Texasi mészárlás - Már 26 halott, a támadó öngyilkos lett

Publikálás dátuma
2017.11.06. 08:27

Huszonhatra nőtt a halálos áldozatok száma a dél-texasi Sutherland Springsben, ahol a település templomában vasárnap délben egy ámokfutó lövöldözött. A sebesültek száma meghaladja a harmincat.

Texas történetének legszörnyűbb vérfürdője történt vasárnap, amikor egy férfi templomban lőtt halomra embereket. A szövetségi állam kormányzója, Greg Abbott megerősítette: 26 személy vesztette életét. Azt is közölte, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert 20 személyt kórházban ápolnak San Antonióban: 5 és 72 év közöttiek. Meghalt a helyi lelkipásztor 14 éves lánya is – közölte a CNN az egyházi személyiség feleségére hivatkozva. A kislány szülei a lövöldözés alatt nem voltak jelen a Sutherlands Springs-i istentiszteleten.

Kiderült, önkezével leadott lövés végzett az ámokfutóval - mondta Joe Tackitt Wilson megyei seriff a CBS amerikai televíziónak. Tackitt megerősítette, hogy tűzpárbaj volt a lövöldöző és két felfegyverzett állampolgár között a vérengzést követő autós üldözés során.

Az NBC News közlése szerint a lövöldöző a közeli Comal Countyból származó Partick K, a légierő egy volt katonája, akit már elküldtek a szolgálatból. A merénylő fekete ruhát és golyóálló mellényt viselt. A nyomozás során egyelőre nem tudták megállapítani, miért követte el tettét, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy nem terrorcselekmény történt.

Devin Kelley FOTÓ: MTI/EPA/Texasi közbiztonsági hivatal

Devin Kelley FOTÓ: MTI/EPA/Texasi közbiztonsági hivatal

A helyi seriff, Joe Tackitt rekonstruálta a történteket. Eszerint az elkövető 11 óra 30 perckor lépett be a baptista templomba, majd találomra lőtte halomra az ott összegyűlt embereket. A templomot később a rendőrség lezárta. Később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői is bekapcsolódtak a vizsgálatokba. A hírtelevíziók közvetítéséből annyi volt látható, hogy mentőkocsik tucatjai jelentek meg a helyszínen.

A mindössze 400 lelket számláló település, Sutherland Springs 50 kilométerre délre található San Antoniótól. Általában 50-en járnak a vasárnapi istentiszteletre. Egy szemtanú, Carrie Matula az MSNBC-nek elmondta, olyan apró községről van szó, hogy saját tűzoltóságuk sincs. Mindenki ismer mindenkit, közel laknak egymáshoz. Ezért is lesz szinte lehetetlen kiheverniük a vasárnap történteket. Az ázsiai körúton tartózkodó Donald Trump Japánban értesült a vérfürdőről. A Twitteren annyit közölt: Isten segítse a sutherlandi embereket. 

„Nem a fegyverek miatt alakult ki ez a helyzet, hanem egy legmagasabb szintű mentális probléma miatt” - mondta az amerikai elnök hétfőn.

Nincs magyar áldozat

A helyi hatóságoktól kapott információk alapján nincs magyar áldozata a dél-texasi Sutherland Springsben vasárnap történt támadásnak - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel. A tárca részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

Egy hónapja világszerte megdöbbenést keltett, amikor a Nevada állambeli Las Vegasban egy szálloda ablakából tüzelt egy férfi egy helyi fesztivál hallgatóságára. Összesen 58 személyt gyilkolt és félezret sebesített meg. A tettes önkezével vetett véget életének. Ez volt az Egyesült Államok legszörnyűbb vérfürdője. Ez esetben sem terrorcselekményről volt szó, az azonban mind a mai napig nem derült ki, mi állt a lövöldözés hátterében.

Utoljára 2015-ben, Charlestonban (Dél-Karolina) lövöldöztek templomban. Akkor egy 21 éves fiatalember rasszista bűncselekményt követett el: kilenc fekete bőrű hívet lőtt le. Az elkövetőt halálra ítélték.

Szerző
Frissítve: 2017.11.06. 20:28

Érinthetetlenek a szégyenpadon

A szaúdi elit nem tért magához a sokkból. Példa nélküli, hogy az uralkodócsalád korábban érinthetetlennek tartott befolyásos tagjainak az igazságszolgáltatás előtt kelljen felelniük tetteikért. „Új világrend van kialakulóban Szaúd-Arábiában. Mohamed bin Szalmán trónörökös bebetonozza hatalmát, s a gyakorlatba is átülteti a vízióját… igyekszik megakadályozni a gazdaság hanyatlását, s a javak kiáramlását Szaúd-Arábiából más országokba – magyarázta a CNN-nek Fawaz Gerges, a London School of Economics oktatója, miután vasárnap kiderült, hogy több tucatra emelkedett a korrupció miatt letartóztatott hercegek, politikai vezetők és üzletemberek száma.

A hétvégi intézkedéseket az uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz hagyta jóvá, ám az elemzők egyetértenek abban, hogy valójában – a Donald Trumppal jó kapcsolatot ápoló – Mohamed bin Szalmán állhat a példa nélküli esemény mögött.

A kommunikációs minisztérium közleménye szerint az újonnan felállított korrupcióellenes bizottság azért indította a kampányt, hogy „megszűnjenek az elmúlt évtizedekben a fejlődés útjában álló problémák”, és elszámoltassák azokat, akik a személyes boldogulásukat a közérdek fölé helyezve loptak a kormánytól. Az olaj világpiaci árának csökkenése Szaúd-Arábiát is érzékenyen érintette, s elemzők már eddig is figyelmeztettek, hogy a herdálás már nem tarthat sokáig.

