Dőlnek a brit miniszterdominók

Publikálás dátuma
2017.11.03 06:33
Fotó: AFP/Justin Tallis
Fotó: /

Alaposan felgyorsultak az események az immár "kneegate", azaz "térdgate"-ként emlegetett westminsteri erkölcsi botrányban. Az elnevezés Sir Michael Fallon védelmi miniszter szerda este benyújtott lemondásával kapcsolatos, hiszen a brit kormány egyik legbefolyásosabb tagjának az volt a vétke, hogy 15 éve egy vacsora alatt többször is megsimogatta Julia Hartley-Brewer rádiós műsorvezető térdét. Igaz, azonnal abbahagyta, amikor az újságírónő megfenyegette, hogy “behúz neki egyet”.

Theresa May-nek írott levelében a 65 éves, kétgyermekes apa azzal magyarázta döntését, hogy “viselkedése nem ütötte meg azt a mércét, ami a fegyveres erők élén álló minisztertől elvárható”. Sir Michael a BBC politikai főszerkesztőjének, Laura Kuensbergnek adott interjújában kijelentette, hogy érzése szerint “ami tíz-tizenöt éve elfogadhatónak minősült, ma már nyilvánvalóan nem az”, azaz egy általa jelentéktelennek vélt fizikai kontaktus a jelenlegi, az amerikai producer, Harvey Weinstein szexuális kihágásai által felkavart hangulatban zaklatásnak számít. Westminsterben az az általános nézet, hogy a média által kedvelt, mindig szívesen nyilatkozó miniszter szekrényéből további csontvázak dőlhetnek ki. A kormányfővel folytatott szerda délutáni szóváltásán alighanem nem tudta garantálni, hogy nem derülnek ki újabb esetek.

Sir Michael Fallon előbb gazdasági miniszter volt, aztán került a hadügy élére 2014-ben, így ő volt a nemzetvédelmért egyik leghosszabban felelős konzervatív vezető. A következetesen tory kék nyakkendőt viselő politikus alaposan kiismerte magát új területén, még ha bombasztikus kijelentéseiből ítélve túl is értékelte a brit fegyveres erők mai jelentőségét a világban.

Amint az várható volt, Theresa May gyorsan döntött az utódlásról. Már csütörtök délelőtt megnevezte új védelmi miniszterét a 41 éves Gavin Williamson személyében. Az észak-angliai South Staffordshire parlamenti képviselője 2010 óta szolgál Westminsterben. A kormányfő kevés bizalmasa egyikét a 2017. júniusi, vereséggel felérő parlamenti választás után nevezte ki chief whippé, a frakciófegyelem legfőbb őrévé. Az első kommentárok nem mulasztották el megemlíteni, hogy nem változott a kabineten belüli egyensúly, hiszen Gavin Williamson éppúgy az EU-tagság folytatása mellett voksolt a népszavazáson, mint Fallon. Nem rendelkezik viszont sem katonai, sem kormányzati tapasztalattal. Ami a fiatal politikust minden westminsteri kollégájától megkülönbözteti az az, hogy parlamenti dolgozószobájában egy kalitkában tarantellapókot őriz.

Az igazán nagy csapást a de facto miniszterelnök-helyettes “elszállása” jelenthetné a kormányfőre. Mint arról beszámoltunk, Damien Green egy nálánál harminc évvel fiatalabb irodalmárnak küldött tavaly félreérthető üzenetet. A politikus ellen vizsgálat indult, ám a Downing Street 10. komolyabb válságkezelésbe is belevágott. A jövő héten valamennyi parlamenti párt vezetője együtt vitatja meg, miképpen lehetne megvédeni a közéleti szereplőket a méltatlan vádaktól.

2017.11.03 06:33

770 összevert tüntető ügyében indul eljárás a román csendőrség vezetői ellen

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:46
Bukaresti kormányellenes tüntetés, 2018 augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Daniel MIHAILESCU
Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja Romániában az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki.
Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.
Mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérüléseik miatt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.
Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt, szintén az augusztus 10-i tüntetések ügyében. Az ellenzéki média szerint ezzel azt akarják elérni, hogy a DIICOT indítson vizsgálatot, s így az akta kerüljön át ehhez a vádhatósághoz, amelynek élére nemrég neveztek ki új főügyészt a jelenlegi igazságügyi miniszter javaslatára.

Jogszerű és szakszerű

A csendőrség vezetői elutasították az ellenük felhozott vádakat, szerintük jogszerű és szakszerű volt a beavatkozásuk, amelyet egyes tüntetők erőszakossága tett indokolttá. A csendőri beavatkozást bírálók szerint azonban a karhatalmi erők provokálták a tiltakozókat, és szerintük szándékosan nem emelték ki a békés tömegből a futballhuligánokat, hogy később megindokolhassák erőszakos fellépésüket.
Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett demonstráció zajlott a román fővárosban annak a kormányellenes tüntetéssorozatnak a részeként, amely tavaly januárban kezdődött. A tüntetők azt követelik, hogy a kormánykoalíció ne tegye nevetségesen enyhévé a büntető törvénykönyv adta lehetőségeket a korrupciós bűncselekmények kapcsán, és ne hozzon olyan intézkedéseket, amelyek a korrupció miatt már elítélt politikusoknak kedveznek. A román kormánykoalíció azzal indokolja ezen lépések szükségességét, hogy a vádhatóság visszaéléseket követett el az elmúlt években. Ilyen "visszaélés" volt például a legerősebb kormánypártnak, a PSD elnökének elítélése korrupció miatt.
2018.09.21 14:46

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15