos végezetül elárulta, hogy korábbi partnerével, Kristina Mladenoviccsal újra egy párt alkot majd a 2018-as esztendőben.

"Andrea Hlavackovával már az US Openen eldöntöttük, hogy jövőre külön folytatjuk, ennek ellenére profin végigcsináltuk ezt az évet. Nehéz egy páros játékossal összeegyeztetni az edzés- és versenyprogramot, azt gondoltam hogy hosszútávon ez az eredményességünk rovására menne. Minden páros társammal a pályán kívül jól megértettük egymást, Andreával sajnos nem, ettől függetlenül egy remek játékos, de szerintem ezt most jobb volt így befejezni, legalább a csúcson hagytuk abba" – közölte a sportoló, majd elmondta, hogy párosban várhatóan csak a legnagyobb WTA-tornákon és a Grand Slam-versenyeken lép majd pályára a következő szezonban.

– Fontos, hogy Kristinával mindketten egyéni játékosok vagyunk, azonos célokkal rendelkezünk. Bízom benne, hogy ami már egyszer bevált, a jövőben is működni fog. Olyan versenyprogramot próbálok majd összeállítani, ami nekem kedvez, de még konkrét célokat nem tűztem ki, hiszen még azt sem érzem hogy vége lenne ennek az évnek – mondta Babos, aki kedden költözött be új lakásába, így a rövid pihenője alatt sem unatkozik. Hozzátette, november utolsó hetében kezdi meg a felkészülést az új esztendőre, majd december végén útnak indul Ausztráliába.

Csemer Boglárka (Boggie) frontemberi szerepben

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:47
Forrás: boggieofficial.com
Csemer Boglárka énekes-dalszerzőnek – akit művésznevén (Boggie) országszerte, sőt egész Európában jól ismernek – a közelmúltban jelent meg harmadik nagylemeze. November 4-én a Várkert Irodalom című sorozat vendége lesz; Kemény Zsófi, Ugron Zsolna, Szabó T. Anna és Dragomán György társaságában.

„A harmadik lemez nagy újdonsága, hogy a korábbi társszerzői együttműködések helyett minden dalt én írtam. Ez jelentős lépés az alkotói fejlődésemben, s ezzel párhuzamosan végre a megfelelési kényszert is sikerült elengednem. Nem a tökéletességre törekedtem, hanem arra, hogy önmagamat tudjam adni. Korábban nem bíztam eléggé magamban, győzködni kellett, hogy jók a dalaim; most viszont minden hibájukkal együtt nagyon gyorsan megszerettem az új dalokat, és beleálltam a dalszerzői, frontemberi szerepbe” – idézi fel a „3” című lemez keletkezésének körülményeit Boggie. Szerzői album született tehát, de közben a hangszerelésekbe intenzíven bevonta zenekarának tagjait: Simkó-Várnagy Mihály csellistát, Antal Gábor zongoristát, Szabó Tamás dobost (aki rengeteg ötletes groove-val gazdagította a hangzást), valamint Szakonyi Milánt, akit a szakma elsősorban a Balázs Elemér Group énekeseként ismer, de ezúttal gitározott, illetve produceri feladatokat is ellátott. A felvételeknél állandó „külső munkatársuk” volt még a Hollandiában muzsikáló Szedlár Dávid basszusgitáros.