A CNN szerint mintegy tucat herceget, legalább 38 volt és jelenlegi miniszter-helyettest és üzletembert tartóztattak le, három minisztert – köztük a gazdasági tárca vezetőjét – pedig menesztettek. A letartóztatott személyek között van a világ egyik leggazdagabb embere, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz is. Ő a többségi tulajdonosa a Kingdom Holding beruházási társaságnak, de külföldi érdekeltségei sem elhanyagolhatók: részvényei vannak a The Wall Street Journalt kiadó News Corporationben, a Time Warner médiaóriásban, de az Apple-ben és a Twitterben is vannak érdekeltségei.

Szerző

Szócsata Phenjannal

Publikálás dátuma
2017.11.06. 06:35
Az elnököt a jelek szerint számos rajongója várta a jokotai katonai támaszponton Fotó: AFP/Jim Watson
Az amerikai elnök élesen bírálta Észak-Koreát ázsiai körútjának első állomásán, Japánban. Az ország polgárait azonban dicsérettel illette.

Donald Trump alighanem kellemes emlékeket őrizhet majd a szigetországban tett látogatásáról, mert olyan lelkes fogadtatásban részesült a jokotai katonai támaszponton, amilyenre az Egyesült Államokban nemigen lehet példa. Láthatóan élvezte is, hogy körülrajongják. Mint fogalmazott, ameddig ő amerikai elnök lesz, a hadsereg mindig kellő forrásokkal rendelkezik majd, s ezért „mindig győzni fognak”. Trump megjegyezte, az ázsiai, csendes-óceáni térség több állama azért fejlődött olyan lélegzetelállító mértékben, mert az amerikai hadsereg oly sok áldozatot hozott. „Hála nektek beköszöntött a béke” – mondta Trump a katonáknak.

Amint az várható is volt, a Japánban tett látogatás legfőbb témája az észak-koreai nukleáris- és rakétaprogram miatt kialakult válság volt. „Egyetlen diktátor, egyetlen rezsim sem becsülheti le az Egyesült Államokat” – mondta lelkesítően az amerikai elnök. „Sosem fogjuk megadni magunkat és sosem habozunk, ha a népünk, szabadságunk, nagyszerű amerikai lobogónk megvédéséről van szó” – jelentette ki Trump, aki azért dicsérettel illette az észak-koreai népet. „Úgy vélem, remek emberek, szorgalmasak és több melegség van bennük, mint a legtöbben gondolják” – jelentette ki.

Az amerikai elnök a támaszponton tett látogatást követően feleségével, Melaniával Tokióba repült, ahol a nemrégiben újraválasztott miniszterelnökkel, Abe Sindzóval ebédelt. A japán vendéglátók pontosan tudták, mivel lehet beférkőzni az amerikai elnök kegyeibe, hiszen találkozót szerveztek a profi golfozóval, Macujama Hidekivel.

Az elnököt a jelek szerint számos rajongója várta a jokotai katonai támaszponton Fotó: AFP/Jim Watson

Az elnököt a jelek szerint számos rajongója várta a jokotai katonai támaszponton Fotó: AFP/Jim Watson

Trump és Abe is kiállt az amerikai-japán kapcsolatok további kiterjesztése mellett, mindezt „a közös bizalmon és barátságon alapuló kapcsolatainkra építve” – fejtette ki Abe kormányfő. Hogy azért ennek a „páratlan” viszonynak akadnak árnyoldalai is, ez már Trump látogatása előtt kiderült. Az amerikai elnök értetlenségéről számolt be a Kiodo japán hírügynökség annak kapcsán, hogy Tokió miként reagált Észak-Korea újabb rakétakísérleteire. Trump állítólag azt mondta, nem érti, hogy egy olyan ország, ahol „szamurájharcosok voltak”, miért nem lőtte le a rakétákat.

Trump még úton Japánba, az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén újságírók előtt azt közölte, Észak-Korea „nagy gondot jelent országunk és a világ számára, s ezt meg kívánjuk oldani”. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a válság megoldásában segítséget vár Vlagyimir Puytin orosz elnöktől. Kilátásba helyezett egy találkozót orosz kollégájával. Legutóbb a G20-ak hamburgi csúcsnak margóján cserélhettek eszmét egymással. Erre legközelebb az Ázsiai és Csendes-óceáni gazdasági Együttműködés (APEC) héten esedékes vietnami tanácskozásán nyílhat lehetőség számukra.

Az amerikai elnököt ma Akihito japán császár fogadja. Ezt követően Dél-Koreába, Kínába, Vietnamba, majd a Fülöp-szigetekre vezet az útja.

Tartanak a látogatástól Szöulban
Phenjan hamar válaszolt az amerikai elnöknek. A KCNA hírügynökség kommentárjában azt írta, az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azokkal az „abszurd elképzeléseivel”, amelyek szerint Észak-Korea a nemzetközi büntetőintézkedések hatására kész lesz feladni nukleáris programját. Ezt addig folytatják, amíg „Washington fel nem hagy az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikájával”.
Szöulban tartanak Trump látogatásától. Attól félnek, hogy ha túl radikális retorikát alkalmaz Phenjannal szemben, akkor azzal csak olajat önt a tűzre és tovább élezi a feszültséget a Koreai-félszigeten. A dél-koreai fővárosban szombaton 3500-an tiltakoztak az amerikai elnök ellen, jóllehet néhány száz támogatója is az utcára vonult.

Szerző