Agyonvertek egy politikust Kelet-Ukrajnában

Holtan találták péntekre virradóan a Luhanszk megyei Szeverodonyeckben Szerhij Szamarszkijt, a városi tanács Petro Porosenko ukrán elnök mögött álló tömörülés frakcióvezetőjét, a helyi polgármester tanácsadóját, a hatóságok szerint meggyilkolták - adta hírül több ukrán sajtóorgánum, illetve a megyei kormányzóság közlésére hivatkozva az MTI.

A 112.ua hírportál szerint a politikust támadói agyonverték, az előzetes vizsgálatok alapján a fejére mért ütés okozta a halálát. A rendőrség elsőleges feltételezése az, hogy politikai tevékenysége miatt gyilkolták meg, de nem zárják ki ugyanakkor azt sem, hogy rablótámadás vagy üzleti leszámolás áldozatává vált. 

Az 55 éves férfi eltűnését felesége jelentette be a rendőrségnek. Helyi idő szerint este hat óra körül beszéltek utoljára telefonon, amikor a képviselő hazafelé indult a városházáról. Neje megkérte, hogy út közben ugorjon be egy élelmiszerboltba és vásároljon néhány dolgot. 20.15-kor a politikus élőben szerepelt volna a LOT televízió műsorában, ám a stúdióba már nem érkezett meg. Telefonja egy darabig kicsengett, de nem válaszolt a hívásokra, később kikapcsolt.

Szamarszkij holttestét éjjel találták meg nem messze otthonától. Kézitáskája és a vásárolt élelmiszerek a holtteste mellett voltak.

Hrihorij Priheba polgármester-helyettes - akivel együtt szerepelt volna a képviselő a televízió műsorában - a 112 Ukrajina hírtelevíziónak nyilatkozva meggyőződését fejezte ki, hogy Szamarszkijt politikai tevékenysége miatt gyilkolták meg. Feltételezése szerint a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök mögötti, egykori Régiók Pártjának tagjai között kell keresni a gyilkosság megrendelőjét. Emlékeztetett arra, hogy Szamarszkij 2014 előtt hevesen bírálta a Régik Pártjának megyei képviselőit, rengeteg információ volt a birtokában korrupciós ügyekről, amelyekben 2010-2014. között utóbbiak szerepet játszottak.

Irina Verihina - aki 2014-ben töltötte be ideiglenesen a Luhanszk megyei kormányzói tisztet - Szamarszkijt igazi ukrán hazafinak nevezte, és szintén meggyőződésének adott azon hangot, hogy a városi képviselőt politikai okból ölték meg.

Jelenleg a Luhanszk megyei kormányzói hivatal Szeverodonyeckben működik, a város a megyei vezetés központja, amióta Luhanszk a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt van.

Az elmúlt időszakban számos hasonló merénylet történt Ukrajnában. Hétfő este Kijev mellett automata fegyverekkel szétlőtték azt az autót, amelyen a korábban Vlagyimir Putyin elleni merénylettel vádolt Adam Oszmajev és felesége Amina Okujeva utazott. A 34 éves nő életét vesztette, a férfi megsebesült a támadásban. A házaspár mindkét tagja önkéntesként részt vett ukrán oldalon a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban.
A múlt héten Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője ellen követtek el robbantásos merényletet az ukrán fővárosban.A honatya és még két személy megsérült, Moszijcsuk testőre és egy rendőrtiszt pedig életét vesztette.

Szerző
2017.11.03 13:10

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02