Boggie jazzénekesnőként kezdte pályáját: 2009-ben alapította meg a Csemer Boglárka Quartet-et, amellyel évekig koncertezett, televíziós tehetségkutatóban is részt vett. A 2010-es évek elején fordult a jazznél populárisabb, de korántsem kommersz hangzás felé, és szinte védjegyévé váltak a háromnyelvű (magyar, francia, angol) produkciók. Mindkét korábbi lemeze hazai viszonylatban egész példátlan sikertörténetet hozott, amit az énekesnő „nem szokványosnak, kicsit népmeseinek” titulál. A 2013-as Boggie dalai közül a Parfümből (Nouveau Parfum) készült videóklip egy eredeti ötletnek (valós idejű photoshopolás) és a világ első számú véleményformáló bloghálózata, a Gizmodo megosztásainak köszönhetően több tízmilliós nézettséget produkált, s az albumot az amerikai Billboard lista negyedik helyére repítette. A 2014-ben megjelent második lemezről (All Is One Is All) pedig a Wars for Nothing című szám emelkedett ki, amellyel Boggie megnyerte A Dal 2015 televíziós versenyt, s ezáltal Magyarországot képviselte a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. Nagy élmény volt számára a fesztivál hatalmas színpadán, monumentális technikával fellépni, bár az egész közeg és főleg a zenei felhozatal nagyon távol áll tőle. 2015 őszén nyugat-európai és amerikai turnéra indult, majd 2016-ban csendesebb időszak következett: az év végén megszületett kislánya, Lenke.

Az új lemez első bemutatóját szeptember végén, az Akvárium Kishalljában tartották, s Boggie szerint már ekkorra beérett a produkció, de jövőre még nagyon sokat szeretne vele koncertezni. „Dallamos, érzelmekre ható popzene ez, amivel egy kis klubba vagy egy pannonhalmi jazzteraszra éppúgy el tudok menni, mint egy nagyobb fesztiválra” – mondja. „Persze minden alkalommal másképp kell megszólaltatni a dalokat – éppen ez benne az izgalmas.” Rendhagyó karácsonyi estet is szervez: december 27-én, a Fészek Művészklub kupolatermében ad hangosítás nélküli akusztikus koncertet.

Slam poetry, irodalom
"Sohasem dolgoztam még hivatásos dalszövegíróval, csak költőkkel" – mondja Boggie, akinek fontos, hogy dalainak legyen határozott mondanivalója, elgondolkodtatóak legyenek, s többszöri meghallgatásra is újat adjanak a hallgatónak. Második lemezére Lackfi János írt szöveget, most pedig a Végtelen című dalhoz a fiatal generáció ismert költőjét és slammerét, Kemény Zsófit kérte fel. „Nagyon bonyolult volt magyar ritmikára átültetni a dalt, de Zsófinak a kisujjában van a mesterség, ráadásul fiatalabb nálam, és teljesen más világszemléletet képvisel, aminek kifejezetten örültem.” Az angol szövegek tökéletesítésében a Hollandiában élő énekesnő és szövegíró, Bori Sára Heléna (a remek jazz-zongorista, Bori Viktor lánya) volt segítségére. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy most szombaton Boggie lesz a vendége a Várkert Irodalom című sorozat következő estjének, ahol dalai és Kemény Zsófi szövegei mellett a Szabó T. Anna–Dragomán György házaspár írásai, valamint Ugron Zsolna kisregénye, a Szilágyi Erzsébetről szóló Hollóasszony kerül fókuszba.

Csemer Boglárka (Boggie) frontemberi szerepben

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:47
Forrás: boggieofficial.com
Csemer Boglárka énekes-dalszerzőnek – akit művésznevén (Boggie) országszerte, sőt egész Európában jól ismernek – a közelmúltban jelent meg harmadik nagylemeze. November 4-én a Várkert Irodalom című sorozat vendége lesz; Kemény Zsófi, Ugron Zsolna, Szabó T. Anna és Dragomán György társaságában.

„A harmadik lemez nagy újdonsága, hogy a korábbi társszerzői együttműködések helyett minden dalt én írtam. Ez jelentős lépés az alkotói fejlődésemben, s ezzel párhuzamosan végre a megfelelési kényszert is sikerült elengednem. Nem a tökéletességre törekedtem, hanem arra, hogy önmagamat tudjam adni. Korábban nem bíztam eléggé magamban, győzködni kellett, hogy jók a dalaim; most viszont minden hibájukkal együtt nagyon gyorsan megszerettem az új dalokat, és beleálltam a dalszerzői, frontemberi szerepbe” – idézi fel a „3” című lemez keletkezésének körülményeit Boggie. Szerzői album született tehát, de közben a hangszerelésekbe intenzíven bevonta zenekarának tagjait: Simkó-Várnagy Mihály csellistát, Antal Gábor zongoristát, Szabó Tamás dobost (aki rengeteg ötletes groove-val gazdagította a hangzást), valamint Szakonyi Milánt, akit a szakma elsősorban a Balázs Elemér Group énekeseként ismer, de ezúttal gitározott, illetve produceri feladatokat is ellátott. A felvételeknél állandó „külső munkatársuk” volt még a Hollandiában muzsikáló Szedlár Dávid basszusgitáros.

