Jó alvás, fél egészség

Publikálás dátuma
2017.11.04 06:16

Fotó: /
Egészségmegőrző hatása is lehet a nyugodt éjszakáknak: a sejtek DNS javító mechanizmusa jellemzően alvás közben hatékonyabban korrigálja a sejtekben a másolási hibákat.

Bár már egy hete visszatértünk a normál időszámításhoz, vannak, akiknek még sokáig gondot okoz, hogy az óraátállítás megzavarta a biológiai ritmusukat. A tüneteik lehetnek: szétszórtság, álmatagság, fáradékonyság, falánkság vagy épp ellenkezőleg étvágytalanság.

Az óraigazítás jelentőst stresszt okoz a szervezetnek – derült ki Valentyin Pokrovszkij akadémikus korábbi kutatásából. Amikor Oroszországban 1981-ben először vezették be a nyári időszámítást, az átállás napján átlagosan 7 százalékkal több hívás érkezett a mentőszolgálathoz a szív- és érrendszerbetegségben szenvedők rosszullétei miatt. A tudós szerint a legveszélyesebb az óraállítást követő 14-15. nap, amikor a szokásoshoz képest 17 százalékkal többen igényelnek sürgősségi ellátást. Van, akinek egy hónapig is kellemetlenséget, stresszes állapotot okozhat az átállás.

A szervezetben a sejtek órája ad megfelelő ritmust az immunrendszernek ahhoz, hogy az minél sikeresebben reagáljon a környezet változásaira. Nem régi tapasztalat, hogy a gyulladásos betegségek, mint például a metabolikus szindróma: az elhízás, a cukorbetegség, a magasvérnyomás, az emelkedett vérzsírszint –, és a rák kialakulása főleg olyanoknál fordul elő, akik folyamatosan zavarják a belső órájukat, például rendszertelenül kelnek, fekszenek.

Normális esetben a vérnyomás, a testhőmérséklet és a szívritmus alacsonyabb értéket mutat éjszaka, mint nappal, miközben bizonyos hormonok – kortizol, tesztoszteron – szintje a kora reggeli órákban megemelkedik. Az óraátállítással megváltozó körülmények felborítják ezt a belső ritmust.

Szakemberek szerint a sejtek DNS javító mechanizmusa jellemzően éjszaka, alvás közben hatékonyabban korrigálja a sejtekben a másolási hibákat. Ezt például azt kutatva vizsgálták az orvosok, hogy miért nagyobb az emlőrák előfordulásának valószínűsége a több műszakban dolgozó nőknél. Azt tapasztalták, hogy a 30 éven át éjszakai műszakban dolgozó nővérek körében másfélszer magasabb volt az ilyen daganat előfordulási gyakorisága, mint a kizárólag nappalos kolléganőiknél. A DNS javító mechanizmusok gyakran összefüggésben állnak az úgynevezett "alváshormon", a melatonin termelődésével.

A szervezet melatoninszintje este 7 és 8 között emelkedni kezd, éjjel 1 és 2 között a legmagasabb, majd reggelig fokozatosan csökken. A csecsemőmirigy melatonintermelése fény hatására csökken, és ehhez elég akár az okostelefonok és a laptopok fénye is.

Mi az a melatonin?
Az agy közepén elhelyezkedő tobozmirigy termeli az úgynevezett alváshormont, s ezzel szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. A melatonint mesterségesen is előállítják.
Szerző
2017.11.04 06:16

Ötször nagyobb a jólét Budapesten, mint Nógrád megyében

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:27
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Még a főváros és Pest megye között is jelentős a különbség.
A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja a Portfolio Virág Balázs Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadása alapján. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátette: ezen a jelentős területi fejlettségi különbségen az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram sem igazán tudott enyhíteni. A portál szerint az előadáson elhangzott, hogy – az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi, 2016-os adat szerint, míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalékos volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. – Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136 százalék és 38 százalék, tehát 3,6-szeres a különbség. – de jelentős a különbség a közép-magyarországi régiót alkotó Budapest (136 százalék) és Pest megye (70 százalék) között is. – Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.
2018.09.23 13:27
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését, a roham miatt áremelkedés lehet

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:29
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Iparági információk szerint csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.
Minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, és idén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. A portál iparági információk alapján azt írja: már most jellemző, hogy
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. A roham miatt áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően, 15-30 ezer forint között mozog egy általános ellenőrzés.
A cikkben kiemelik, hogy az ellenőrzés nagyon is ajánlott, hiszen a fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak. A gázkészülék lángőrét tilos kiiktatni, működését nem szabad műszakilag módosítani. Noha a radiátorok légtelenítését magunk is elvégezhetjük, a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy intézheti.
2018.09.23 11:29
Frissítve: 2018.09.23 11:29