Boggie jazzénekesnőként kezdte pályáját: 2009-ben alapította meg a Csemer Boglárka Quartet-et, amellyel évekig koncertezett, televíziós tehetségkutatóban is részt vett. A 2010-es évek elején fordult a jazznél populárisabb, de korántsem kommersz hangzás felé, és szinte védjegyévé váltak a háromnyelvű (magyar, francia, angol) produkciók. Mindkét korábbi lemeze hazai viszonylatban egész példátlan sikertörténetet hozott, amit az énekesnő „nem szokványosnak, kicsit népmeseinek” titulál. A 2013-as Boggie dalai közül a Parfümből (Nouveau Parfum) készült videóklip egy eredeti ötletnek (valós idejű photoshopolás) és a világ első számú véleményformáló bloghálózata, a Gizmodo megosztásainak köszönhetően több tízmilliós nézettséget produkált, s az albumot az amerikai Billboard lista negyedik helyére repítette. A 2014-ben megjelent második lemezről (All Is One Is All) pedig a Wars for Nothing című szám emelkedett ki, amellyel Boggie megnyerte A Dal 2015 televíziós versenyt, s ezáltal Magyarországot képviselte a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. Nagy élmény volt számára a fesztivál hatalmas színpadán, monumentális technikával fellépni, bár az egész közeg és főleg a zenei felhozatal nagyon távol áll tőle. 2015 őszén nyugat-európai és amerikai turnéra indult, majd 2016-ban csendesebb időszak következett: az év végén megszületett kislánya, Lenke.

Az új lemez első bemutatóját szeptember végén, az Akvárium Kishalljában tartották, s Boggie szerint már ekkorra beérett a produkció, de jövőre még nagyon sokat szeretne vele koncertezni. „Dallamos, érzelmekre ható popzene ez, amivel egy kis klubba vagy egy pannonhalmi jazzteraszra éppúgy el tudok menni, mint egy nagyobb fesztiválra” – mondja. „Persze minden alkalommal másképp kell megszólaltatni a dalokat – éppen ez benne az izgalmas.” Rendhagyó karácsonyi estet is szervez: december 27-én, a Fészek Művészklub kupolatermében ad hangosítás nélküli akusztikus koncertet.

Slam poetry, irodalom
"Sohasem dolgoztam még hivatásos dalszövegíróval, csak költőkkel" – mondja Boggie, akinek fontos, hogy dalainak legyen határozott mondanivalója, elgondolkodtatóak legyenek, s többszöri meghallgatásra is újat adjanak a hallgatónak. Második lemezére Lackfi János írt szöveget, most pedig a Végtelen című dalhoz a fiatal generáció ismert költőjét és slammerét, Kemény Zsófit kérte fel. „Nagyon bonyolult volt magyar ritmikára átültetni a dalt, de Zsófinak a kisujjában van a mesterség, ráadásul fiatalabb nálam, és teljesen más világszemléletet képvisel, aminek kifejezetten örültem.” Az angol szövegek tökéletesítésében a Hollandiában élő énekesnő és szövegíró, Bori Sára Heléna (a remek jazz-zongorista, Bori Viktor lánya) volt segítségére. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy most szombaton Boggie lesz a vendége a Várkert Irodalom című sorozat következő estjének, ahol dalai és Kemény Zsófi szövegei mellett a Szabó T. Anna–Dragomán György házaspár írásai, valamint Ugron Zsolna kisregénye, a Szilágyi Erzsébetről szóló Hollóasszony kerül fókuszba.